Čaj od preslice protiv upale bubrega

Preslica je stoljećima u uporabi kao biljka koja pomaže pri liječenju upale bubrega, mokraćnih puteva, probavnih organa, ublažava opadanje kose i druge tegobe.

Ova rijetka biljka u narodu je poznata pod imenom konjski rep zbog karakterističnog izgleda, ali i snage koju nosi sa sobom. Iako se sve teže nalazi u prirodi, prodavači čajeva na mjeru trude se da sačuvaju ovu biljku i uvijek je imaju u ponudi. 

Preslica se najčešće koristi za liječenje upale mokraćnih kanala. Međutim, čaj od zelenkaste biljke odličan je i kao lijek za smanjenje kamena u bubregu, poboljšanje krvne slike, stanja kože, za liječenje čira na želucu i kod upala probavnih organa.

Redovnim konzumiranjem čaja od preslice uspješno se liječe grčevi u bešici, bolno mokrenje, učestalo mokrenje i slične zdravstvene tegobe.


Osim toga, preslica se upotrebljava i kod učestalih plinova i bolesti kostiju.

Ako vam opada kosa, rastavić može pomoći redovitim unosom čaja od ove moćne biljke, ali i ispiranjem kose svježim čajem nakon svakog pranja.

Čaj od preslice uglavnom možete pripremiti tako što za litar čaja prelijete kipućom vodom četiri do pet jušnih žlica preslice. Nakon pola sata, čaj procijedite i možete ga piti. Ovaj napitak pije se i kad je hladan, a najbolje je konzumirati ga nakon jela.Preslica je stoljećima u uporabi kao biljka koja pomaže pri liječenju upale bubrega, mokraćnih puteva, probavnih organa, ublažava opadanje kose i druge tegobe.