Lijek za srce i krvne sudove

Šta snižava a šta podiže krvni pritisak, šta pročišćava krv i krvne sudove, koje biljke regulišu nivo dobrog i lošeg holesterola, koje biljke jačaju srce?

Glog - vijeruje se da je glog jedan od najvrijednijih i najdjelotvornijih prirodnih lijekova za srce. Glog jača i reguliše rad srca. Pored toga, glog se od davnina upotrebljava kao prirodni lijek za regulaciju krvnog pritiska, jer ne samo da može sniziti povišeni krvni pritisak, nego i podići nizak u slučajevima oslabljenog srčanog mišica. 

Dobar je u liječenju oštećenog srčanog mišica u starosti, kod upale srčanog mišica, blagotvorno deluje u liječenju zakrčenja krvnih sudova i angine pektoris.

Matičnjak - štiti i jača srce, pročisćava krv.

Imela - stručno pripremljena u malim potencijama, najdragocjeniji je regulator krvnog pritiska, rada srca, cirkulacije, metabolizma, hormonalnih poremećaja i drugim riječima svih procesa u organizmu. Imela je prirodni lijek protiv glavobolje, vrtoglavice, grčeva, tjeskobe, srčanih smetnji, napada angine pektoris, arterioskleroze, zamora, straha, gubitka volje i slično. Čisti krv i pomaže kod šumova u ušima.

Jaglika - umiruje srce.

Peršun - jača muskulaturu srca. Bogat je vitaminom C, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i arterioskleroze.

Ječam - snižava nivo holesterola u krvi pa samim tim preventivno djeluje kod kardiovaskularnih oboljenja.

Sjeme lana - takodje redukuje nivo lošeg holesterola što je značajno za prevenciju oboljenja srca i krvnih sudova.


Lijek za srce i krvne sudove

Orasi - regulišu odnos dobrog i lošeg holesterola i tako spriječavaju nastanak tromba u krvnim sudovima.

Badem - je posebno dobar za srce jer je bogat vitaminom E, zdravim masnoćama, monosaharidima i polisaharidima. Badem kao antioksidant snažno djeluje u prevenciji arteroskleroze.

Jabuka - sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i podiže nizak krvni pritisak.

Bijeli luk - je efikasan i moćan prirodni lijek za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Maslinovo ulje, losos, zobene pahuljice, avokado i mahunarke također imaju blagotvorno dejstvo na srce i krvne sudove.