Juka - čudesno "drvo života"

Lekovita priroda - juka pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba: Jača imunitet, štiti od infekcija, snižava loš holesterol i trigliceride. Bogata je saponinom koji efikasno deluje kod bolesti zglobova, želuca i creva.

Iz porodice ljiljana, po lepoti i lekovitim svojstvima se posebno izdvaja pustinjska biljka juka (Yucca). Ima veliku isceliteljsku moć i zato uživa vekovno poštovanje. Indijanci su je nazvali "drvo života" i koristili za brojne zdravstvene tegobe, a zbog sabljastih listova Evropljani je zovu i Adamova igla. Osim za lečenje, od juke se pravio i sapun tako što se iz iz korena cedio sok koji ima antibakterijska svojstva. Cvetovi su nalik zvončićima, obrazuju velike grozdove piramidalnog oblika i intenzivno mirišu, naročito noću. Endemski raste u Meksiku, na Karipskim ostrvima i širom Amerike.

Kod nas se može naći u vidu ekstrakta u kapsuli, koje se prave od samlevene stabljike juke bogate saponinom, polifenolima, hlorofilom, antioksidansima, enzimima, vitaminima, mineralima i drugim korisnim sastojcima. Lekari su potvrdili da telo čisti od toksina, a istraživanja su pokazala i da savršeno apsorbuje i balansira hranljive materije u crevima. Koristi se za zaceljivanje rana, delotvorna je kod reumatskih i kožnih bolesti, posebno čireva i bubuljica.

cudesno drvo zivota

Od sastojaka je posebno efikasan saponin u lečenju artritisa i zapaljenskih procesa u zglobovima jer ima protivupalno i analgetsko dejstvo. Kliničke studije su dokazale da kod artritisa smanjuje bol i otoke. Ovaj sastojak ne ugrožava sluzokožu organa za varenje, a pomaže kod katara, Kronove bolesti, kolitisa, polipa debelog creva. Jača imunitet, štiti organizam od stresa, raznih infekcija i bolesti, snižava loš holesterol i trigliceride u krvi. Polifenoli takođe imaju protivupalno, ali i antioksidativno dejstvo, što je takođe važno za reumatoidni artritis. Pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji se skupljaju u zglobovima i odgovorni su za nastanak ove bolesti.

Zagovornici tradicionalnog lečenja tvrde da terapija jukom u trajanju od nekoliko nedelja može da organizam preporodi i podmladi, poboljša psihofizičku ravnotežu. Preparate na bazi juke je zvanično odobrila i stroga američka Agencija za hranu i lekove (FDA).

DETOKSIKACIJA ORGANIZMA

Tokom terapije jukom se uzima mnogo tečnosti, pije se dva do tri litra vode dnevno da bi se toksini iz organizma brže i lakše eliminisali. Na početku tretmana prisutno je obilno mokrenje, ponekad i blaži oblik dijareje jer se telo čisti. Osetljivije osobe mogu da upadnu u hipoglikemiju, jer mogu da izgube i mnogo kalijuma. Međutim, to je sve odraz ubrzanih metaboličkih i detoksikacijskih procesa, pa nema razloga za strah. Neželjene efekte je moguće ublažiti ako se preparat pažljivo primenjuje, nadoknađuje izgubljena tečnost i kalijum putem namirnica bogatih ovim mineralom (banane, paradajz). Deci i trudnicama se preparati juke ne preporučuju.

Preuzeto sa: novosti.rs