Šećerna bolest (Dijabetes) - Simptomi i liječenje

Šećerna bolest ili dijabetes,
poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače, koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu.

Tipovi dijabetesa:

Kod dijabetesa tipa 1, pankreas ne stvara inzulin.
Kod dijabetesa tipa 2, pankreas ne stvara dovoljno inzulina ili Vaš tijelo nije u stanju koristiti inzulin koji stvara pankreas.
Kod gestacijskog dijabetesu (trudnički dijabetes), za vrijeme trudnoće majčino tijelo ne može stvoriti dovoljno inzulina da pokrije potrebe i majke i djeteta.

Faktori rizika za dijabetes:

Vi ste pod povećanim rizikom od dobijanja dijabetesa ako ste:
iz porodice gdje drugi imaju dijabetes,
prekomjerne težine,
preko 40 godina starosti,
neaktivni,
imali dijabetes za vrijeme trudnoće (gestacijski dijabetes) ili je tek rođena beba bila teža od 4 kilograma i više,
afričkog, azijskog, latino ili porijekla sa Pacifičkih ostrva.

Simptomi dijabetesa:

Velika žeđ;
Osjećaj umora;
Često korištenje toaleta zbog uriniranja;
Zamagljen vid;
Gubitak težine;
Rane sporo zarastaju;
Konstantna glad;
Svrab kože;
Infekcije;
Utrnulost ili štipanje u stopalima i/ili rukama;
Problemi sa seksualnom aktivnošću.
Često ljudi nemaju simptoma čak iako im je nivo šećera u krvi visok. Možete provjeriti da li imate dijabetes putem nalaza krvi.

Vaša njega:

Cilj je održati Vaš nivo glukoze što je moguće bliže normali. Vaša njega može uključiti:
planiranje obroka,
testiranje nivoa glukoze,
upoznati simptome, da znate kad Vam je nivo glukoze prenizak ili previsok,
vježbanje,
uzimanje lijekova – inzulin ili tablete,
odlasci na preglede kod svog tima za zdravstvenu njegu,
pohađanje časova o dijabetesu.

Liječenje šećerne bolesti (dijabetesa)

Četiri velike žlice listova borovnice (nabranih prije zrenja plodova!) nakvasimo u dvije litre hladne vode i kuhamo tako dugo dok polovica vode ne ispari. Od toga triput dnevno pijemo po jednu šalicu. I koprive izvanredno dobro djeluju na gušteraču. One stoga snižavaju razinu šećera u krvi. U tom slučaju koristimo ekstrakt koprive, koji možemo nabaviti u biljnim ljekarnama i drogerijama.

Kako iđirotovi podanci liječe gotovo svako oštećenje gušterače pomažu i kod šećerne bolesti. Tijekom noći ostavimo u šalici hladne vode ravnu čajnu žličicu iđirotovih podanaka, ujutro malo zagrijemo, procijedimo i popijemo po jedan gutljaj prije i nakon svakog obroka, što čini dnevno šest gutljaja. Samo tih šest gutljaja čaja od iđirotova podanka svakom se šećernom bolesniku mogu preporučiti kao djelotvorni.

Bazgini listovi i izdanci se isto tako preporučuju kao čaj u liječenju šećerne bolesti. Bazga se ubraja među najstarije narodne ljekovite biljke.

U rano proljeće, kada se maslačak postupno javlja na poljima i njivama, treba tu biljku odrezati do korijena, dobro oprati i prirediti kao prvu salatu. Tada se pokaže da maslačak može biti zelen poput trave ili sa žućkastim mliječnim nastavkom. Žućkasti je ukusniji i mekši. Šećerni bolesnici bi morali u proljeće jesti salatu od maslačka svaki dan u podne i uvečer. Kad koncem travnja i početkom svibnja bude maslačak u punom cvatu, za svakoga šećeraša je vrijeme da tijekom četverotjedne kure smanji šećer u krvi. Uberemo stabljike zajedno s cvjetovima i operemo ih, tek tada otkinemo cvijet. 10-15 stabljika maslačka dnevno može potpuno normalizirati šećer u krvi. Stabljike imaju na početku malo gorak okus koji se međutim kasnije izgubi.


Bijela imela isto tako odlično utječe na gušteraču tako da se sa stalnim pijenjem čaja otklanja uzrok nastanka šećerne bolesti. Bijelu imelu nakvasimo preko noći u hladnu vodu. U početku uzimamo tri šalice hladne vode i tri vrhom pune čajne žličice bijele imele. Nakon nekoliko tjedana smanjimo na dvije šalice (dvije čajne žličice bilja) i potom nešto kasnije na jednu šalicu (jedna čajna žličica bilja). Jedno vrijeme potpuno prekidamo pijenje čaja jer u proljeće ima dovoljno drugoga svježega povrća za šećerne bolesnike. Bijela imela je ljekovita od početka listopada do početka prosinca te u ožujku i travnju, stoga ju beremo u to vrijeme. Najljekovitija je ona s hrasta i topole, ali je ljekovita i ona s jele i voćaka.  Grančice i listove prije uporabe sitno narežemo. 

