Šta uraditi kada se jave noćni grčevi

Mnogi od vas susreli su se barem jednom sa tegobom – noćnim grčevima. 


Obično traju nekoliko minuta, ali ponekad su toliko intenzivni da uzrokuju česta buđenja tokom noći. Grčevi kod nekih osoba mogu biti toliko jaki da osoba može, kada stavi ruku na bolno mjesto osjetiti ukočenost mišićnog tkiva.

Zašto se javljaju?

Postoje dvije vrste grčeva, oni kod kojih uzroci nisu utvrđeni i zovu se idiopatski, te sekundarni, kod kojih je uzrok poznat.

- Noćne grčeve može izazvati previše sprtskog ili fizičkog napora, kao i smanjena pokretljivost, odnosno nedostatak tjelesne aktivnosti. I u jednom i u drugom slučaju dolazi do skraćivanja mišića što olakšava nastanak noćnih grčeva - pojašnjava Luka De Martino, fizioterapeut i osteopat.

Osim navedenih postoje i drugi uzroci koji dovode do grčeva. Dehidracija i smanjenje količine mineralnih soli u tijelu, naročito natrija, kalija, kalcija i magnezija. 

U nekim slučajevima, određeni lijekovi ili dodaci prehrani mogu kao nus pojavu imati noćne grčeve. 

Također i debljanje u trudnoći opterećuje mišiće nogu pa su izloženiji grčevima i bolovima.

Osim toga, dekompenzacija elektrolita i smanjena venska cirkulacija faktori su rizika za pojavu noćnih grčeva.

Konačno, među mogućim uzrocima je i sindrom nemirnih nogu. Riječ je o poremećaju kojeg karakterizira potreba za pomicanjem donjih ili gornjih udova i često izaziva nelagodu.

Šta uraditi kada se pojave? 

- Kada se dese noćni grčevi, postepeno istegnite zahvaćeni mišić. Uradit ćete to tako što ćete jednom rukom izvlačiti prst prema gore ili ispravljati nogu ako se kontraktura osjeća u butnom mišiću - savjetuje De Martino.

Dodaje i to da kad istegnete područje, zadržati položaj najmanje 10 sekundi. 

- Također, slobodno masirajte zahvaćeno područje, a možete i staviti vruće obloge za opuštanje mišića - kaže De Martino.

Preuzeto sa avaz.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe