Zašto se ne savjetuje konzumiranje više od jednog brazilskog oraha dnevno

Činjenica je da je većina orašastih plodova izuzetno dobra za zdravlje. No, trebali biste ograničiti konzumiranje brazilskog oraha na jedan dnevno.


Zbog čega je to tako? Naime, brazilski orasi potječu iz Amazonske prašume, gdje je udio selena u tlu izrazito visok. Iz tog razloga se u njima nalazi oko 400 puta više selena nego u bilo kojoj drugoj namirnici.

Selen je esencijalni element koji ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje u organizmu te je nužan za proizvodnju hormona štitnjače. Pokazalo se kako unos selena u obliku dodatka prehrani može modificirati upalni i imunosni odgovor kod oboljelih od autoimunih bolesti štitnjače.

Jedan brazilski orah u prosjeku sadrži 90 mikrograma selena, što je skoro dvaput više od preporučene dnevne doze. Prekomjerno konzumiranje brazilskih oraha može uzrokovati trovanje selenom.

Rani simptomi trovanja selenom su lomljiva kosa i nokti te gubitak kose, dok neurološki simptomi uključuju umor, razdražljivost, emocionalnu nestabilnost i paresteziju. Trovanje selenom može rezultirati cirozom jetre i smrću.

Preuzeto sa klix.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe