Znate za kurkumu, a jeste li čuli za lukumu

Lukuma je prirodni zaslađivač, hranjivija zamjena za šećer koja se može naći i na policama prodavaonica zdrave hrane. Zaintrigirala nas je zbog naziva koji podsjeća na kurkumu, začin čija se upotreba značajno proširila posljednjih godina, u prvom redu zbog jakih protuupalnih svojstava i lijepe žute boje kojom obogaćuje jela. Jeste li čuli za lukumu?


Prah lukume dobiva se od ploda stabla Pouteria lucuma koje raste u dolini Anda. Plod je okrugao, s korom koja može biti žute do smeđe boje i žute pulpe. Kora i sjemenka se ne jedu, već samo pulpa, bogata karotenom i vitaminima B-grupe. Svježe voće popularno je u Južnoj Americi, a u Evropi, pa tako i u nas, lukuma je najčešće dostupna kao prah koji se koristi kao zamjena za šećer, odnosno kao prirodni zaslađivač. U poređenju s istom količinom stolnog (bijelog) šećera prah lukume sadrži manje šećera, ali više hranjivih tvari, tačnije ima oko polovice ugljikohidrata i 75 posto manje šećera od jednake količine bijelog šećera.

Jedinstveni slatki okus uspoređuje se s javorom, bundevom, slatkim krompirom i karamelom. U obliku praha lukuma je korisna u pripremi različitih deserata, u zaslađivanju kaša, smoothieja i drugih napitaka.

Kako koristi zdravlju

Zdravstvene prednosti praha lukume potječu od antioksidansa, koji štite stanice u tijelu od slobodnih radikala koji se uobičajeno pojavljuju tijekom razgradnje hrane, a šteta uzrokovana slobodnim radikalima može dovesti i do raka. Lukuma se također ističe količinom vlakana, a ona su nam korisna jer pomažu probavnom sistemu da pravilno funkcionira. Uz to, sadrži nekoliko vitamina i minerala u tragovima – kalcij, kalij, željezo, riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3) i vitamin C, ali nedovoljno da bi bila značajni izvor tih hranjivih tvari za naš organizam. Ipak, hranjivija je od ostalih popularnih zaslađivača. Još ima dovoljno šećera da se ne preporučuje konzumirati u velikim količinama.

Kontrola dijabetesa

Jedno je istraživanje pokazalo da ekstrakti lukume učinkovito sprečavaju skokove šećera u krvi i krvnog pritiska povezanih s dijabetesom tipa 2. To je zato što sadrži složene ugljikohidrate (škrob i vlakna) koje je teže probaviti i stoga je manja vjerovatnost da će izazvati skokove šećera u krvi kao kod unosa jednostavnih ugljikohidrata. In vitro studija iz 2009. ispitala je ekstrakte izvornih peruanskih plodova, uključujući lukumu, na antioksidativno djelovanje i markere za dijabetes tipa 2. Istraživači su zaključili da lukuma pokazuje potencijal za antidijabetička svojstva, ali je potrebno više istraživanja na životinjama i ljudima.

Sprečava zatvor

Plod sadrži mnogo netopivih dijetalnih vlakana. To je vrsta vlakana koja hrane dobre bakterije u našim crijevima, nakupljaju štetne tvari i “pune” stolicu pomažući tako njezinu izbacivanju iz tijela.

Štiti od raka i srčanih bolesti

Lukuma sadrži dosta polifenola i karotenoida, antioksidansa koji mogu pomoći u prevenciji raka i srčanih bolesti.

Ulje poboljšava kožu

Jedna studija iz 2010. ispitivala je ulje koštice lukume u zacjeljivanju rana i smanjivanju upale. Istraživači su otkrili da to ulje potiče regeneraciju kože i može biti korisno u njenoj njezi. Za sada nije poznato mogu li se jednake koristi iz ulja koštice lukume pripisati i plodu, koje se češće konzumira. Potrebno je više istraživanja da bi se ispitalo ima li plod slična svojstva.

Kako koristiti lukumu

Prah lukume možete dodati žitaricama ili jogurtu za doručak, kao aromu u mlijeko ili maslac od orašastih plodova, u smoothieje ili kao zamjenu za smeđi šećer u nekim receptima za kolače. Ako želite eksperimentirati s ovim prahom u kolačima, koristite dvije šalice lukume za svaku šalicu smeđeg šećera u izvornom receptu.

Preuzeto sa hayat.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe