6 Namirnica koje će poboljšati vaš san!

Ako ste premoreni od mnogobrojnih obaveza, iscrpljeni od svakodnevnih stresova, sasvim je logično da će to utjecati na vaš san.

Često čujemo da ljudi, nakon napornog dana na poslu, ne mogu da zaspu. U današnjem vremenu, ritam brzog življenja uzima sve više maha i to itekako ima utjecaja na Vaše zdravlje, pa je stoga insomnija, tj. nesanica sve češća pojava, čak i kod mladih ljudi.

Kako ne biste posezali za nezdravim kemijskim proizvodima, koje nam sve češće nude, mi ćemo vam predstaviti 6 namirnica, na prirodnoj bazi, uz pomoć kojih ćete imati ne samo lak, već i zdrav san.

Bademi
Bademi, budući da su bogati magnezijem, doprinose opuštanju mišića i samim tim poboljšavaju san. Također, sadrže kvalitetne biljne proteine koji reguliraju nivo šećera u krvi tokom sna i pomažu da ostane stabilan. Prije spavanja, možete uzeti tridesetak grama badema da bi ste osjetili ovaj efekt.

Banane
Banane sadrže magnezij i kalij, koji su dobri za opuštanje mišića, kao i triptofan, koji se razlaže u serotonin i melatonin, hormone za smirenje koje luči mozak. Također, sadrže i ugljikohidrate koji nas lako uspavljuju. Najbolja kombinacija za dobar san je da prije spavanja pojedete toplu zobenu kašu sa bananom i mlijekom.


Med
Malo glukoze koju sadrži med pomoći će vašem mozgu da isključi oreksin, neuro prijenosnik koji Vas održava budnim tokom dana. Zato, uzmite čašu toplog mlijeka sa malo meda i utonite u san. Ipak, morate biti pažljivi i n uzeti pretjeranu količinu meda jer može doći do kontra efekta.

Višnje
Višnje nemaju samo dobar ukus, već su i izuzetno korisne za liječenje nesanice. Sadrže melatonin i zbog toga pomažu da vaš bioritam bude uredan. Također, jedna studija sa univerziteta u Luiziani, pokazala je da su ispitanici, koji su pili 2 čaše soka od višnje svako večer tijekom 2 nedjelje, spavali 85 minuta duže.

Crvena paprika
Crvena paprika je izuzetno bogata vitaminom C i to u velikim količinama, mnogo većim od sveg drugog voća i povrća, čak više i od naranči i limuna. Osim što će vam njeno konzumiranje pomoći da zaustavite sekreciju kortizola (hormona stresa) i tako Vam pomoći da brže zaspete, ona će i ojačati vaše srce i smanjiti vjerojatnost pojave raka i Alzheimerove bolesti.

Špinat
Špinat je povrće koje osim što pomaže da vam se smanji bol tokom menstrualnog ciklusa, također pomaže da imate zdraviji i čvršći san, a najviše zahvaljujući izuzetnom sadržaju magnezija u špinatu. Špinat je i veoma dobar izvor folne kiseline, melatonina, te vitamina C i B6, koji su ključni u lučenju serotonina (hormon zadovoljstva). Uz to, sadrži i glutamin, aminokiselinu koja pomaže tijelu da se oslobodi od toksina, koji dovode do nesanice.

Ipak unatoč svim preporučenim namirnicama, nekad ćete doći u situaciju da ne možete zaspati… Razlog može biti jednostavno taj da vaš organizam nije dovoljno umoran. Koliko god vi željeli pasti u snove i sanjati sladak san, to bez dovoljne dnevne količine aktivnosti nećete lako uspjeti. Pa tako preporuka je svaki dan da se bavite rekreativno barem 30 do 60 minuta nekim sportom ili ako ništa barem šetanjem po svježem zraku, to će uvelike poboljšati kvalitetu vašeg sna i olakšati dostizanje REM faza.

Preuzeto sa: kakolijeciti.com