Pravila pred vađenje krvi koja mnogi ne znaju!

Većina saveta vezano za pripremu pred davanje krvi odnosi se na to da ne trebamo ništa da jedemo.

Kada radimo laboratorijske analize krvi, uglavnom dobijemo savet da njih treba raditi na prazan stomak i da 12 sati pre davanja krvi ne treba jesti kako bi analize bile najpreciznije.

Ujutru se pre vađenja krvi savetuje samo konzumiranje vode, a izuzeci su mogući samo u hitnim slučajevima, savet je doktora Ivice Cvetkovića. Hrana koju bismo pojeli ima direktan efekat na metabolizam ugljenih hidrata, lipida i proteina. Uticaj proteinskih obroka je pri tom veći nego obrok bogat ugljenim hidratima.

Hrana i analize krvi
Na prazan stomak obavezno se rade analize šećera i krvi, triglicerida, holesterola, vitamina B12, folne kiseline, alkalne fosfataze, marker kosti, osteokalcina, gvožđa, kortizola, test izdisaja na helikobakteriju, PTH i hemocistein. Za određivanje tumor markera nije potrebno gladovati.

Kako bi rezultati bili najprecizniji, poslednji obrok pre vađenja krvi treba da bude lagan i nikako posle 19 časova. Ujutru na dan vađenja krvi smete da konzumirate vodu, a 48 sati treba izbegavati i lekove (osim ukoliko nemate obaveznu terapiju), alcohol i težak fizički napor.


Dve nedelje se treba normalno hraniti, a obavezno treba obratiti pažnju na to da li ste 8 nedelja pre toga imali infarct miokarda, hiruške operacije, trauma, bakterijske ili virusne infekcije.
48 sati pre analize treba se suzdržavati od voćnih sokova obogaćenih vitaminima, cedevitu i kupinovo vino jer povećavaju gvožđe pa nalaz neće biti validan.

Tolerancija na glukozu testira se kod pacijenata koji nisu jeli 8 do 12 sati, pacijent je sve vreme u laboratoriji i za to vreme ne sme da puši, jede i pije, a ni da se izlaže naporu.

Većina testova na trombofiliju ne sme da se izvodi dok pacijent pije lekove za razređivanje krvi, a terapija hormonima štitne žlezde može da utiče na rezultat pa treba preskočiti lekove pre analiza.

Hrana i analiza urina i stolice
Nedelju dana pre davanja uzorka stolice na analizu za prisustvo krvi u stolici treba izbegavati lekove, a test odložite ako imate menstruaciju, proliv, krvarenje iz hemoroida i urinarnog trakta.

Kada dajete urin na analizu, znajte da mora da prođe najmanje 4 sata od poslednjeg pranjenja bešike, prvi mlaz se baca, a prikuplja srednji u sterilnu posudu. Nikako ne treba uzimati uzorak ako imate menstruaciju.

Za 24-časovno sakupljanje urina, važno je da znate da se prvo uriniranje ne uzima. Tokom celog dana i noći urin se sakuplja i čuva na hladnom. Sledećeg dana doda se i prvi jutarnji urin i nosi se u laboratoriju.

Test na helikobakteriju
Kako bi vam test na helikobakteriju bio što precizniji, ujutru ne smete ništa da jedete ni da pijete, pa čak ni da perete zube. Test se radi najmanje 4 nedelje nakon poslednje doze antimikrobnog leka i 2 nedelje nakon antisekretornog leka.

Izvor: telegraf.rs