Crvena djetelina blagotvorno djeluje na organizam i štiti od bolesti

Djetelina je poznata po svom djelotvornom načinu ublažavanja simptoma menopauze, poboljšavanju mineralne gustoće kostiju i smanjenju rizika od srčanih problema kao što su kolesterol i simptomi visokog tlaka.


Učinkovito rješava upale i slab imunitet, te se bori protiv kašlja, respiratornih infekcija i kožnih bolesti kao što su psorijaza i ekcemi. 

Anthony William, autor bestselera Hrana koja mijenja život objašnjava kako je djetelina moćna ljekovita biljka za limfni sustav i njegovo čišćenje. 

Osim toga, odličan je i diuretik. Od djeteline se koriste i cvijet i listovi. Iz crvene se djeteline može dobiti više vitamina nego iz bilo kojeg multivitaminskog dodatka prehrani dostupnog u trgovinama, tvrdi autor.

Popijete li svaki dan tri šalice čaja od crvene djeteline tijelo će dobiti potrebnu dozu minerala, kojim će se riješiti problem manjka molibdena, mangana, selena, željeza, magnezija, vitamina A i B. 

Alkaloidi u crvenoj djetelini djeluju ruku pod ruku s njezinim aminokiselinama u procesu razgradnje i smanjenja razina nepotrebnih masnoća kako bi ih tijelo moglo eliminirati. Ako se želite pročistiti, navečer popijte šalicu čaja od crvene djeteline.

Ljekovita svojstva ove ljekovite biljke bit će aktivna tijekom noći kako bi pronašla otrove i pripremila ih za jetru kako bi ih da ih mogla preraditi i eliminirati. Nema ništa loše u tome da taj čaj pijete i duže od 20 dana. 

Umor ili iscrpljenost

Iz tijela čisti otrovne teške metale i insekticide, stoga je crvena djetelina neizbježno sredstvo preživljavanja u stoljeću u kojem živimo, smatra Anthony William. 

Također, ublažava glavobolje, energizira tijelo i upravo je zahvaljujući tome zvijezda među ljekovitim biljem za sve one koji se osjećaju iscrpljeno, umorno ili potrošeno. Osim što ju možete dodati u smoothie sa svježim voćem, povrćem i superhranom, još više regenerirajuće će djelovati šalica čaja od crvene djeteline.

Visoki tlak i povećana jetra?

Crvena djetelina može pomoći u poboljšanju zdravlja arterija, smanjiti rizik za aterosklerozu, potaknuti cirkulaciju, smanjiti visoki kolesterol i spriječiti koronarnu bolest srca (srčana bolest uzrokovana aterosklerotskim suženjem ili začepljenjem koronarnih arterija).

Uvrstite crvenu djetelinu u prehranu patite li od visokog tlaka, snižene funkcije jetre, kronične dijareje, meke stolice, ali i konstipacije, te hormonske neravnoteže i povećane jetre. Svakako probajte ublažiti nervozu u PMS-u, te simptome menopauze, alergije na hranu, urtikarije, osip, neravnotežu u razinama šećera u krvi, natečene limfne čvorove, lošu cirkulaciju. Uz anti-upalna svojstva, pospješuje nastajanje kolagena i zarastanje rana. Također, poboljšava zdravlje folikula kože, vlasišta i noktiju.

Dojke manje bole

Izoflavoni koji se nalaze u crvenoj djetelini oponašaju estrogen, pa za one žene koje se bore s održavanjem razine estrogena, crvena djetelina može pomoći u ravnoteži njihovih hormonskih poremećaja, kao i kod smanjenja boli u dojkama.

Prevenira prehladu

Crvena djetelina koristi se za prevenciju i liječenje respiratornih infekcija kao što su kašalj, prehlada, astma i bronhitis. Ima prirodne učinke čišćenja u tijelu.

Kako ju koristiti?

Možete ju koristiti u tinkturi. Preporučena količina za odrasle je 2 do 6 mililitara tri puta dnevno. Tablete crvene djeteline zajedno s cinkom, selenom, biotinom i pantotenskom kiselinom doprinose održavanju normalne kože i kose i normalnim mentalnim performansama, smanjenju umora i iscrpljenosti. 

Tekući ekstrakt kupite u biljnim ljekarnama, a najbolje ga je uzimati 1,5 do 3 mililitra tri puta dnevno. Mast od crvene djeteline izuzetno je dobra kod rana i opeklina, suhe kože, osipa, nove tetovaže, te ublažavanju ekcema i psorijaze.

Čaj od crvene djeteline i kamilice

Sastojci: 2 žlice cvjetova crvene djeteline, 1 žlica cvjetova kamilice, 1/4 žličice cvjetova lavande

Priprema: U malenoj posudi pomiješajte sve sastojke. Zakuhajte 4 šalice vode. Za svaku šalicu čaja koristite  1 žličicu mješavine sastojaka i 1 šalicu vruće vode. Namačite 5 minuta ili duže. Za jači, ljekovitiji napitak, koristite 2 žličice ili 1 žlicu mješavine čaja  po svakoj šalici.

Preuzeto sa 24sata.hr

Objavi komentar

0 Primjedbe