Šipak – Ljekovita svojstva divlje ruže

Plod šipka svojstven je biljkama botaničkog roda Rosa. U narodu se često poistovjećuje s biljkom – pasjom ružom, no treba razlikovati te dvije biljke. Biljka je iznimno ljekovita, a plodove divlje ruže poznajemo i pod nazivima divlji šipak, pasja drača, šipurina, šipurak ili šepurika.

Biljku pronalazimo u našem podneblju, gdje samoniklo raste uz živice i plotove. Šipak raste uz putove, uz rubove šuma, po pašnjacima i kršu, te u vrtovima.

Ova biljka naraste u obliku grma, koji dostiže visinu od 2 metra. Listovi su mu jajoliki, oštro nazubljeni, na peteljkama, naizmjenični, te neparno perasti. Cvjetovi šipka se lako prepoznaju. Bijelo-ružičaste su boje, a nakon što latice opadnu, razvija se plod koji u sebi krije mnoge vrijedne elemente.

Plod šipka je jajolika crvena boba, slatko-kiselog okusa, koja unutra ima mnoštvo dlačica. Svježi plod se ne konzumira, ali je jako prikladan za obradu.

Divlja ruža, odnosno šipak cvate u lipnju i srpnju, te se tada beru cvjetovi. Plodovi se pak beru u jesen. Dobro je obratiti pažnju na to da se uberu plodovi dok su još nepotpuno zreli, ali isto tako valja obratiti pažnju da se ne uberu nezreli, tvrdi i zeleni plodovi, te prezreli modro crveni i mekani plodovi koji nisu ljekoviti.

Ako sakupljate plodove, potrudite se to raditi po suhom i lijepom vremenu. Nakon sabiranja plodova, potrebno ih je osušiti.

Kako se pripremaju i suše plodovi šipka?

Plod nakon berbe morate očistiti od ostatka cvijeta, zatim prerezati plodove na polovice, te ih očistiti od dlačica i sjemenki. Nakon toga se plodovi stavljaju sušiti na temperaturu od oko 40 stupnjeva Celzijevih. Kada se plodovi osuše možete ih usitniti, da ih zapakirate i kasnije lakše iskoristite. Osušeni plodovi potamne, ali ako su pregorjeli onda ih uklonite. Oni na kraju sušenja moraju zadržati malo svoje originalne crvene boje.

Šipak se najčešće koristi za pripremu ljekovitog čaja, pa je dobro znati sačuvati sušene plodove do trenutka pripreme čaja. Sušene plodove šipka, koje ste usitnili spremite na hladno, suho i tamno mjesto gdje nema vlage i jakih mirisa. Zatvorite ih u staklenu ambalažu, da nema prevelikog doticaja sa zrakom. Možete koristiti i posude od porculana ili pak limene kutije.


Ljekoviti sadržaj šipka

Šipak je bogat mnogim spojevima, pa ćemo spomenuti neke najznačajnije. U šipku pronalazimo natrij, tanin, flavonoid, mnogo vitamina P, vitamina K, te vitamin C. Tu je i vitamin A, vitamin B2, vitamin B1, te jabučna i limunska kiselina. Suhi plod šipka u sebi krije masno ulje i eterično ulje. Najbolje od svega je to što, šipak, čak i osušen obiluje svim spomenutim elementima.

Još jednom da napomenemo – Sirov šipak nije pogodan za konzumiranje. Budući da su u plodu prisutne kratke guste dlačice koje mogu izazvati iritaciju probavnog sustava, svježi šipak se izbjegava za konzumiranje. Osim toga, trebate paziti da i prilikom rezanja šipka koristite rukavice, jer dlačice mogu izazvati iritaciju kože.

Ljekovito djelovanje šipka – Divlje ruže

Šipak se pokazao iznimno korisnim u liječenju probavnih smetnji, te mnogih drugih oboljenja, te u prevenciji raznih bolesti. Redovna upotreba čaja od šipka osigurat će organizmu optimalnu količinu vitamina C, što će spriječiti ili suzbiti moguće zimske prehlade i slične infekcije.

Čaj od šipka je zapravo najbolja metoda da za vrijeme dugih zimskih mjeseci u organizam unesete dovoljno askorbinske kiseline i time ga učinite otpornijim na prehladu i gripu.

Čaj od šipka je jedan izuzetno ljekovit napitak

Konzumiranjem čaja od šipka smanjuje razinu slobodnih radikala, a zbog njegovih protuupalnih svojstava pomažete kod infekcije mokraćnog sustava. Ovaj ljekoviti čaj čisti dišne putove i olakšava disanje. Izuzetno je dobar kod sprečavanja prehlada i raznoraznih virusnih infekcija. Sprječava starenje tkiva i stanica, te pomaže kod obnove stanica. Čaj od šipka ima još mnoge ljekovite osobine, pa ćemo u nastavku tek ukratko spomenuti najpoznatije.

Čaj od šipka stimulira mokrenje, sadrži polifenole koji štite raka i kardiovaskularnih bolesti, poboljšava cirkulaciju, pročišćava krv, pomaže kod mučnine i sprječava bolove zubi. Pomaže kod detoksikacije organizma te djeluje umirujuće i sprječava stres. Povećava imunitet cijelog organizma, jača, osvježava i povećava energiju.

Za kraj da napišemo recept za pripremu čaja od šipka

Čaj od šipka može se praviti od plodova, sjemena i cvjetnih latica. Može se praviti i od koštica, ali je rijedak slučaj.

Ovom prilikom ćemo napisati kako se pravi klasični čaj od šipka

Kuhajte 0,2 l vode dok ne zavre. Stavite 1 vrećicu u jednu šalicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite jednu čajnu žličicu biljke. Ulijte vodu u šalicu i ostavite da stoji 5-10 minuta.

Procijedite čaj.

Nakon toga možete početi uživati u ispijanju ovog zdravog napitka.

Preuzeto sa: kakolijeciti.com