Melisa: Kod kojih tegoba može pomoći i po čemu se razlikuje od – mente?

Melisa je biljka iz roda mente, a naziva se još i matičnjak. Raste najviše u Europi, Aziji i Iranu i to na pjeskovitim ili vlažnim mjestima, na različitim nadmorskim visinama, od razine mora do planina, a cvjeta između lipnja i kolovoza.


Jednom zasađena, melisa se lako širi, a njezina primjena dobra je za zdravlje. Blagog je okusa koji podsjeća na spoj mente i limuna.

Kako se koristi melisa?

Melisa se najčešće koristi u obliku čaja, pri čemu se koriste njezini suhi listovi koje je potrebno preliti prokuhalom vodom i potom ostaviti poklopljeno, uz povremeno miješanje, oko 10 minuta.

Osim toga, može se koristiti u obliku suplemenata, u kapsulama, tabletama i prahu ili kao eterično ulje, a može se pronaći i u kremama ili losionima. Za sve ove proizvode koriste se listovi melise. Melisa se jednako tako može koristiti i kao začin za hranu, recimo za marinadu piletine i ribe ili u salatama i umacima.

Za što je sve dobra melisa?

U kojem god obliku se koristi, melisa je dobra za mnoge stvari. Sadrži kemikalije koje imaju smirujući efekt i može smanjiti upale i spriječiti razvoj virusa. Melisa tako ima iduća svojstva:

smiruje

smanjuje stres

dobra je u borbi s nesanicom

ima protuupalno djelovanje

ublažava bolove u trbuhu

smanjuje mučninu

smanjuje probavne probleme i nadutost

smanjuje menstrualne grčeve

smanjuje glavobolju

smanjuje bol i upalu nakon ozljede

Melisa je osim toga i odličan antioksidans, pogotovo kada se koristi u obliku eteričnog ulja.

Kako razlikovati melisu od mente?

Iako su izgledom vrlo slične, ove dvije biljke se ipak razliku po nekoliko stvari. Prije svega, melisa ima nešto svjetlije listove, dok su listovi mente izrazito zeleni. Listovi melise su nešto veći i širi te nalikuju obliku srca, dok su listovi mente duguljasti. Najznačajnija razlika je u mirisu biljke. Dok će menta imati prepoznatljiv miris peperminta, melisa ima limunasti miris.

Postoje li nuspojave korištenja melise?

Iako ima brojne prednosti, melisa ima i neke nuspojave. Tako na primjer može doći do pojave glavobolje, nadutosti, mučnine i povraćanja, vrtoglavice, povišene temperature, osipa na koži i bolnog mokrenja. Jednako tako, melisa može usporiti zgrušavanje krvi.

Važno je ne pretjerivati s količinama melise, posebno kada se uzima u obliku suplementa, jer što se veća doza melise uzima, to su i veće šanse za pojavom nuspojava. Melisa se ne smije uzimati dulji vremenski period, već je potrebno između uzimanja napraviti pauzu, odnosno nakon najviše tri tjedna konzumacije je potrebno napraviti pauzu od tjedan dana. Također, ne smije se koristiti kod nekih stanja i bolesti te s konzumacijom trebaju pripaziti trudnice i dojilje, a ne bi je smjela koristiti mala djeca.

Dakle, melisa ili matičnjak je biljka koja ima brojne prednosti za organizam. Može se koristiti u obliku suplemenata, eteričnog ulja, krema ili čaja. Važno je napraviti pauzu kod konzumacije te je prestati uzimati, ako se pojave nuspojave.

Preuzeto sa n1info.hr

Objavi komentar

0 Primjedbe