Naglo odricanje od nezdrave hrane izaziva glavobolje i nesanicu!

Ako ste se osjećali čudno ili vas je boljela glava nakon odricanja od grickalica i nezdrave hrane, to je zbog toga što prolazite kroz simptome zavisnosti, pojašnjavaju stručnjaci.

Sudeći prema analizi nutricionista, koja je objavljena u magazinu Live Science, osobe koje naglo prestanu jesti obrađene grickalice poput čipsa ili kolačića, proživljavaju iste simptome kao i oni koji prestanu da puše. U takvim slučajevima mogu osjetiti vrtoglavice, anksioznost, žudnju, glavobolje i nesanicu.

Tokom istraživanja tim stručnjaka zatražio je od 200 ispitanika, koji su bili na dijetama proteklu godinu, da odgovore na nekoliko pitanja o simptomima. Njihovi odgovori pokazali su kako se gotovo svi suočavaju s psihičkim i fizičkim poteškoćama zbog odricanja od nezdrave hrane.


Voditeljica istraživačkog tima psihologinja Erica Schulte kazala je za Live Science kako je ovo prvo istraživanje o simptomima koje ljudi mogu iskusiti zbog hrane.

“Ovo istraživanje ukazuje na to kako prerađena hrana, koja obično sadrži prekomjerne količine šećera, može i te kako izazvati zavisnost”, rekla je Schulte.

Međutim, stručnjaci Univerziteta u Mičigenu nisu detaljno istražili intenzitet simptoma kod ispitanika. Ipak, vjeruju kako su rezultati do kojih su došli odlična početna tačka daljnjih istraživanja o zavisnosti o hrani.