Pet namirnica koje vam mogu pomoći da se riješite glavobolje

Kada nas boli glava, prvo posežemo za lijekovima, no trebali bi se okrenuti mudrijem izboru namirnica.


Ukoliko vas muče glavobolje, pored lijekova, u tome vam može pomoći i hrana. U nastavku pročitajte o kojim namirnicama je riječ.

Banane

Ako osjećate da počinje napad migrene, umjesto prerađene hrane poput slatkiša, bolja je ideja okrenuti se bananama. Njihova tajna je u tome što brzo pružaju obilje energije i sadrže dosta magnezijuma, koji djeluje blagotvorno kod ljudi koje muči glavobolja. Pored toga, čak 74 posto banane čini voda, pa je ona sjajna i za hidrataciju organizma.

Sjemenke

S obzirom na to da je manjak magnezija jedan od najčešćih nutritivnih izazivača, nadoknada ovog minerala je obavezna, a on se u ogromnoj mjeri može pronaći u chi sjemenkama, sjemenu bundeve i lana.

Biljni čajevi

Uz to što čaj hidrira, ako pažljivo birate biljku možete ublažiti simptome migrene. Recimo, nana je poznata po olakšanju pritiska u predjelu sinusa, što je čest simptom sinusne glavobolje, a čaj od nane pomoći će i kada se inhalira i kada se pije.

Čokolada

Ukoliko vas glava boli jer smanjujete ili potpuno izbacujete kafu, jedite više čokolade.  Uz to, crna čokolada je bogat izvor magnezija.

Gljive

U pojedinim slučajevima, do glavobolje dolazi kod slabije apsorpcije u crijevima, pri čemu može da pomogne vitamin B2. Njega najviše ima u gljivama, potom u koštunjavom voću i jajima, a on djeluje i kao prevencija glavobolja povezanih s migrenom.

Preuzeto sa nezavisne.com

Objavi komentar

0 Primjedbe