OPASNO PO ZDRAVLJE: Evo zbog čega NIKAKO ne smete da sušite veš u kući!

Po svaku cenu izbegavajte da sušite veš u stanu! Sušenje veša u kući ili stanu može da predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje za ljude koji boluju od astme, pokazalo je najnovije istraživanje.

Na sušenje intimnog rublja u stanu primorani su oni koji žive u gradu,  a nemaju terasu ili poštuju propis koji zabranjuje da se to radi na otvorenim delovima zgrada (prozori, terase, lođe i balkoni) koji su vidljivi sa ulice ili druge javne površine. Upravo zbog toga mnogi se odlučuju za radijatore i sušenje na žici za veš.

Udruženje astmatičara iz Irske ustanovilo je da u mnogim domovima ima previše vlage, grinja i povećane koncentraciji buđi, zbog sušenje na radijatoru ili žici za veš.  Vlažan vazduh uzrokuje pojavu astme i sličnih alergija, naročito kod dece.


"Udisanje nekvalitetnog vazduha i buđi može dovesti do upale i alergijskih reakcija, pogotovo astme. Štetne čestice je nemoguće primetiti golim oko.  Kada udišemo, imuni sistem nam omogućava da ih izbacimo iz organizma. Kod nekih ljudi, poput onih što imaju astmu, to samo može da bude okidač za pogoršanje situacije", objasnila je Fina Keni iz Udruženja.

Najveće reakcije dešavaju se u januaru, februaru, avgustu i septembru. Pored astmatičara, na udaru su bebe, starije osobe i deca.

Ona je posavetovala da se veš suši napolju, u mašini za sušenje ili u prostorijama sa dobrom ventilacijom, daleko od spavaće sobe i dnevnog boravka.

"Gljivice i buđ rastu u tamnim i vlažnim mestima kao što su toaleti, kuhinje i podrumi", dodala je Keni.

Preuzeto sa: telegraf.rs