15 namirnica koje OTKLANJAJU BOL bolje od lekova!

Prvo o čemu većina nas razmišlja kada oseti bol jeste lek koji možemo da popijemo kako bi bol prestao!

Lekovi su često najbolja pomoć pri bolovima. Ali za njih postoji mnogo prirodnija zamena!

Lekovi zbog svog sadržaja mogu da vam pomognu kod bolova i upala, ali često izazivaju štetu na drugim mestima. Zbog toga je mnogo bolje rešenje poslužiti se prirodnim lekovima koji neće da vam naškode, a sigurno neki od njih imate u kuhinji.

1. Kofein

Ako ste preterali sa vežbanjem i muči vas upala mišića, kofein može da vam olakša. Dve šolje kofeina dnevno može da ublaži bol u mišićima za 48 odsto.

2. Čaj od kamilice

Vekovima se ova lekovita biljka koristi u lečenju stomačnih tegoba, nesanice i anksioznosti. Ona može da ublaži bol povezan sa gihtom jer utiče na smanjenje zapaljenja.

3. Đumbir

Ako se uzima svakodnevno može da pomogne u smanjenju bola u mišićima nakon vežbanja.

4. Masna riba (losos i skuša)

Omega 2 masne kiseline su prirodan lek protiv zapaljenja, a ulja iz nekih riba mogu da ublaže bol izazvan artritisom. Oboleli od artritisa treba da jedu dve do tri porcije masne ribe nedeljno ili da svakodnevno uzimaju kapsule sa ribljim uljem.


5. Soja

Može da ublaži bolove u kolenima izazvane osteoartritisom. Savetuje se unos 40 grama proteina na bazi sojinog mleka ili 40 grama sojinog proteina.

6. Višnje

Veliki uticaj na smanjenje hroničnih zapaljenja odgovornih za bol u zglobovima i bol izazvan artritisom, imaju višnje. Savetuje se 200 mililitara soka dnevno ili šolja svežih višanja.

7. Zeljasto povrće

Brokoli, karfiol, rukola i prokelj mogu da utiču na smanjenje hroničnih glavobolja i migrena.

8. Orašasti plodovi i semenke

Ljudi koji pate od migrena imaju nizak nivo magnezijuma koji mogu da regulišu uz pomoć semenki i orašastog voća. Savetuje se da svakodnevno konzumiraju šaku orašastih plodova i semenki, ali da izbegavaju lešnike. Žene koje imaju bolne grčeve tokom PMS-a takođe treba da povećaju njihov unos.

9. Crveno meso

Bogato vitaminom B2 i koenzimom Q10, crveno meso pomaže u prevenciji migrena.

10. Trešnje

Aspirin je najpopularniji lek za bol i upalu, a istraživanja pokazuju da isto dejstvo na organizam imaju i trešnje. To je zbog antocijanina koji ovom voću daje crvenu boju. Ovo voće čak deset puta jače deluje na bolove od aspirina. Savetuju se kod migrena i upaljenih zglobova.

11. Kurkuma

Indijski začin koji se koristi u kuvanju, može da ublaži bol ukoliko napravite napitak sa medom i limunom. Dovoljno je da svako jelo začinite sa malo kurkume i lakše ćete podnositi uporne bolove.

12. Celer

Celer sadrži apigenin koji je odličan za ublažavanje čitavog spektra bolova. Pozitivno utiče na zdravlje ženskih reproduktivnih organa jer sprečava rak jajnika i leukemiju.

13. Ljute papričice

Feferona ima lekovito dejstvo na organizam jer sadrži visok nivo vitamina C, vitamina A i kapsaicina koji utiču na cirkulaciju, umanjuju upale i bolove.

14. Cimet

Smatra se za prirodni antibiotik, a zahvaljujući salicilatu snižava temperaturu i umanjuje upale i bolove. Pri jakim glavoboljama cimet stavite u jaku crnu kafu i popijte.

15. Žalfija

Čaj od listova ove biljke preporučuje se kod skoro svih vrsta bolova. Koristi se u lečenju otoka, bolnih desni, zubobolja, upala grla, menstrualnih bolova, bolova u želucu i kod problema sa varenjem. Čaj od žalfije sa medom otklanja bolove u grudima usled prehlade ili upale pluća.

Preuzeto sa: telegraf.rs