Svrbež stopala može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

Svrab stopala važi za jednu od pojava koje se javljaju na tijelu, međutim ukoliko svrab ne prestaje i javlja se noću, može ukazivati da imate zdravstvene probleme.


- Postoje neke pretpostavke o uzroku problema koje vjerovatno nisu tačne. Jedna klasična hipoteza je da su ljudi naveče manje rastreseni pa iznenada osjećaju svrabež. Mislim da to nije tako jednostavno - kaže Brajan S. Kim (Brian), iz Centra za proučavanje svrabeža na Medicinskom fakultetu Univerziteta Washington.

Novija hipoteza je da bi noćni svrabež mogao biti rezultat promjene cirkadijalnog ritma na kraju dana. Kim pojašnjava da su noću protivupalne hemikalije u tijelu niže, a one možda imaju veze s regulisanjem osjetljivosti svrabeža.

Prema Kimu, uzrok problema najvjerovatnije leži u jednom od uzroka:

Atletsko stopalo

Kod atletskog stopala, osim svrbeža, javlja se crvenilo ili ljuštenje između prstiju. Važno je da su noge suhe i da koristite proizvode protiv gljivica.

Suha koža

Kako starimo, tako je sposobnost zadržavanja vode u vanjskom sloju kože manja. Uz to, noge mogu biti zadebljale i suhe, a sve to može biti okidač za svrabež. U ovom slučaju bi vam mogla pomoći hidratantna krema.

Ekcem i psorijaza

Ekcem i psorijaza obično uzrokuju svrbež koji može zahvatiti i stopala. Ako sumnjate u ova stanja, posjetite lljekara

Drugi medicinski problemi

Oštećenje živaca uzrokovano neprovjerenim dijabetesom može uzrokovati svrabež stopala, kao i bolest jetre. Ipak, ne paničarite jer neće svaki svrabež stopala biti znak velikog problema. Tek ako svrabež stopala postane stalan i dugotrajan problem, otiđite na pregled.

Preuzeto sa avaz.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe