Sokom od crvenog kupusa pobijedite hipertenziju, probavne tegobe i rak!

Ako baš i niste ljubitelj zelenih sokova, ovaj ljubičasti bi vas naprosto mogao oduševiti. 

Radi se o soku od crvenog kupusa s dodatkom ukusnih šljiva, naranče, cikle i celera, koji će vas na prvu osvojiti svojom vibrantnom bojom i slatkastim okusom, a zatim i brojnim zdravstvenim dobrobitima koje vam pruža.

U nastavku doznajte zašto biste što češće trebali konzumirati crveni kupus i koje su sve njegove zdravstvene dobrobiti.

Otkrijte kako pripremiti ukusni i zdravi napitak koji će vas zaštititi od raka, hipertenzije i probavnih tegoba.

Riznica vitamina i minerala

Iako se na našem jelovniku češće nalazi zeleni kupus, zapravo bismo crvenom trebali dati prednost. Naime, crveni kupus ima veće nutritivne vrijednosti te zadovoljava čak 85% naših dnevnih potreba za vitaminom C, za razliku od zelenog, koji zadovoljava 47% dnevnih potreba za ovim iznimno važnim vitaminom.


Vjerovali ili ne, crveni kupus bogatiji je vitaminom C od samih naranči!     

Crveni kupus spada među alkalne ili lužnate namirnice, koje održavaju zdravi pH u organizmu te štite od upalnih procesa, raka i drugih teških oboljenja.  Ova superzdrava namirnica čija krasna ljubičasta boja ukazuje na bogatstvo antocijanina sadrži tiamin, folate, kalcij, mangan, magnezij, željezo i kalij, vitamine C, A, E i K, dijetalna vlakna te vitamine skupine B.

Ljekovita svojstva crvenog kupusa

1. Prevenira rak
Zahvaljujući obilju antioksidansa i antocijanina, crveni kupus smanjuje rizik od raka te ima snažna protuupalna svojstva. Antioksidansi neutraliziraju djelovanje štetnih slobodnih radikala, koji, osim što ubrzavaju starenje, povećavaju rizik od raka i srčanih oboljenja. Tvari iz crvenog kupusa poznate pod nazivom indoli smanjuju tumor dojke kod žena, pokazala su istraživanja. Vitamin A također dokazano smanjuje rizik od raka pluća. 

2. Potiče probavu te snižava tlak i kolesterol
Crveni kupus pravi je čistač crijeva. Dijetalna vlakna što ih sadrži uvelike pomažu radu crijeva i eliminaciji otpadnih tvari iz organizma. Ova namirnica također snižava kolesterol i krvni tlak, pa bi ga trebali što češće jesti svi oni koji boluju od hipertenzije i kojima prijeti rizik od začepljenja krvnih žila.

3. Usporava starenje te štiti od Alzheimerove bolesti  
Crveni kupus pokazao se kao pravi saveznik zdravlja mozga. Njegovom konzumacijom pomoći ćete svojim moždanim funkcijama i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.   Antocijanini iz crvenog kupusa smanjuju stvaranje plaka u mozgu, koji se dovodi u vezu s demencijom i Alzheimerovom bolešću.

4. Čuva zdravlje očiju i kostiju
Vitamin A kojim obiluje crveni kupus snažno štiti vaš vid i zdravlje očiju te uvelike smanjuje rizik od makularne degeneracije.  Ovaj vitamin također pridonosi zdravlju zubi, kostiju i vezivnog tkiva. Vitamin K iz crvenog kupusa pridonosi i gustoći kostiju. Crveni kupus također ublažava artritis te bolove u kostima i zglobovima.

Recept za sok od kupusa

Sastojci: 
-3 šljive
-¼ manjeg crvenog kupusa
-1 korijen cikle
-2 stabljike celera
-1 naranča

Priprema:
Izvadite koštice iz šljiva. Sve sastojke dobro operite. Ogulite naranču, a kupus naribajte. Sve sastojke stavite u blender ili sokovnik pa izmiksajte tako da dobijete sok. Ovaj sok jako je dobar za želudac i probavni sustav. Čisti bubrege i cijeli organizam, snižava krvni tlak te ima antikancerogeno djelovanje.

Dobrobiti celera
Zahvaljujući dijetalnim vlaknima, pomaže radu čitavog probavnog trakta.  Odličan je izvor fitonutrijenata i antioksidansa.  Snižava razine kolesterola te ima protuupalna svojstva. Pomaže kod stanja hipertenzije jer snižava krvni tlak.

Dobrobiti naranče
Prirodni je čistač krvi. Pomaže probavi. Obiluje vitaminom C te ima snažna antioksidativna svojstva.

Dobrobiti cikle
Redovitom konzumacijom cikle možete spriječiti nastanak raka pluća i melanoma. Tvar iz cikle poznata kao betalain pomaže kod stanja depresije i tjeskobe. Potiče probavu i eliminaciju otpadnih tvari.

Dobrobiti šljive
Ovo je voće pravi saveznik protiv upala i infekcija te štiti od djelovanja slobodnih radikala. Vitamin A što ga šljive sadrže čuva zdravlje vaše usne šupljine. 

Preuzeto sa: alternativa-za-vas.com