Vodič kroz plastiku: Hranu je najbolje čuvati u plastici 5 PP

Jednokratnu plastiku, onu u kojoj je kupljena hrana, te boce od vode ne bi smjeli opet koristiti. Nijednu vrstu plastične ambalaže nije preporučljivo koristiti u drugu namjenu osim predviđene.

Svaka vrsta plastike namijenjena je za određenu upotrebu i ne bismo je smjeli koristiti za nešto drugo. Na dnu plastične ambalaže je trokut u kojem je brojka, a pored su najčešće i slova oznake vrste plastike:

Plastične boce u kojima kupujemo vodu napravljene su od PET materijala, polietilen-tereftalata, i namijenjene su za jednokratnu upotrebu. Ta vrsta plastike može ispuštati teške metale koji mogu štetno utjecati na djelovanje hormona, a mogu ispuštati i kancerogene spojeve. Osim za vodu i sokove, koristi se i za drugu ambalažu, boce za ulje, dresing...

PET boce ne bismo smjeli ponovno koristiti, nego ih treba vratiti u prodavaonicu i za njih dobiti pola kune. Na taj način se pridonosi i recikliranju. Takva plastika se potom melje, a od nje onda rade nove stvari. Jedan od dresova naše nogometne reprezentacije bio je napravljen od plastičnih boca, navodno njih 13.


2 HDP ili HDPE polietilen visoke gustoće, smatra se dobrom plastikom jer postoji najmanja vjerojatnost ispuštanja kemikalija u vodu. Od nje rade boce za mlijeko i sokove te za deterdžente.

3 PVC polivinil-klorid, ispušta dvije otrovne kemikalije koje kod ljudi mogu djelovati na hormone. No PVC se najčešće koristi i od njega su razni uporabni predmeti. Na plastici za hranu mora pisati da je baš za to namijenjena.

4 LPDE polietilen niske gustoće ne ispušta kemikalije u vodu i od njega se rade vrećice za zamrzavanje, mekane boce koje se mogu stisnuti, daske za rezanje... Ta plastika nije najbolja za čuvanje hrane.

5 PP polipropilen, još jedna je od dobrih plastika. Obično je bijela ili poluprozirna, a može biti i mekana i tvrda. Od nje se rade mnogi proizvodi za kućanstvo, čašice za jogurt, medicinske boce te posude za čuvanje hrane u hladnjaku.

6 PS polistiren, može ispuštati u vodu kancerogeni stiren. Od njega se rade jednokratne šalice, tanjuri, pribor za jelo te ambalaža za brzu hranu.

Brojem 7 prema pravilniku o ambalaži, označeni su ostali polimerni materijali. Jedan od njih je PC. To je najgora plastika za hranu jer može ispuštati kemikaliju BPA, bisfenol A. Nažalost, od nje rade i bočice za djecu pa pri kupovini treba paziti i tražiti one napravljene od plastike koje ne sadrže taj opasan BPA.

Od PC plastike rade se mekše boce, na primjer za kečap, te boce za sok i veliki spremnici za vodu.

Preuzeto sa: 24sata.hr