8 načina da se riješite naporne žgaravice - i olakšate si život!

Žgaravica je jako neugodan problem koji se može jednostavno kontrolirati s par manjih promjena u svakodnevnoj prehrani. Smanjenje obroka, izbjegavanje kave i uske odjeće može puno pomoći... 

Žgaravica (osjećaj žari i boli koji se javlja u prsima) je česta bolest među ljudima, a nju uzrokuje vraćanje želučane kiseline u jednjak. Formalno se žgaravicu zove gastroezofagealna refluksna bolest, a više je od obične nelagode, budući da može čovjeku znatno smanjiti kvalitetu života.

- Žgaravica može uzrokovati oštećenje jednjaka, a ako se ne liječi može povećati i rizik od raka - izjavio je dr. William Kormos za Harvard Health Publications, doktor opće medicine u bolnici Massachusetts General.

Probleme uzrokovane žgaravicom si možete olakšati primjenjujući ovih 8 koraka u svakodnevnom životu:

1. Važna je veličina obroka

Jedenje velikog obroka povećava pritisak na mišiće čija zadaća je zadržati hranu u želucu te spriječiti njezin povratak u jednjak. Što više jedete potrebno je više vremena da se želudac isprazni, što doprinosi jačanju žgaravice. Bolje je češće jesti manje obroke i polako jesti te dobro sažvakati hranu.

riješite se žgaravice

2. Izbjegavajte jesti kasno po noći

Jedenje obroka tri sata prija odlaska u krevet može pogoršati žgaravicu. Poslije zadnjeg obroka u danu potrebno je ostaviti dovoljno vremena da želudac probavi hranu te otići na spavanje s praznim želucem.

3. Izbjegavajte vježbanje odmah poslije obroka

Poslije obroka pričekajte par sati da želudac probavi hranu i onda idite na vježbanje. To ne znači da bi trebali nakon obroka leći i odspavati, već da se opuštate i bavite stvarima koje od vas ne traže naprezanje.

4. Spavajte u polupodignutom položaju

Ako imate po noći problema sa žgaravicom dobar jastuk i podignuta glava neće biti dovoljno da vam pomogne. Potrebno je podići uzglavlje kreveta za desetak centimetar ili nabaviti poseban jastuk u obliku trokuta (poput onih jastuka za novorođenčad) koji će podići torzo i glavu te smanjiti pritisak na želudac.

5. Informirajte se o hrani koja uzrokuje žgaravicu i što više ju izbjegavajte 

Začinjena i masna hrana, citrusi, gazirana pića, kava i slično potiču žgaravicu zato ju je najbolje izbjegavati ili barem ograničiti.

6. Provjerite ne pojavljuje li se žgaravica kao nuspojava uzimanja određenih lijekova

Provjerite kod doktora ili farmaceuta postoji li mogućnost da lijekovi koje uzimate možda uzrokuju žgaravicu.

7. Nakon obroka žvačite kaugumu bez šećera

Žvakanje kaugume potiče stvaranje sline, koja pomažu u neutraliziranju kiseline, umiruje jednjak i gura kiselinu natrag u želudac. Izbjegavajte kaugume s pepermintom, jer on potiče žgaravicu.

8. Možda bi trebali izgubiti na težini

Povećana tjelesna masa stavlja dodatni pritisak na želudac i gura sadržaj želuca u jednjak. Uska odjeća i remenje na hlačama također mogu utjecati na pojavljivanje žgaravice.

Preuzeto sa: 24sata.hr