Upozorenje doktora: Odmah prestanite koristiti aluminijsku foliju u pripremanju hrane!

Ljudsko tijelo može se efikasno nositi s malim količinama metala, no problem je u tome što će većina unijeti mnogo veći unos zbog stavljanja hrane u aluminijsku foliju, piše Dnevno.hr.

Aluminijska folija u kućanstvu se koristi već dugo vremena. Nije ni čudo jer je veoma korisna za različite svrhe.

Često se upotrebljava za prekrivanje već pripremljene hrane ili za prekrivanje hrane kod pečenja. No, doktori su nedavno objavili istraživanje koje pokazuje ako koristite aluminijsku foliju kod pripremanja hrane možete opasno narušiti svoje zdravlje.

Američko učilište u Sharjahu objavilo je kako jedan komad mesa koji je pripreman u foliji sadrži do 400 miligrama metala, dok Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako je dopušten unos od samo 40 miligrama dnevno. Objavili su i kako je upotreba aluminijske folije kod pripreme hrane povezana s osteoporozom i Alzheimerom. Osim problema s kostima i samim mozgom, upotrebom aluminijske folije oštećujete i svoja pluća, upozoravaju.


Istraživači dr. Fathia Mohammed i dr. Essam Zubaidy pripremili su razne vrste mesa s različitim sastojcima. Studija je pokazala kako hrana kuhana u kiselim, tekućim otopinama, kao što je sok od limuna ili umak od rajčice, apsorbira najviše metala iz aluminijske folije, a dodatnim začinima to se još povećava. Hrana koja se priprema u alkoholu ili je samo posoljena ne apsorbira toliko. Ljudsko tijelo može se efikasno nositi s malim količinama metala, no problem je u tome što će većina unijeti mnogo veći unos zbog stavljanja hrane u aluminijsku foliju.

Preuzeto sa: avaz.ba