Recept za ljekoviti liker

U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lijek za želučane tegobe i štitnjaču. Ljekoviti liker od oraha, popularni orahovac, pomoći će vam s bolestima želuca i štitnjače. Donosimo vam isprobani recept star devedeset godina.

Zeleni plodovi oraha beru se u mjesecu juna, i to najčešće u drugoj polovici mjeseca, ovisno o podneblju.

Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, posebno tokom zimskih mjeseci, a pomaže i kod želučanih tegoba i anemije.

Mlad orah, dok je još zelen, bogat je vitaminom C i jodom i zato blagotvoran za štitnjaču.

Sastojci:

18 mladih zelenih oraha

1 kg šećera (ili još bolje meda)

2 litre domaće rakije

2 domaća limuna

1 naranča

2 klinčića

2 do 4 listića pelina

1 štapić cimeta

1 mahuna vanilije

5 zrna kafe

1 vrećica vanilin šećera

1 litra bijelog vina

Priprema:

Orahe operite, prerežite ih napola ili čak na četiri dijela. Limun i naranče operite i izrežite na ploške te dodajte u lonac. U veliki lonac ili plastičnu kantu poslažite red oraha te ih posipajte s polovicom šećera. Dodajte limun, naranču, klinčić, pelin, cimet, vaniliju i zrnca kave te ostatak oraha i šećera.Na kraju sve prelijte rakijom i dobro promiješajte i poklopite. Posudu držite na suncu 40 dana, ali svaki je dan malo promiješajte kako bi se sastojci što bolje povezali. Nakon 40 dana mješavinu procijedite kroz gazu, dodajte litru vina i vanilin šećer, Dobiveni liker prelijte u staklene boce te ih držite na tamnom i hladnom mjestu.

Preuzeto sa azra.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe