Prirodni saveznici u borbi protiv kašlja

Ako se pitate kako suzbiti kašalj na najbrži način, znajte da medikamenti nisu jedini način. Problem se može riješiti i prirodnim lijekovima.


Uopšteno govoreći, kašalj je sasvim prirodan. Kašalj može pomoći da očistite grlo od sluzi, prašine i drugih iritirajućih materija. Međutim, produženi kašalj takođe može biti simptom mnogih zdravstvenih stanja. To može uključivati: alergije, virusne i bakterijske infekcije. Ponekad kašalj nije uzrokovan nečim što je povezano s plućima. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) takođe može izazvati kašalj. Osim lijekovima, kašalj se može suzbiti i na druge načine.

1. Med

Med je odličan saveznik u borbi protiv upale grla. Istraživači su otkrili da med može efikasnije da ublaži kašalj od nekih lijekova. Ako vas muči kašalj, pijte toplu limunadu zaslađenu medom ili razmutite kašičicu meda u šolji tople vode, dodajte malo đumbira u prahu.

2. Probiotici

Probiotici su mikroorganizmi koji mogu pružiti niz zdravstvenih prednosti. Iako ne ublažavaju direktno kašalj, oni pomažu u ravnoteži crijevne mikroflore koja je izuzetno važan dio imunološkog sistema. A da bi crijevna mikroflora bila u balansu, potrebni su joj probiotici. Osim konvecionalnih probiotika koje možete naći u apotekama, što češće konzumirajte namirnice koje sadrže probiotike kao što su: jogurt, kefir, kombuha, kiseli kupus, tempeh…

3. Ananas

Obično ne razmišljate o ananasu kao o lijeku za kašalj. No, zahvaljujući sastojku bromelainu, ovo voće može pomoći u suzbijanju kašlja. Ako vas muči kašalj, pijte sok od ananasa ili jedite svež anans. Osim toga, ananas može pomoći i u slučaju zapušenih sinusa. Međutim, ako vam je ljekar propisao antibiotike, kao što je amoksicilin, izbjegavajte ovo voće. Naime, bromelain iz ananasa može povećati apsorpciju antibiotika.

4. Ispiranje grla slanom vodom

Ispiranje grla slanom vodom može pomoći u smirivanju grebanja u grlu i razbijanju sluzi koja izaziva kašalj. Sipajte kašičicu morske soli u šolju vrele vode i miješajte sve dok se ne rastopi. Ispirajte grlo slanom vodom na svakih pola sata.

5. Đumbir

Đumbir je popularan tradicionalni lijek. Ljudi ga često koriste za liječenje mučnine i stomačnih tegoba, ali takođe može da umiri kašalj tako što razbija sluz. Ako vas muči kašalj, pijte čaj od đumbira ili dodajte narendan đumbirov korijen u smutije ili sokove, a možete ga pomešati s medom i jogurtom i popiti.

6. Kurkuma

Aktivno jedinjenje iz kurkume, kurkumin, ima moćna antiinflamatorna svojstva. Konzumiranje kurkume sa crnim biberom može je učiniti efikasnijom. To je zato što piperin, glavno jedinjenje u crnom biberu, povećava bioraspoloživost kurkume. Razmutite kašičicu kurkume u šolji toplog mlijeka, dodajte malo mljevenog crnog bibera i kašičicu meda i popijte to prije spavanja.

Napitak za suzbijanje kašlja

Sipajte u blender: šolju jogurta, kašičicu kurkume, pola šolje iseckanog ananasa i kašičicu meda. Izmiksajte i odmah popijte, piše Ljepota i zdravlje.

Preuzeto sa nezavisne.com

Objavi komentar

0 Primjedbe