Koje su najčešće kožne bolesti!

Ovom prilikom ćemo vas upoznati sa nekim jako čestim kožnim oboljenjima, te načinima njihovog liječenja. Kako liječiti pojedinu kožnu bolest, saznajte u daljnjem tekstu.

Impetigo, ili gnojna upala kože – Pored već opisanih gljivičnih oboljenja postoje i mnoga druga oboljenja kože, od kojih su neka prouzrokovana bakterijama, odnosno klicama, a za neke se još ne zna pravi uzročnik.

Na ljudskoj koži žive mnoge bakterije koje mogu, ali ne moraju, da izazovu kožno oboljenje. Među njima su najčešće stafilokoke i streptokoke.

Impetigo je veoma često kožno oboljenje izazvano bakterijama streptokokama i stafilokokama. Klice ulaze kroz sićušne povrede kože u njen površinski sloj, i tu stvaraju gnojne upale, koje se šire na raznim dijelovima tijela. Oboljenje se vrlo često viđa kod djece po licu, na rukama, na debelom mesu i potkoljenicama, u obliku okruglih, crvenih, vlažnih i žutih gnojavih krasta. Žuto-zelene, sasušene gnojave kraste dosta svrbe pa ih oboljeli češanjem lako prenosi na okolna mjesta. Zbog toga što se lako prenosi, ova bolest se često viđa u školama i dječjim domovima. Najčešće obolijevaju djeca, zato što je njihova koža osjetljivija nego koža odraslih osoba.

Trebamo posebno istaknuti kako je jako osjetljiva koža kod malih beba, odnosno dojenčadi. Kod njih ovakve gnojave kraste mogu stvoriti jako teške promjene na koži i zahvatiti kožu cijelog tijela, a time dovesti u opasnost život djeteta.


U nekim slučajevima klice mogu prodrijeti duboko u kožu, tada se bolest komplicira i stvaraju se duboke gnojne rane ili čirevi. Ove duboke promjene javljaju se naročito kod osoba koje se ne liječe i kod kojih su teški kako životni tako i radni uvjeti. Liječenje ovog oboljenja treba povjeriti liječniku specijalisti.

Mladalačko gnojno oboljenje lica odnosno akne – Ovo oboljenje dosta često se javlja kod muškaraca i djevojčica u početku puberteta. Po cijelom licu, a često i po leđima, javljaju se gnojavi čirevi, između njih vide se i crne točkice, miteseri. Ovo oboljenje najčešće se javlja kod osoba sa masnom kožom, koja služi kao podloga za razvijanje klica, stafilokoka i streptokoka. Ako se ne liječi, i to kod liječnika specijalista, može da se proširi po cijelom licu i vratu, tako da stvara i veće zagnojene čireve, koji veoma ružno izgledaju, a uz to se kod takvih osoba stvaraju i teški kompleksi. Za liječenje treba upotrebljavati razne sumporne i živine masti, antibiotike, autovakcinu i druga sredstva koja može odrediti samo liječnik dermatolog. Ne treba nikad cijediti prstima gnojave bubuljice. Začine i alkoholna pića treba izbjegavati.

Bradavice – Banalne, obične bradavice javljaju se naročito na poleđini šaka i prstiju, a dosta često i oko noktiju, i to obično u većem broju. Zarazne su i prenose se sa jednog mjesta na drugo. Inkubacija traje od tri tjedna do tri mjeseca. Uzročnik je jedan virus. Na tabanima se javljaju iz mehaničkih uzroka bradavice na onim mjestima na kojima se taban oslanja na zemlju pri hodu.

Jedna naročita vrsta bradavice javlja se kod djece na licu. Ove bradavice su ravne i ne odskaču mnogo od kože.

Kod starijih osoba vide se često na leđima, u velikom broju, bradavice zagasite boje, meke, koje se liječe kao i obične bradavice.

Dishidroza – Dishidroza je lakše oboljenje kože ruku i nogu, naročito dlanova i stopala. Javlja se najčešće s proljeća i jeseni, i to obično u isto vrijeme na obe ruke ili na oba stopala. Iz početka se na mjestu oboljenja osjeti toplina, svrab i zategnutost kože, zatim se pojave, bez upale mjehurići, koji rijetko prskaju, već se sasuše i perutaju. Mjehurići se ponekad spoje, pa se načine plikovi koji se mogu zagnojiti i inficirati.

Noge i ruke treba držati čistima i kupati u rastvoru hipermangana. Mogu se staviti burovi i borni oblozi, kao i razne antibiotičke masti. Bolest prolazi bez posljedica, ali se često vraća.

Preuzeto sa: kakolijeciti.com