Preporuke tijekom vrućina za starije i bolesne - zaštitite se!

Za vrijeme velikih vrućina starije i bolesne ljude treba češće kontaktirati, ne bi smjeli izlaziti van između 10 i 16 sati, a glavu obavezno treba zaštititi šeširom ili maramom.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objavio je preporučene mjere zaštite zdravlja starijih ljudi prilikom izlaganja visokim temperaturama iznad 30 stupnjava Celzijusa, koje se posebno odnose na oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti.

Stariji se nikako ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 16 sati, što se posebno odnosi na srčane te gerijatrijske bolesnike, oboljele od šećerne bolesti i drugih kroničnih bolesti.

Prigodom izlaska iz kuće nužno je zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću.

Dnevno treba konzumirati do dvije litre tekućine, bilo kao osam čaša negazirane vode bilo u obliku juha, variva ili čajeva, te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela.


Uz pridržavanje uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, nužna je i učestalija kontrola krvnog tlaka.

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune za stariju osobu, osobito bolesnu i funkcionalno onesposobljenu, te je nužno hitno se javiti svom izabranom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi i znanci moraju u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučaju njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i svakodnevno po nekoliko puta.

Stariji moraju uvijek uz sebe posjedovati svoje osnovne podatke te broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.

Važno je održavati redovitu čistoću tijela i okoliša te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova.

Također je važna tjelesna i psihička aktivnost starijih osoba, a osobito korisno kretanje u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi. Ukoliko je kretanje otežano treba redovito višesatno provjetravati prostorije u kojoj prebiva starija osoba.

U referentnom centru Ministarstva zdravstva Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba upozoravaju također da razlika temperature prostorije koja se postiže korištenjem klima uređaja i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7 stupnjeva Celzijusa, te da je klima uređaje potrebno redovito održavati kako bi se izbjegla kontaminacija zraka mikroorganizmima koji mogu uzrokovati iritaciju sluznica, alergijske reakcije ili infekcije dišnih puteva.

Uz Službu za javnozdravstvenu gerontologiju zavoda "Dr. Andrija Štampar" u izradi preporučenih mjera sudjelovali su Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala Ministarstva zdravstva, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatsko društvo za gerontologiju i gerijatriju.

Preuzeto sa: 24sata.hr