Simptomi nedostatka magnezija u organizmu

Magnezijum je važan mineral koji pomaže u borbi protiv svakodnevnog stresa, izrazito je važan za mišiće, nervni sistem, a utiče i na koncentraciju i san.


Ovaj mineral pomaže da se pobjedi nesanica i poboljša spavanje. Takođe pomaže i da se mišići brže opuste.

Mnogima san ometaju bolovi i grčevi u nogama. Najčešći razlog je upravo manjak magnezijuma, koji je nužan i za opuštanje, kontrakciju mišića i normalno kretanje.

Utiče na raspoloženje

Magnezijum posebno u stresnim situacijama povoljno utiče na organizam i uopšteno na nervni sistem.

Minimalni dnevni unos ovog minerala je oko 300 mg (tijelo apsorbuje tek nešto manje od 200 mg). Visok nivo magnezijuma takođe nije preporučljiv jer može da šteti zdravlju.

Prirodni izvori su zeleno lisnato povrće, mahunarke, integralni pirinač, cjelovite žitarice, sojine i suncokretove semenke, orašasti plodovi, mliječni proizvodi, meso, riba, čokolada s minimalno 70 odsto kakaa i neprerađena morska so.

Treba znati da se termičkom obradom gubi čak 50 do 70 odsto ovog minerala, a zamrzavanjem namirnica do 40 odsto.

Neke namirnice ga „ubijaju“

Manjak magnezijuma dodatno izaziva i pretjerano konzumiranje alkohola, kafe i pretjeran unos rafinisanog šećera.

Dugotrajniji manjak magnezijuma manifestuje se grčevima u mišićima, javlja se osećaj utrnulosti i bockanja. Preporučeni dnevni unos magnezijuma za zdravu odraslu ženu je 350 mg na dan, a za odraslog muškarca, trudnice i dojilje potrebno je 450 mg, prenose Vijesti.me.

Dokazano je da magnezijum direktno utiče na raspoloženje i ako ga nema dovoljno, izaziva anksioznost i depresiju. On direktno djeluje na ravnotežu otpuštanja i prihvatanja hormona sreće, serotonina, i samo kada ga imamo dovoljno, osjećamo se uravnoteženo.

Preuzeto sa n1info.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe