+

Šećerna bolest (Dijabetes) - Simptomi i liječenje

Šećerna bolest ili dijabetes, poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače, koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu.

Šećerna bolest (Dijabetes) - Simptomi i liječenje
Šećerna bolest (Dijabetes) - Simptomi i liječenje


Tipovi dijabetesa:
 • Kod dijabetesa tipa 1, pankreas ne stvara inzulin.
 • Kod dijabetesa tipa 2, pankreas ne stvara dovoljno inzulina ili Vaš tijelo nije u stanju koristiti inzulin koji stvara pankreas.
 • Kod gestacijskog dijabetesu (trudnički dijabetes), za vrijeme trudnoće majčino tijelo ne može stvoriti dovoljno inzulina da pokrije potrebe i majke i djeteta.

Faktori rizika za dijabetes:
 • Vi ste pod povećanim rizikom od dobijanja dijabetesa ako ste:
 • iz porodice gdje drugi imaju dijabetes,
 • prekomjerne težine,
 • preko 40 godina starosti,
 • neaktivni,
 • imali dijabetes za vrijeme trudnoće (gestacijski dijabetes) ili je tek rođena beba bila teža od 4 kilograma i više,
 • afričkog, azijskog, latino ili porijekla sa Pacifičkih ostrva.

Simptomi dijabetesa:
 • Velika žeđ;
 • Osjećaj umora;
 • Često korištenje toaleta zbog uriniranja;
 • Zamagljen vid;
 • Gubitak težine;
 • Rane sporo zarastaju;
 • Konstantna glad;
 • Svrab kože;
 • Infekcije;
 • Utrnulost ili štipanje u stopalima i/ili rukama;
 • Problemi sa seksualnom aktivnošću.
 • Često ljudi nemaju simptoma čak iako im je nivo šećera u krvi visok. Možete provjeriti da li imate dijabetes putem nalaza krvi.

Vaša njega:
Cilj je održati Vaš nivo glukoze što je moguće bliže normali. Vaša njega može uključiti:
 • planiranje obroka,
 • testiranje nivoa glukoze,
 • upoznati simptome, da znate kad Vam je nivo glukoze prenizak ili previsok,
 • vježbanje,
 • uzimanje lijekova – inzulin ili tablete,
 • odlasci na preglede kod svog tima za zdravstvenu njegu,
 • pohađanje časova o dijabetesu.

Liječenje šećerne bolesti (dijabetesa)

Četiri velike žlice listova borovnice (nabranih prije zrenja plodova!) nakvasimo u dvije litre hladne vode i kuhamo tako dugo dok polovica vode ne ispari. Od toga triput dnevno pijemo po jednu šalicu. I koprive izvanredno dobro djeluju na gušteraču. One stoga snižavaju razinu šećera u krvi. U tom slučaju koristimo ekstrakt koprive, koji možemo nabaviti u biljnim ljekarnama i drogerijama.

Kako iđirotovi podanci liječe gotovo svako oštećenje gušterače pomažu i kod šećerne bolesti. Tijekom noći ostavimo u šalici hladne vode ravnu čajnu žličicu iđirotovih podanaka, ujutro malo zagrijemo, procijedimo i popijemo po jedan gutljaj prije i nakon svakog obroka, što čini dnevno šest gutljaja. Samo tih šest gutljaja čaja od iđirotova podanka svakom se šećernom bolesniku mogu preporučiti kao djelotvorni.

Bazgini listovi i izdanci se isto tako preporučuju kao čaj u liječenju šećerne bolesti. Bazga se ubraja među najstarije narodne ljekovite biljke.

U rano proljeće, kada se maslačak postupno javlja na poljima i njivama, treba tu biljku odrezati do korijena, dobro oprati i prirediti kao prvu salatu. Tada se pokaže da maslačak može biti zelen poput trave ili sa žućkastim mliječnim nastavkom. Žućkasti je ukusniji i mekši. Šećerni bolesnici bi morali u proljeće jesti salatu od maslačka svaki dan u podne i uvečer. Kad koncem travnja i početkom svibnja bude maslačak u punom cvatu, za svakoga šećeraša je vrijeme da tijekom četverotjedne kure smanji šećer u krvi. Uberemo stabljike zajedno s cvjetovima i operemo ih, tek tada otkinemo cvijet. 10-15 stabljika maslačka dnevno može potpuno normalizirati šećer u krvi. Stabljike imaju na početku malo gorak okus koji se međutim kasnije izgubi.

Bijela imela isto tako odlično utječe na gušteraču tako da se sa stalnim pijenjem čaja otklanja uzrok nastanka šećerne bolesti. Bijelu imelu nakvasimo preko noći u hladnu vodu. U početku uzimamo tri šalice hladne vode i tri vrhom pune čajne žličice bijele imele. Nakon nekoliko tjedana smanjimo na dvije šalice (dvije čajne žličice bilja) i potom nešto kasnije na jednu šalicu (jedna čajna žličica bilja). Jedno vrijeme potpuno prekidamo pijenje čaja jer u proljeće ima dovoljno drugoga svježega povrća za šećerne bolesnike. Bijela imela je ljekovita od početka listopada do početka prosinca te u ožujku i travnju, stoga ju beremo u to vrijeme. Najljekovitija je ona s hrasta i topole, ali je ljekovita i ona s jele i voćaka.  Grančice i listove prije uporabe sitno narežemo. 

Stari narodni lijek je i rasol, pa i svakodnevno uzimanje svježe mrkve; ali i crveni luk i češnjak uzeti s kruhom pomažu pri snižavanju šećera.

Celer se može preporučiti za snižavanje razine šećera. 

Kako i naša vrlo cijenjena švedska grenčica povoljno utječe na gušteraču, može ju čak i izliječiti, također preporučujemo te kapljice i kod šećerne bolesti. Uzimamo ih tri puta dnevno i to svaki put po jednu punu čajnu žličicu s malo biljnoga čaja. Zbog izuzetnoga djelovanja švedske grenčice preporučujemo jednom mjesečno stavljati obloge na gušteraču u trajanju od 4 sata.

Korijen vodopije (cikorije) možemo ponuditi šećernim bolesnicima kao najbolje dijetno povrće. Temeljito ga operemo, slično kao salatu od endivije, da ublažimo ponešto gorkast okus. Osim toga a najboljim uspjehom koristimo čaj od cvjetova i peteljki vodopije i kao sredstvo protiv gojaznosti. 
Dnevno pijemo dvije šalice toga čaja.

Iscijeđeni sok svježih krastavaca smanjuje razinu šećera u krvi i stoga ga jako preporučujem.

Crni korijen (Scorzonera hispanica) je također izvrsno dijetno povrće, slično kao šparoge. Zbog maloga sadržaja ugljikohidrata šparoge su kao i crni korijen odlična dijetna hrana za šećerne bolesnike. Možemo ju poslužiti s obiljem masti i mrvica, a da pritom ne naškodi bolesniku.  Obični crni korijen za kuhanje uzgajamo u povrtnjacima i nije istovjetan s divljim crnim korijenom kojega zovemo i gavez.

Za šećerne bolesnike je isto tako odličan zeleni poriluk. Sitno narezane listove jedemo svakodnevno na kruhu kao večernji obrok. l za ručak je jako dobra salata od poriluka. Posebno ukusan i koristan napitak: 500 g sitno narezanih listova poriluka prelijemo s 0,71 oporog bijelog vina i ostavimo pokriveno 24 sata. Procijedimo, napunimo u boce i pijemo ujutro i uvečer po jedan gutljaj. Ostatak možemo staviti na kruh i pojesti. 

Jedan liječnik opće prakse u Gornjoj Austriji pomogao je nekom šećerašu sa sljedećim receptom:  tri velike glavice češnjaka zgnječimo, stavimo u litrenku, napunimo sa čistom žitnom rakijom i ostavimo da stoji 10 do 14 dana. Svaki dan prije doručka uzmemo punu čajnu žličicu.

Prema Wilfortu, španjolski zmijak, čiji također crni korijen daje vrlo ukusno povrće. Dok gavez dolazi kao samonikla biljka u čitavoj srednjoj Evropi, dotle se španjolski zmijak uzgaja u povrtnjacima za upotrebu u kuhinji. On je udomaćen na Istoku i ne dolazi na našim područjima u slobodnoj prirodi. Španjolski zmijak daje doduše vrlo zdravo i hranjivo povrće, ali nema ljekovitost kao gavez te se ne može upotrijebiti kao njegova zamjena.

Dijabetičari moraju iz prehrane potpuno izbaciti jaja ili ih svesti na najmanju mjeru. Za takve bolesnike nisu dobri ni bjelanjak ni žumanjak.

Šećeraši bi trebali, ako imaju mogućnosti, triput na dan, i to redovito, uzimati pola sata prije jela po veliku žlicu soka od bobica borovice.

Čaj od čubra (Satureia hortensis). 
Stavite dvije male žlice biljke u šalicu vrele vode, ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite te popijte toplo i na gutljaje. Na dan popijte 2-3 šalice čaja jer on smanjuje žeđu nastalu zbog šećerne bolesti. Pije se tri tjedna, slijedi tjedan stanke i kura se ponovi. Djeca ne smiju piti ovaj čaj jer povećava spolnu žudnju (libido).

Čaj od čestoslavice (Veronica officinalis). 
Neugodna svrbež čmara može biti znak početka šećerne bolesti, za što je djelotvoran čaj od čestoslavice. Stavite dvije male žlice biljke u šalicu vrele vode, ostavite 10 minuta poklopljeno, procijedite te popijte toplo i na gutljaje, i to dvije šalice na dan. Istodobno napravite jači uvarak: dvije velike žlice čestoslavice stavite u šalicu vrele vode, ostavite 10 minuta poklopljeno, procijedite pa time dobro operite čmar ujutro i navečer. Poslije svake stolice čmar operite vodom, naizmjence toplom i hladnom.

Čajna mješavina 1. 
Kod šećerne bolesti učinkovita je sljedeća čajna mješavina: 
- 40 g koprivinih listova (Urticae folia), 
- 30 g ljuski od graha,
- 30 g listova suličastoga trputca (Plantaginis lanceolatae folia), 
- 20 g listova borovnice (Vaccinii myrtilli folia), 
- 20 g stolisnika (Achillea millefolium) i 
- 10 g kičice (Centaurium erythraea). 
U šalicu vrele vode stavite dvije male žlice mješavine, ostavite 10 minuta poklopljeno, procijedite te popijte toplo i na gutljaje, i to tri šalice na dan. Pije se tri tjedna, slijedi tjedan stanke i kura se ponovi.

Čajna mješavina 2. 
U litru vrele vode stavite dvije velike žlice listova borovnice (Vaccinium myrtillus) koji se moraju ubrati prije samog cvjetanja i dvije velike žlice listova šumskih jagoda, ostavite 20 minuta poklopljeno, procijedite i ulijte u termosicu. Čaj popijte tijekom dana topao i na gutljaje. 
Pije se tri tjedna, jedan se preskoči i kura se ponovi.

Čaj od orahovih listova (Iuglandis regiae folia). 
Upotrebljavaju se svježi i suhi listovi. U šalicu vrele vode stavite dvije male žlice listova, ostavite poklopljeno 10 minuta, procijedite te popijte toplo i na gutljaje, i to tri šalice na dan. Pije se tri tjedna, slijedi tjedan stanke i kura se ponovi.

Čaj od omanova korijena (Inulae helenii rhizoma). 
Ako ste šećeraš i provodite dijetu radi smanjenja viška kilograma, preporučujem da uzmete svjež omanov korijen pa ga pripremite i jedite kao krumpir.

Sok od svježe koprive (Urtica spp.). 
Šećerašima je vrlo korisna kura sa svježim sokom od koprive. U sokovniku napravite sok od svježe koprive pa ujutro i navečer uzmite po veliku žlicu. Svaki dan napravite svježi sok, a kura traje šest tjedana. Nakon mjesec dana stanke postupak se može ponoviti. Kura pomaže i u slučaju loše probave te slabih bubrega.

Korijen vodopije (žućenice, Cichorii intybi radix). 
Korijen vodopije sadržava mnogo inzulina pa je zato koristan i djelotvoran u šećeraša. Korijen se upotrebljava kao povrće, a priprema se poput krumpira. Još bolje je uzeti suhi korijen jer on sadržava čak 50 posto inzulina, a svježi samo 18 posto. Može se upotrijebiti kao začin ili čaj.

Čajna mješavina 3. 
Izmiješajte po: 
- 50 g oguljenih i stučenih sjemenki bundeve (buće, Cucurbitae peponis semen), 
- 50 g listova borovnice (Vaccinii myrtilli folia) i 
- 50 g oguljenog korijena odoljena (Valerianae officinalis radix)
Dvije velike žlice mješavine stavite u pola litre vrele vode, ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite i ulijte u termosicu. 
Čaj popijte tijekom dana topao i na gutljaje. Pije se tri tjedna pa slijedi stanka od tjedan dana, onda se opet pije tri tjedna pa stanka od mjesec dana. Nakon toga se cijeli postupak može ponoviti.

Šparoga (Asparagus officinalis). 
Šećeraši bi trebali često jesti šparoge jer su pune kalorija, a sadržavaju malo ugljikohidrata.

Kava od graha jarni. 
Taj grah raste u Dalmatinskoj zagori, četvrtasta je oblika i ne znam mu latinski naziv. Ispržite grah jarni poput kave, sameljite ga i skuhajte kavu, a na dan smijete popiti samo dvije šalice, ne više. Napitak je djelotvoran kod dijabetesa, ali samo ako se ne uzima inzulin, u suprotnom se ne preporučuje. Može se piti mjesecima, uvijek praveči stanku od tjedan dana nakon tri tjedna pijenja. Morate se strogo držati navedene količine, jer je taj grah malo otrovan.

Brokula s cimetom. 
Uzmite pola kilograma brokule (Brassica oleracea), kuhajte je 10 minuta na laganoj vatri u pola litre vode, skinite s vatre, ostavite 15 minuta poklopljeno i procijedite. Vodu popijte tijekom dana, a brokulu pojedite pola ujutro, a pola navečer, dodavši uvijek jednu malu žlicu cimeta. Kura traje tjedan dana, slijedi tjedan stanke i kura se ponovi. To je jedan od najboljih lijekova za šećernu bolest. Uz to se piju navedeni čajevi i kava od graha jarni.

Prehrana. 
Šećeraši neka za salate, kao i za sva jela, upotrebljavaju suncokretovo ulje koje sadržava 65 posto linolne kiseline. Dodaje li se ovo ulje jelima, stavljajte ga tek kad su jela gotova.

Starački dijabetes, koji se redovito javlja poslije 40. godine, liječi se u prvome redu pravilnom prehranom, smanjenjem viška kilograma i sportskim aktivnostima. U mnogim se slučajevima već i time normalizira šećer u krvi, no ne pomogne li to, liječnik mora propisati lijekove.


loading...

Broj komentara: 45:

 1. Koristio sam ovaj "caj" od listova borovnice i kod mene je obarao nivo secera za 2-3 poena. Recept i lisce sam dobio od prijateljice iz Crne Gore, ciji je muz posle godinu dana koriscenja ovog caja, spao sa 16 na manje od 7. Na zalost, neki drugi razlozi, koji nemaju veze sa ovim receptom, su me primorali da predjem na insulin, ali cu se ovog proleca sigurno vratiti i na ovaj caj, kao dodano terapijsko sredstvo.

  ja sam u 2l vode stavljao jednu shaku listova i pustao da provri. Kad se prohladi, sipao sam u bocu od 2l i preko dana pio umesto vode (za razliku od svih lekovitih trava i cajeva koje sam probao, ovaj je neutralnog ukusa, tj. moze se normalno piti).

  OdgovoriIzbriši
 2. mene zanima štaje najbolje za kiselinu u želudcu molim ko zna dami napiše ................lijep pozdrav ..

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mekinje i sirov badem.


   Izbriši
  2. Za kiselina e dobro da se goltne grav živ od 3 do 4 zrna ako e positen ili 2 do 3 ako e pogolemo zrnoto , ili oriz edna lažička za kafe. Navistina mnogu pomaga

   Izbriši
  3. Soda-bikarbona ili natrijum bikarbonat (NaHCO3)

   Izbriši
  4. Naj bolji lijek za kiselinu jeste casa sveze slatko mleko!

   Izbriši
  5. soda bikarbona,zvakaj zvake sto vise,pij caj od djumbira,spavaj na lijevoj strani(u neki veci jastuk)

   Izbriši
  6. pola iscjedjenog limuna i jedna zlica ...mala sode bikarbone mjesat da zapjeni kad se pjena spusti naspe se mlake vode u casu nemora se puna ........lijeci odlicno kiselinu u zelucu

   Izbriši
  7. Imate u prodavnicama zdrave hrane leblebije.Ja kupim dvesta grama i grickam uvek kad se setim,meni bas pomaze.

   Izbriši
  8. Mekinje su najbolje za kiselinu ,,jasam to resio nakon 4 godine ,pretraga castro skopija ,i popijo ljekarnu tableta i nista,,al naso ljek u stali,,kako sam trosio sok od mekinja,,sad nista nesmeta jedem sve,,,zavaljujici mojoj staroj nani,,kiselina samo Los sjecaj

   Izbriši
  9. 19 spica badema vjerujem u mekinje sto objavi neko. Niukom slucaju koristiti sodu bikarbonu, spasi ce vas za kratko ali svaki drugi put je veca i jaca kiselina a moze dovesti do opasnih boleti

   Izbriši
  10. pekmez od trnine pripremljen kao od sipurka,svako jutro i vece po jednu veliku kasiku,a moze i vise..provjereno ;)

   Izbriši
 3. Nemoj mo se zavaravati raznim kombinacijama,moja kcerka je od svoje 22.god zivota diabeticar tip2 sve moguce kombinacije za koje sam saznao da postoje probao sam ali dok nije presla na inzulin nije joj bilo dobro,tako vi koji ste na inzulinu ne prekidajte inzulinoterapiju ali mozete povremeno koristiti sta vam narod kaze ali budite oprezni da nedobijete hipoglikemiju-nagli pad secera jer je to opsanije od povecanog secera u krvi,medicinski naziv je secer ali ustvari to je jako opasna kiselina koja razjeda organizam,i ko jednom dobije diabetis nemoj te se zavaravati da je izlijeciv nije niti ce u skorije vrijeme biti lijeka za izlijcenje diabetisa tip1 i tip2.srdacan pozdrav

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Upravu si ja nema sta nisam probala I nista nedheluje na inzulinu sam od 5 g a sad mo je jos malo 30 tako da nista nije pomoglo

   Izbriši
  2. Potpuno ste u pravu

   Izbriši
  3. Ja sam se izlijecila od dijabetisa...prvo presla sam na vegetarijansku ishranu, pila sam svako jutro dobro toplu vodu pre kafe i doucka, koristila cimet gdje god sam mogla, ...to je moj lijek i ja vise nema secera u krvi Prehranom koja se sastoji od voca povrca sjemenki i zitarica , takode sam skinula masnocu, ( uz bjeli luk i limun) dakle rezultati su tu Treba samo da se pridrzajemo pre svega ishrane ....

   Izbriši
 4. za svaku bolest priroda se pobrinila da da lijek preko trava,zato nikada ne bih sumnjala u njihovu ucinkovitost!

  OdgovoriIzbriši
 5. Jedan od najvecih i najcescih problema kod dijabeticara jesu infekcije, o tome se malo pise, ali znam iz moje okoline puno zena koje imaju nesnosnu infekciju sa Candidom. Kako se one stide da kazu lekaru, kako im se moze pomoci, imam dve drugarice koje imaju ogroman problem sa tim, cak ni lekovi im ne pomazu, uvek se vraca

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. otopiti sodu bikerbonu u destiliranoj vodi i ispirati djelove tjela gdje je kandida, ne brisati nego pričekati da se samo osuši

   Izbriši
 6. http://www.eliksir.co.me/ ja sam ovdje sve narucivala za kandidu..minimum 6 mjeseci se koriste preparati ako ne i duze ali na kraju sav trud se isplati..sretno

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Za kandidu vulgaris najbolje je konzumirati sto vise probiotika kao sto je jogurt i kefir.Jos od davnina secerasima se prepisivao jogurt uz terapiju sa lijekovima.Takodje za snizavanje nivoa secera u krvi vazno je biti aktivan, preporucuju se lagane fizicke aktivnosti kao npr. setnja.Ja zivim na granici dijabetesa,(dijabetes su bolovali moji clanovi porodice i umrli od posljedica tog istog), vec od moje 26 godine i trudim se da me ne zapadnu lijekovi. Najbolja preventiva je sto manje stresa, pravilna iashrana i fizicka aktivnost.

   Izbriši
 7. trave su i otrov i jezim se kad vidim da je sve ljekovito a nije tacno....mnogo sta steti a i pomaze a puno raznih trava moze i smrt izazvati pa i obican caj od pogresne travke zatajenje srca

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pa da li ste se zapitali od cega se prave lekovi ,od cega nam bolest od toga nam i lek pozz

   Izbriši
 8. Mili Bože,smije li se išta na svijetu jesti i piti a da se ne otruješ.....

  OdgovoriIzbriši
 9. jedite i pijte ali ne pretjerujte...to je rijesenje svih bolesti. Trave nisu otrovne,osim ako ljudi zele a se njima truju. Svidja mi se ova stranica, svaka cast.lijep pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 10. Ja nisam probao nemam dijabetes jos , ali imam u familiji i uzimanjem srebrene vode koncentracije 10-15 ppm 3-4 puta na dan u količini 15ml (pola casice za rakiju). O Srbrenoj vodi mozete naci i na internetu dosta toga ,pomaze i kod candide i drugih bakterija i virusa u organizmu

  OdgovoriIzbriši
 11. da ima čajeva koji pomažu kod diabetesa, nemojmo se zavaravati da nije tako, ali ne liječe diabetes, ja ču sada probati jesti svježu nekuhanu hranu, jasno povrće i voće, mjesec dana da vidim šta će se dogoditi, znam da je teško, ali živ čovjek i puno gore stvari izdrži pa ču i ja izdržati ovo,nadam se da će se nešto popraviti. lp

  OdgovoriIzbriši
 12. poz svima , bila sam dijabeticar 2 god pila ujutro i vece po 1 tabletu od 500 mg tj metformin , ali na svu moju srecu i moj ulozeni trud moj secer je za sada ok dok me skinuo sa lekova pre 3 god , sto znaci da sam radila , izmenila sam moj jelovnik presla na zdravu ishranu jedem 6 puta na dan male kolicine hleb ne uzimam niti bilo koje testenine kao i slatko setam svaki dan po 1 h , tako da se varate da se secer ne moze leciti ako nastavim ishranu po starome normalo da cu da vratim secer , zaboravila sam da napise da sam dosta vagu izgubila oko 30 kg srecno svima

  OdgovoriIzbriši
 13. za candidu preporučujem neki organski jogurt, nasjeckati češnjaka i đumbira, malo maslinovog ulja ili sezamovog i promješati nek malo odstoji. za dijabetes probati izbaciti kolko se može kavu, industriski šećer,mlijeko. barem za početak. tjelovježba obavezno, dobro se iznojiti.

  OdgovoriIzbriši
 14. Odličan tekst ,neki početni dijabetes simptomi su i kod mene prisutni,kao što je pojačana žeđ i slično.Nadam se da ga još uvek mogu izbeći sa pravilnom prehranom !

  OdgovoriIzbriši
 15. Za diabetis 1 preporucam srebrnu svilenicu!postoji čovjek koji ima aparat i besplatno radi terapije za diabetis dječak iz ulice je već neko vrijeme bez inzulina,javite sr na 0997563568 ako vas interesira više!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. pozdrav, čula sam da je srebrna svilenica dobra ali je kod nas u Sarajevu nema pa ako možete napisati kako da je nabavimo unaprijed se zahvaljujem i srdačan pozdrav

   Izbriši
  2. Na sreću krajem idućeg mjeseca dolazi čaj od Srebrne svilenice u Hrvatsku. Sastav čaja je 90 % srebrne svilenice, 5% zelenog caja i 5% crnog dud-a ili po nasem murve. Uvozit ce ga firma Divico iz Zadra. Osobno sam probao ovaj caj proteklih 10 mjeseci i stvarno pomaze, ali i dalje se mora paziti na prehranu i vjezbanje. Mogu puno normalnije jesti bez vaganja hrane i cak si dozvoliti kolace.
   Za informacije mozete se javiti na email: divico.zdravlje@yandex.com

   Izbriši
 16. halooo dragi moji zna li neko neki lek za secer TIP 1 neka javi .....

  OdgovoriIzbriši
 17. hvala...dobro je znati svasta.

  OdgovoriIzbriši
 18. imam ranu na levoj nozi u predelu lista velicine 15 cm curi gnoj i stalno se vraca dali neko ima neki savet ili slican problem dijabeticar sam 12 godina tipa 1 unapred hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mast to jest Loj od Zeca preprati u 9 voda,mazati ujutru i uvece.Inace mast naneti u tankom sloju i lagano prekriti tankom gazom. Terapiju primenjivati 14 dana posle cega napraviti isto toliko pauze.Poboljsanje se primecuje vec posle jedne nedelje.

   Izbriši
 19. Pozdrav! Zanimljivi i korisni savjeti, pokušavam svakako koristiti više biljnih lijekova, te sam čitala o biljci graviola koja može čak preventirati rak pa ako nekog zanima više možete to vidjeti ovdje. graviola kao lijek

  OdgovoriIzbriši
 20. pozdrav svima...
  i ja imam dijabetes tip 1, pa interesuje me ovaj komentar u vezi hrena na tašte, kao i komentari o izbacivanju bijelog brašna-da li ovi recepti pomažu i kod ovog dijabetesa...inače sam dijabetičar deset godina..,
  sretno svima:)

  OdgovoriIzbriši
 21. i interesuje me da li neko zna neki lijek za hipotireozu i vitiligo, bila bih mu jako zahvalna:)

  OdgovoriIzbriši
 22. Imene interesuji ovi komentari za uzimanje na taste jogurta cimeta i svih ostali stvari sto se tice izhrane. Dali sta lijeci,pomaze kod dijabeta tip 1 Hvala unaprijed

  OdgovoriIzbriši
 23. Dosta dobri savjeta, ali bi vas molila imam visok pritisak znali neko neki prirodan ljek za snizavanje pritiska..Hvala unapred....

  OdgovoriIzbriši
 24. gore je navedeno da svakodneno uzimanje čaja od bijele imele uklanjanja uzroke nastajanja šećerne bolesti,tj.da je dobar za gušteraču,da li je tko to koristio?!?!?!??imam dijabetis tipa 2,imala sam simptome koje nisam prepoznala jer mi nitko nije bolovao od dijabetisa,otišla doku i šećer natašte 16 u poslije jela 26,3.poslije par dana paženja na prehranu spušten na 12 a nadalje na 5,6 ili 7 sa lijekovima.par dana sam pazila na prehranu i nisam uzimala lijekove i isto je bio ok tako da sam sad zbunjena da li mi lijekovi uopće trebaju ili mi je dovoljno samo tjelesna aktivnost i ishrana za reguliranje šećera?totalno sam zbunjena a ujedno me i strah sveg oko šećera tako da su uopće ne mogu opustiti i uvijek sam u nekom iščekivanju jer mi se zna spustiti pa mi nije dobro!!hheelllpppppppppppp!!!

  OdgovoriIzbriši

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove bloga Prirodni Lijek. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Blog Prirodni Lijek zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Pokreće Blogger.