Po bakinom receptu: Najbolji prirodni lijekovi protiv prehlade

Mnogi od nas naučili su još u djetinjstvu od starijih članova porodice razne trikove kako da spriječe ili izliječe prehladu i grip.

Bolno i crveno grlo, zapušen nos, sekret iz nosa, temperatura i groznica, uspješno se mogu otkloniti namirnicama iz kuhinje, po receptu naših baka. Neki od ovih prirodnih lijekova nisu baš najukusniji, ali su svakako djelotvorni i mogu da vam pomognu da se što prije vratite u top formu.

Sezona prehlada i virusnih infekcija je pred nama, pa dobro zapamtite recepte za lijekove koje vam danas predstavljamo, a koje lako možete da napravite i sami. Ako ove lijekove počnete da koristite već pri prvim znacima bolesti, uveliko ćete ublažiti simptome i brže se oporaviti.

Para – Limun i vitamin C:

Sa prvim simptomima prehlade povećajte unos vitamina C na jedan gram tri puta dnevno. Parite se nad toplom vodom u koju ste stavili limunov sok koji djeluje kao prirodni antibiotik. Inhalirati se možete i esencijalnim uljima eukaliptusa, majčine dušice, bora, limuna i lavande. Stavite po kap od svakoga ulja u činiju vrele vode i na taj način pročistite organizam. Pariti s emožete i čajem od kamilice, nane ili bosiljka, koji, takođe, pomažu disajnim organima.

lijek protiv prehlade

Lukom protiv prehlade:

Ovaj prirodni antibiotik od bijelog luka uspješno eliminiše gotovo sve vrste prehlada. Međutim, imajte u vidu da bijeli luk kuvanjem gubi svoju ljekovitost, pa je najbolje jesti ga sirovog za vrijeme prehlade. Najbolje je da 1-2 režnja sitno sjeckanog bijelog luka stavite u trećinu čaše vode i popijete odjednom.

Također, od žutog luka možete napraviti i sirup protiv kašlja. Stavite šest isjeckanih glavica žutog luka u posudu i dodajte pola šoljice meda. Kuvajte polako na laganoj vatri dva sata, a zatim procijedite. Uzimajte u redovnim intervalima, po mogućnosti toplo.

Propolis i med protiv kašlja:

Propolis sadrži bogatu mješavinu vitamina B i minerala zbog čega je odličan lijek protiv kašlja. Kašičica meda prije spavanja, takođe, može da umiri kašalj. U med možete dodati i izdrobljeni bijeli luk.

Limun i med za upaljeno grlo:

Topla mješavina od limuna i meda djelotvoran su lijek protiv bolnog i crvenog grla. Grgoljajte što topliju tečnost, i na taj način ubijte klice. Grlo možete ispirati i prokuvanom slanom vodom, kojom bi trebalo više puta tokom dana da ispirate grlo.

Ruski napitak od rena:

Uz ovaj napitak grlo će biti manje crveno i bolno. U čašu tople vode dodajte jednu kašiku rendanog svježeg rena, jednu kašičicu meda i jednu kašičicu mljevenih karanfilića. Sve dobro promiješajte i pijuckajte ga tokom dana, a povremeno promiješajte kako se ren ne bi slegnuo na dnu.

Tople začinjene kupke:

U početnoj fazi prehladu možete otkloniti znojenjem, jer povišena telesna temperatura ubija klice. U kupku dodajte lijekovite biljke koje griju i mješavinu jakih začina koji će poboljšati cirkulaciju. U toplu vodu stavite u jednakim razmjerama đumbir, papriku i klinčić u prahu s kašičicom meda. Takođe, možete i da potopite stopala u kupku od senfa. U lavor tople vode stavite malo senfa u prahu, dodajte sodu bikarbonu i potapajte noge.

Jabukovo sirće protiv glavobolje:

Jabukovo sirće bi trebalo da počnete da pijete čim primijetite prve simptome prehlade. Dodavanjem samo jedne kašičice jabukovog sirćeta u čašu vode očistićete organizam i ublažiti upalu grla i glavobolju.

Ispiranje sinusa slanom vodom:

Začepljen nos je veoma neprijatna pojava tokom prehlade i gripa, a sinuse možete ispirati slanim kapima koje lako možete napraviti sami. U 200 ml tople vode dodajte jednu četvrtinu kafene kašičice soli i istu količinu sode bikarbone. Na ovaj način otklonićete oticanje i otežano disanje, a za vrijeme prehlade ovaj postupak poželjno je da ponavljate i do četiri puta dnevno.

Žalfija za ispiranje grla:

Čak i mnogi ljekari preporučuju čaj od žalfije u borbi protiv upaljenog ždrela. U šolju ključale vode stavite jednu do dvije kašičice osušenih listića žalfije. Ostavite da odstoji oko desetak minuta, a potom dobijenim čajem ispirajte grlo nekoliko puta dnevno. Ovakav način liječenja ne preporučuje se djeci mlađoj od dve godine.

Čaj od slatkog korena ili sladića:

Ovaj čaj smiruje nadraženo grlo i suzbija kašalj, a sadrži i aktivnu materiju glicirizin, koji je 50 puta slađi od šećera i koji ima brojne ljekovite efekte. Međutim, povedite računa da ga konzumirate u umjerenim količinama jer može da povisi krvni pritisak. Za pripremu čaja prelije pola kašičice suvog korijena sladića sa 1,5 dl ključale vode. Ostavite poklopljeno 5 minuta da odstoji i zatim procedite i pijte. Pijte maksimalno tri šoljice na dan do mjesec dana.

Limun, med i đumbir:

Ove tri namirnice su izuzetno ljekovite, a njihovom kombinacijom možete uspješno otkloniti simptome prehlade i gripa. U malo veću teglicu izribajte koren đumbira koji ste prethodno očistili, dva limuna koja ste isjekli na kriške, pa sve zalijte organskim medom. Ovu mješavinu najbolje bi bilo da konzumirate pred spavanje.

Med i cimet protiv prehlade:

Kada je riječ o prehladi, ova kombinacija će vam pomoći da ojačate imunitet, kao i kod hroničnog kašlja i umora, a uspješno će očistiti i sinuse. U 1 dl mlake vode dodajte kašiku meda i dvije kašičice cimeta u prahu. Miješajte dok se med ne otopi. Napitak pijte dva puta dnevno, najbolje tri dana zaredom. Ukoliko želite, možete pomiješati samo med i cimet, bez vode.

Vino kao lijek:

Ugrijte 100 ml crnog vina, dodajte u njega 1/4 kašičice mljevenog bibera i 1 kašiku meda. Promiješajte i popijte toplo pred spavanje.