Sjajni trikovi s kredom: Suše mokre cipele i čiste staro suđe!

Kad ljudi pomisle na kredu, prva asocijacija je školska ploča ili dječja zabava tijekom ljetnih mjeseci. Ali kreda može biti itekako korisna u kući. Ovi trikovi vas mogu višestruko "spasiti".

1. Potamnjelo metalno posuđe
Metalno posuđe, ili stari pribor za jelo, vam je izgubilo sjaj? Ima tamne mrlje od ulja ili osušen kamenac? Nema problema. Naribajte kredu i prelijte s malo vode kako biste dobili gustu smjesu. Uzmite krpicu od mikrofibre, lagano umočite u smjesu i kružnim pokretima operite posuđe. Već za par minuta će se sjajiti kao nov.

2. Zaglavljen ključ
Ako vam se ključ zaglavi u ključanici preko njega prijeđite s bijelom kredom i tako ćete ga podmazati. Sljedeći put ćete bez problema otključati bravu.

3. Ružna boja noktiju
Imate lijepe duge nokte, ali boja noktiju vam se ne sviđa jer je žućkasta ili previše prozirna? Ne treba vam specijalizirana bijela olovka za nokte. Dovoljno vam je malo mokre krede i stara četkica za zube kojom ćete proći lagano ispod noktiju i voila! Nokti će dobiti prekrasnu bijelu boju.


4. Masna mrlja na brušenoj koži
Ako vidite masnu mrlju na omiljenim cipelama ili jakni od brušene kože - ne očajavajte! Uzmite malo bijele krede, obojite mrlju i ostavite da tako stoji desetak minuta. Uzmite staru četkicu za zube i istrljajte višak krede. Mrlja se više neće vidjeti.

5. Zamjena za korektor
Ako slučajno nemate korektor, a napravili ste grešku kemijskom olovkom, upotrijebite kredu kako biste je izbrisali. Nemojte previše pritiskati papir, radije prijeđite grešku dva puta. Višak otresite i pišite dalje.

6. Mokre cipele?
Uzmite salvetu i rastvorite ju. Naribajte ili zdrobite dvije krede i stavite po jednu na svaku od salveta, koje ćete potom skupiti u mali zavežljaj i zavezati gumicama. Zavežljaje stavite u cipele i ostavite neko vrijeme (koliko dugo ovisi o tome koliko su mokre cipele).

7. Rupice na zidu
Skinuli ste staru sliku i na zidu vas je dočekala ružna rupica (ili čak rupa s odlomljenim dijelom zida)? Uzmite običnu bijelu krenu i prekrijte s njom rupu i odlomljeni dio zida. Nije savršeno, ali se barem rupa neće vidjeti iz aviona.

Preuzeto sa: 24sata.hr