Želite li uvijek kupiti savršene kestene - pazite na ove stvari!

Otkrivamo i kako ih savršeno ispeći u pećnici, na roštilju, kako ih kuhati... Saznat ćete i na koji način ih možete guliti, a da to ide glatko i brzo. Sezona je kestena i uživajte u njima! 

Prvi korak u uživanju u slasnim kestenima je njihov odabir. Kupite li kestenje loše kvalitete, teško ćete uživati u njima kako god da ih pripremate. Kvalitetni plodovi moraju biti veći, imati sjajnu koru na kojoj nema rupica. Također, trebali bi biti suhi i teški.

Nikako ne smiju imati rupice jer to otkriva neželjene stanovnike u njima. Najbolje ih je odmah pripremati, a ako ih čuvate, neka to bude na hladnom mjestu i ne dulje od dva tjedna.


Priprema:

Sljedeći korak do savršenog zalogaja je pobrinuti se da su savršeno skuhani ili ispečeni. Postoji nekoliko načina pripreme - u pećnici, na ploči štednjaka, na roštilju, u mikrovalnoj, u loncu.


  • Na ploči štednjaka - Ako se odlučite za pečenje na ploči štednjaka, tada bi bilo dobro da nabavite tavu s rupicama, ali ako je nemate, poslužit će i klasična. Najprije im zarežite koru u križ, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.  
  • U pećnici - Kod pripreme u pećnici kestene zarežite nožem, potom ih poškropite vodom i tako stavite peći. 
  • Kuhanje u loncu - Odlučite li se za kuhanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji - maroni - do sat vremena.
  • Pečenje u mikrovalnoj - To je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čut će se kako počinju cvrljiti i nakon toga su gotovi.
  • Kuhanje u mikrovalnoj - Ovaj način pripreme je gotov za par minuta. Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrovalnu na oko dvije minute, ovisno koliko su veliki. Ako nakon dvije minute nisu gotovi, produžite kuhanje na još minutu pa provjerite.
  • Pečenje na roštilju - Ovo je najbolji način jer su kesteni tako najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u pećnici pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju. 


Guljenje:

Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta. Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se riješiti kore, tada je najbolji način za to - mikrovalna. Plodovi se prerežu kao kod pečenja u pećnici, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu.

Preuzeto sa: 24sata.hr