Nemojte odgađati odlazak na zahod – to nije dobro za vaše zdravlje!

Odgađanje odlaska na zahod, odnosno zadržavanje mokraće može dovesti do povećanja kapaciteta mjehura i većeg rizika za urinarne infekcije te inkontinencije. To znači da trebamo redovno ići na zahod – šest puta na dan.

Stručnjaci upozoravaju da zadržavanje mokraće u mokraćnome mjehuru dulje nego što treba nije dobro za zdravlje jer uzrokuje bol i slabljenje mišića zdjelice te inkontinenciju, odnosno propuštanje mokraće.

Iako bismo u prosjeku WC trebali koristiti od četiri do šest puta na dan, mnogi mokrenje obavljaju samo dva puta. Ne odgađajte mokrenje, jer to može dovesti do zdravstvenih problema.

Koje sve zdravstvene probleme možete imati, te kakva su istraživanja rađena na ovu temu, pročitajte u nastavku.

Zbog zadržavanja mokraće prijeti nam inkontinencija

Redovito pražnjenje mokraće tijekom dana važno je za održavanje anatomskih i funkcionalnih parametara donjeg mokraćnog sustava. Ipak, još uvijek nije utvrđena direktna povezanost između zadržavanja mokraće i pojave inkontinencije, ali je neka veza uočena. Zadržavanje mokraće može dovesti do povećanja kapaciteta mokraćnog mjehura, većeg rizika za razvoj urinarne infekcije, kao i povećan pritisak na strukture održavanja kontinencije u ljudi, odnosno mišića dna zdjelice.


Osnovni razlozi za pojavu inkontinencije su oslabljeni mišići dna zdjelice, koji najčešće slabe zbog trudnoća, većeg broja porođaja, promjene razine hormona kod žena u menopauzi, ali i zbog prekomjerne tjelesne težine, dugotrajnih uzimanja određenih lijekova, neliječene kronične upale ili određenih neuroloških stanja.

Liječenje je individualno i zavisi o vrsti inkontinencije. Konzervativan način liječenja uključuje vježbe i promjenu navika i ponašanja, životnih aktivnosti te terapiju lijekovima. Od invazivnih metoda tu su mogućnosti kirurških zahvata te je vrlo često kombinirano liječenje.

Ako se problem pojavi u ranijoj dobi, tretman opet ovisi o vrsti i stupnju izražene inkontinencije. Bitno je pravodobno obratiti pozornost već i na najmanje izražene tegobe, javiti se liječniku, koji će nakon uzimanja anamneze, kliničkog pregleda i procjene ustanoviti dijagnozu te započeti liječenje.

Mokriti treba svaka dva sata – To znači šest puta preko dana

Važno je i redovito mokrenje, svaka dva-tri sata, održavanje mokraćnog mjehura s malim volumenom mokraće i sprečavanje infekcija urogenitalnog sustava te dovoljna hidracija što podrazumijeva od šest do osam čaša vode dnevno. Žene moraju obavljati redovite ginekološke preglede.

Povećan pritisak i pun mjehur

Kad zadržavamo mokraću, držimo sfinkter (mokraćni otvor) zatvoren. To znači da mišići koji oblažu mjehur šalju signale mozgu, a povratno se u mjehur šalje informacija da se poveća pritisak mjehura kako bismo znali da je pun.

Ne silite se da se pomokrite što brže

Tijekom vremena, prisiljavajući se da mokrite što brže zapravo možete oslabiti mišiće dna zdjelice ili ih čak zgrčiti, pa aktivnosti kao što su kašljanje, kihanje, smijanje ili skakanje mogu izazvati curenje.

Iako je mjehur rastezljiv, ne treba ga previše opterećivati

Potrebu za mokrenjem osjećamo kad nam je mokraćni mjehur napunjen sa 150 do 200 ml mokraće, iako se rijetko može napuniti i litrom mokraće, no to će uzrokovati rupture nakon kojih je potrebna operacija.

Razlike između muške i ženske inkontinencije

U žena najčešće se javljaju stresne urinarne inkontinencije (SUI), urgentne inkontinencije (UUI) ili kombinirane inkontinencije, a kod muškaraca je moguća pojava postprostatektomijske urinarne inkontinencije.

Ne dopustite inkontinenciji da postane problem

S psihološkog stajališta inkontinencija mokraće vrlo je često stanje, posebno u žena, i zahvaća skoro sve sfere svakodnevnog života, te ne utječe samo na bolesnice nego i na njihove obitelji i predstavlja značajan medicinski, društveni i ekonomski problem.

Ne mora biti riječ o inkontinenciji, može biti i zatvor

Uvijek je potrebno napraviti laboratorijske testove da bi se isključila infekcija mokraćnog mjehura ili urinarnog trakta. Fizičkim pregledom trebali bi se isključiti zatvor, prolaps, tumori ili oštećenja nakon trudnoće i porođaja.

Vježbe pokazuje fizioterapeut, izvodite ih sami

Vježbe za jačanje mišića dna zdjelice već su uvriježeno prvi oblik terapije za stresnu inkontinenciju, jer se njima jačaju mišići koji podupiru mokraćni mjehur i pritisak za zatvaranje uretre.

Preuzeto sa: kakolijeciti.com