Stari narodni lijek je i rasol, pa i svakodnevno uzimanje svježe mrkve; ali i crveni luk i češnjak uzeti s kruhom pomažu pri snižavanju šećera.

Celer se može preporučiti za snižavanje razine šećera. 

Kako i naša vrlo cijenjena švedska grenčica povoljno utječe na gušteraču, može ju čak i izliječiti, također preporučujemo te kapljice i kod šećerne bolesti. Uzimamo ih tri puta dnevno i to svaki put po jednu punu čajnu žličicu s malo biljnoga čaja. Zbog izuzetnoga djelovanja švedske grenčice preporučujemo jednom mjesečno stavljati obloge na gušteraču u trajanju od 4 sata.

Korijen vodopije (cikorije) možemo ponuditi šećernim bolesnicima kao najbolje dijetno povrće. Temeljito ga operemo, slično kao salatu od endivije, da ublažimo ponešto gorkast okus. Osim toga a najboljim uspjehom koristimo čaj od cvjetova i peteljki vodopije i kao sredstvo protiv gojaznosti. 
Dnevno pijemo dvije šalice toga čaja.

Iscijeđeni sok svježih krastavaca smanjuje razinu šećera u krvi i stoga ga jako preporučujem.

Crni korijen (Scorzonera hispanica) je također izvrsno dijetno povrće, slično kao šparoge. Zbog maloga sadržaja ugljikohidrata šparoge su kao i crni korijen odlična dijetna hrana za šećerne bolesnike. Možemo ju poslužiti s obiljem masti i mrvica, a da pritom ne naškodi bolesniku.  Obični crni korijen za kuhanje uzgajamo u povrtnjacima i nije istovjetan s divljim crnim korijenom kojega zovemo i gavez.

Za šećerne bolesnike je isto tako odličan zeleni poriluk. Sitno narezane listove jedemo svakodnevno na kruhu kao večernji obrok. l za ručak je jako dobra salata od poriluka. Posebno ukusan i koristan napitak: 500 g sitno narezanih listova poriluka prelijemo s 0,71 oporog bijelog vina i ostavimo pokriveno 24 sata. Procijedimo, napunimo u boce i pijemo ujutro i uvečer po jedan gutljaj. Ostatak možemo staviti na kruh i pojesti. 

Jedan liječnik opće prakse u Gornjoj Austriji pomogao je nekom šećerašu sa sljedećim receptom:  tri velike glavice češnjaka zgnječimo, stavimo u litrenku, napunimo sa čistom žitnom rakijom i ostavimo da stoji 10 do 14 dana. Svaki dan prije doručka uzmemo punu čajnu žličicu.

Prema Wilfortu, španjolski zmijak, čiji također crni korijen daje vrlo ukusno povrće. Dok gavez dolazi kao samonikla biljka u čitavoj srednjoj Evropi, dotle se španjolski zmijak uzgaja u povrtnjacima za upotrebu u kuhinji. On je udomaćen na Istoku i ne dolazi na našim područjima u slobodnoj prirodi. Španjolski zmijak daje doduše vrlo zdravo i hranjivo povrće, ali nema ljekovitost kao gavez te se ne može upotrijebiti kao njegova zamjena.

Dijabetičari moraju iz prehrane potpuno izbaciti jaja ili ih svesti na najmanju mjeru. Za takve bolesnike nisu dobri ni bjelanjak ni žumanjak.

Šećeraši bi trebali, ako imaju mogućnosti, triput na dan, i to redovito, uzimati pola sata prije jela po veliku žlicu soka od bobica borovice.

Čaj od čubra (Satureia hortensis). 
Stavite dvije male žlice biljke u šalicu vrele vode, ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite te popijte toplo i na gutljaje. Na dan popijte 2-3 šalice čaja jer on smanjuje žeđu nastalu zbog šećerne bolesti. Pije se tri tjedna, slijedi tjedan stanke i kura se ponovi. Djeca ne smiju piti ovaj čaj jer povećava spolnu žudnju (libido).

Čaj od čestoslavice (Veronica officinalis). 
Neugodna svrbež čmara može biti znak početka šećerne bolesti, za što je djelotvoran čaj od čestoslavice. Stavite dvije male žlice biljke u šalicu vrele vode, ostavite 10 minuta poklopljeno, procijedite te popijte toplo i na gutljaje, i to dvije šalice na dan. Istodobno napravite jači uvarak: dvije velike žlice čestoslavice stavite u šalicu vrele vode, ostavite 10 minuta poklopljeno, procijedite pa time dobro operite čmar ujutro i navečer. Poslije svake stolice čmar operite vodom, naizmjence toplom i hladnom.

