Sok od bobica zove!

Sok od bobica zove se pravi kada su bobice sasvim zrele, a to je obično mjesec septembar.

Ovaj sok ustvari nije običan sok. Sok od bobica zove se ne koristi za uživanje i osvježenje, nego zbog zdravstvenih koristi.

Ovaj sok se pije u malim količinama, jer je to ustvari prirodni lijek. Neke vrste zove imaju otrovne plodove, ako se koriste u svežem stanju. U svetu su zabilježeni i retki slučajevi trovanja sokom od svježih bobica zove. Zato se bobice kuhaju i dobija se sirup.

Ako se sok upotrebljava na takav način onda je bezbijedan za upotrebu. Smatra se da se samo Sambucus nigra može koristiti u svežem stanju, ali ipak je preporuka da se bobice kuhaju bar malo zbog lakše svarljivosti i radi poboljšanja ukusa. Kada je sezona prehlada i gripa onda je posebno dobar ovaj proizvod.

Domaći sirup od bobica zove

– 3 ŠOLJE ZRELIH BOBICA ZOVE
– 4 ŠOLJE VODE
– 1 MALA KAŠIKA CIMETA U PRAHU
– 1 MALA KAŠIKA KARANFILIĆA U PRAHU
– 2 MALE KAŠIKE SVEŽE RENDANOG KORIJENA ĐUMBIRA
– 1 ŠOLJA MEDA

U šerpu sipati bobice zove, vodu, cimet, karanfilić i đumbir, pa staviti na vatru. Kad prokuha, smanjiti temperaturu i poklopiti. Ostaviti da se kuha lagano do sat vremena. Tečnost treba da pokuha za polovinu.

Skloniti i kada se dijelimično prohladi prespite, kroz cijediljku, u činiju. Kada se još malo prohladi, da bude mlako, onda se dodaje šolja meda i dobro se izmješa sve. Zatim se sirup sipa u pripremljenu teglu ili pomoću lijevka u odgovarajuću flašicu. Čuva se u frižideru.

bobice zove

Uzimaju se 2 kašike dnevno za odrasle i jedna za djecu, za jačanje imuniteta. U slučaju gripa može i češće. Može i da se razmuti u čaši vode ili voćnom soku.

Domaći sok od bobica zove

– 2,5 KG ZRELIH BOBICA ZOVE
– ½ L VODE
– 500 GRAMA ŠEĆERA
– 1 RENDANA KORA LIMUNA

Bobice zove se sipaju u odgovarajuću šerpu sa pola litra vode i kuhaju se neko vrijeme, da malo omekšaju. Zatim izgnječite bobice (propasirajte), dodajte šećer i rendanu koru limuna. Kuhati da se sjedini. Ukupno se kuha ne više od 1 h. Procijediti kroz gustu cjediljku.

Naliti u pripremljene tople flašice i dobro zatvoriti. Neka se hladi postepeno umotano u krpe ili ćebe. Ovaj sok je odličan za podizanje imuniteta i nazeb.

Pije se umjereno, razblažen sa vodom. Plodovi zove korisni za zdravlje Bobice zove sadrže flavonide, antocijane koji se odlikuju izuzetnim

antioksidansnim svojstvima, tanine, karotenoide i mnoge druge korisne sastojke. Od vitamina dominiraju A, B i posebno velike količine C vitamina. Prema dosadašnjim istraživanjima crne bobice zove su korisne za jačanje imuniteta, protiv prehlade i gripa, kod virusnih i bakterijskih infekcija, za snižavanje holesterola, poboljšanje vida, zdravlje srca. Sok od bobica zove je dobar antioksidans, diuretik i ima blaga laksativna svojstva.

Bobice zove su bile lijek vjekovima unazad, a sada su ponovo predmet naučnih istraživanja i nanovo se potvrđuje njihova korisnost. U nekim zemljama se sok od bobica zove koristi kao lijek protiv gripa. Uzima se za podizanje imuniteta, tako da bi se spriječilo širenje i epidemija. Naučna istraživanja pokazuju da upotreba bobica zove podstiče imuni odgovor organizma, te na taj način pomažu organizmu da se bori protiv bolesti.

Postoje naznake da su bobice zove u određenoj mjeri korisne i kod astme, za ublažavanje alergija, kod dijabetesa i za mršavljenje.

Preuzeto sa: narodnilijek.com