10 savjeta kako zaštititi sebe i dom po ekstremnim minusima!

Ako u svojoj regiji očekujete iznimno niske temperature koje mogu rezultirati većim problemima pripremite se na vrijeme - pustite vodu u slavinama, obavite šoping na vrijeme i napunite mobitele!

Kako bi zaštitili svoje zdravlje, ako izlazite van dobro je znati kako se ponašati:

Odjenite se slojevito - potkošulja, pamučna majica, vuneni džemper ili flis majica i jakna. Ispod hlača štrample ili tajice ili duge gaće/tajice za muškarce plus sokne. Na to idu čizme. Slojevita odjeća čuva toplinu između slojeva pa će vam biti toplije tako nego kada biste nosili samo potkošulju i debeli džemper.

Zaštitite sve ekstremitete. Nosite obavezno kapu, šal i rukavice, a šal možete navući i preko nosa te disati u njega. Tako ćete malo ugrijati zrak.

Pokušajte disati što opuštenije kada ste na niskim temperaturama. Tako će vam biti toplije. Kada se stisnete i ukočite tijelo troši više energije da ostane u tom položaju. Pokušajte sedam puta duboko udahnuti i izdahnuti. Pri tom brojite svaki put do sedam. Tako ćete se opustiti.

Nosite čizme s gumenim potplatima ili prorezima kako biste smanjili rizik od pada.


Kako bi spriječili probleme u kućanstvu provjerite sljedeće:

Spriječite smrzavanje cijevi - Ako živite u kući i bojite se da bi vam se cijevi mogle smrznuti, ostavite vodu preko noći da lagano kapa. Voda će se teže smrznuti ako teče.

Negrijane prostorije ne smiju se zanemariti - Ako određene stambene prostore ne grijete i ne boravite u njima prije ovakvih hladnih fronti pustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, savjetuju u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Svakako je dobro ako živite u kući ili manjim zgradama pustiti vodu kratko da proteče prije noći kako bi spriječili smrzavanje.

U zahodsku školjku i podne sifone preporučuje se uliti nesmrzavajuću tekućinu.

Pripremite sol za posipanje ili pijesak. Ako vam nestane te soli, možete uvijek iskoristiti sol za perilicu suđa.

Pripremite se:

Zalihe hrane i pića - Ako znate da dolazi vrlo hladna fronta koja bi mogla jako zahvatiti vaše područje, opskrbite se hranom i pićem. Otiđite u dućan, kupite dovoljno hrane i pića s kojom možete kuhati za narednih par dana u slučaju da dođe do velikih nepogoda.

Za slučaj da nestane struje - Provjerite zalihe svijeća, upaljača i baterijskih lampi u slučaju da nestane struje, što je lako moguće kod vrlo niskih temperatura i smrzavanja. Ostavite ih na lako dohvatljivom mjestu da vam budu pri ruci ako zatrebaju. Napunite mobitele do kraja noć prije.

Preuzeto sa: 24sata.hr