Čajna mješavina 1. 
Kod šećerne bolesti učinkovita je sljedeća čajna mješavina: 
- 40 g koprivinih listova (Urticae folia), 
- 30 g ljuski od graha,
- 30 g listova suličastoga trputca (Plantaginis lanceolatae folia), 
- 20 g listova borovnice (Vaccinii myrtilli folia), 
- 20 g stolisnika (Achillea millefolium) i 
- 10 g kičice (Centaurium erythraea). 
U šalicu vrele vode stavite dvije male žlice mješavine, ostavite 10 minuta poklopljeno, procijedite te popijte toplo i na gutljaje, i to tri šalice na dan. Pije se tri tjedna, slijedi tjedan stanke i kura se ponovi.

Čajna mješavina 2. 
U litru vrele vode stavite dvije velike žlice listova borovnice (Vaccinium myrtillus) koji se moraju ubrati prije samog cvjetanja i dvije velike žlice listova šumskih jagoda, ostavite 20 minuta poklopljeno, procijedite i ulijte u termosicu. Čaj popijte tijekom dana topao i na gutljaje. 
Pije se tri tjedna, jedan se preskoči i kura se ponovi.

Čaj od orahovih listova (Iuglandis regiae folia). 
Upotrebljavaju se svježi i suhi listovi. U šalicu vrele vode stavite dvije male žlice listova, ostavite poklopljeno 10 minuta, procijedite te popijte toplo i na gutljaje, i to tri šalice na dan. Pije se tri tjedna, slijedi tjedan stanke i kura se ponovi.

Čaj od omanova korijena (Inulae helenii rhizoma). 
Ako ste šećeraš i provodite dijetu radi smanjenja viška kilograma, preporučujem da uzmete svjež omanov korijen pa ga pripremite i jedite kao krumpir.

Sok od svježe koprive (Urtica spp.). 
Šećerašima je vrlo korisna kura sa svježim sokom od koprive. U sokovniku napravite sok od svježe koprive pa ujutro i navečer uzmite po veliku žlicu. Svaki dan napravite svježi sok, a kura traje šest tjedana. Nakon mjesec dana stanke postupak se može ponoviti. Kura pomaže i u slučaju loše probave te slabih bubrega.

Korijen vodopije (žućenice, Cichorii intybi radix). 
Korijen vodopije sadržava mnogo inzulina pa je zato koristan i djelotvoran u šećeraša. Korijen se upotrebljava kao povrće, a priprema se poput krumpira. Još bolje je uzeti suhi korijen jer on sadržava čak 50 posto inzulina, a svježi samo 18 posto. Može se upotrijebiti kao začin ili čaj.

Čajna mješavina 3. 
Izmiješajte po: 
- 50 g oguljenih i stučenih sjemenki bundeve (buće, Cucurbitae peponis semen), 
- 50 g listova borovnice (Vaccinii myrtilli folia) i 
- 50 g oguljenog korijena odoljena (Valerianae officinalis radix)

Dvije velike žlice mješavine stavite u pola litre vrele vode, ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite i ulijte u termosicu. 

Čaj popijte tijekom dana topao i na gutljaje. Pije se tri tjedna pa slijedi stanka od tjedan dana, onda se opet pije tri tjedna pa stanka od mjesec dana. Nakon toga se cijeli postupak može ponoviti.

Šparoga (Asparagus officinalis). 
Šećeraši bi trebali često jesti šparoge jer su pune kalorija, a sadržavaju malo ugljikohidrata.

Kava od graha jarni. 
Taj grah raste u Dalmatinskoj zagori, četvrtasta je oblika i ne znam mu latinski naziv. Ispržite grah jarni poput kave, sameljite ga i skuhajte kavu, a na dan smijete popiti samo dvije šalice, ne više. Napitak je djelotvoran kod dijabetesa, ali samo ako se ne uzima inzulin, u suprotnom se ne preporučuje. Može se piti mjesecima, uvijek praveči stanku od tjedan dana nakon tri tjedna pijenja. Morate se strogo držati navedene količine, jer je taj grah malo otrovan.

Brokula s cimetom. 
Uzmite pola kilograma brokule (Brassica oleracea), kuhajte je 10 minuta na laganoj vatri u pola litre vode, skinite s vatre, ostavite 15 minuta poklopljeno i procijedite. Vodu popijte tijekom dana, a brokulu pojedite pola ujutro, a pola navečer, dodavši uvijek jednu malu žlicu cimeta. Kura traje tjedan dana, slijedi tjedan stanke i kura se ponovi. To je jedan od najboljih lijekova za šećernu bolest. Uz to se piju navedeni čajevi i kava od graha jarni.

Prehrana. 
Šećeraši neka za salate, kao i za sva jela, upotrebljavaju suncokretovo ulje koje sadržava 65 posto linolne kiseline. Dodaje li se ovo ulje jelima, stavljajte ga tek kad su jela gotova.

Starački dijabetes, koji se redovito javlja poslije 40. godine, liječi se u prvome redu pravilnom prehranom, smanjenjem viška kilograma i sportskim aktivnostima. U mnogim se slučajevima već i time normalizira šećer u krvi, no ne pomogne li to, liječnik mora propisati lijekove.