Matičnjak - Upotreba i ljekovitost

Matičnjak se često naziva limunčica zbog svog karakterističnog mirisa.

Drugi nazivi: čelina trava, čelinjak, limunka, maternjak, matičnik, medenka, melisa, miloduh, pčelinja jubica, pčelinja metvica, pčelinja trava, pčeloperka, pitoma metvica, rojevac, rojevnica, macina trava

Latinski naziv: Melissa officinalis L.

Ovaj ljupki rođak kadulje i lavande nosi isto grčko ime kao i pčela melissa koja ga posjećuje zbog nektara i koja ga istovremeno oprašuje. Nema ništa ljepšeg od njegovih bijelih cvjetića što mirišu na svježi limun, na čiju nježnu pistu od tri režnjića slijeću pčele radilice... Biljka raste u velikim grmovima i dosegne 40 do 80 cm visine, a svoje cvjetne vjenčiće otvara u prvoj polovici ljeta. 

Domovina matičnjaka su istočne obale Sredozemnoga mora, ali je nakon uzgoja u vrtovima pobjegao u prirodu. Danas ga nalazimo po svim osunčanim livadama, a najčešće uza stare zidove, rubove puteva, živice, u vinogradima i ruševinama.

Nije poznato jesu li ga stari narodi uzgajali zbog njegovih ljekovitih svojstava ili zbog obilja nektara koji nudi pčelama. Kako god bilo, oni su ubrzo otkrili njegove vrijedne osobine. No, naročito su arapski liječnici shvatili kakva se moć krije u ovoj biljci; prvi su je prozvali “travom za srce” (ona ga jača, smiruje lupanje, odgoni tjeskobu); proglasili su je također “travom za vedrinu”, pogodnom za jačanje svih vitalnih sposobnosti, djelotvornom protiv “crnih misli”, neurastenije, tjeskobe, “fiksnih ideja”, glavobolja uzrokovanih živčanom napetošću i gubitka pamćenja. Kasnije, nakon što su benediktinci prihvatili kulturu matičnjaka od Arapa, postali su u tome pravi stručnjaci: matičnjakova voda, a naročito karmelićanska vodica od matičnjaka, postao je poznati lijek u cijelom svijetu.

Matičnjak je među narodom oduvijek bio jedna od najomiljenijih trava, a prozvali su ga limunčica zbog njegova karakteristična mirisa (narodni su mu nazivi limunka, nana, pčelarica, pčelinja trava). Za mnoge je ova biljka kraljica svih stimulirajućih trava: nespretnom ljubavniku, nemirnoj glavi obitelji, ženama opterećenim problemima, očajnicima, onima što ih prati neprestani osjećaj poraza u životu, savjetujemo ovu magičnu travu koja obnavlja organizam, vraća snagu i radost življenja čak i najsnuždenijima...
Berba
Divlji matičnjak počnite brati na Ivanje, 24. lipnja, i to nakon rose i po suhu vremenu - inače bi biljka poprimila neugodan miris i postala neupotrebljiva. Osušite je cijelu, rasprostrtu napola u hladu, napola na suncu, na zračnom mjestu. Čuvajte je u malim stručcima, obješenim na tavanu, ili spremite samo listove u kojemu su koncentrirane glavne vrijedne osobine ove biljke.

Ako matičnjak uzgajate u vrtu, što vam preporučujem, znajte da mu odgovara bilo koja zemlja (no nastojte odabrati svježu i duboku). Sjeme posijte u zemlju u travnju ili pod staklenikom u svibnju, pa biljku presadite u rujnu. Ona se brzo razmnaža vegetativnim putem.

Kemijski sastav
Matičnjak sadrži eterično ulje (citral, geraniol, linalol, citronelal - od koga potječe prijatan miris na limun), tanine (oko 5%), gorke supstance i dr. 

Lišće sadrži više eteričnog ulja od ostalih dijelova biljke. Eteričnog ulja ima od 0,1 do 0,3% i vrlo je isparljivo.

Ljekoviti učinci, djelovanje i primjena
Mnoge su se nervne depresije izliječile pomoću matičnjaka. Ova biljka uklanja smetnje što uzrokuju psihički krah ili su njime uzrokovane: u oba slučaja neminovno dolazi do poboljšanja. 

Matičnjak djeluje protiv grčeva: drugim riječima, on uklanja bolni ili tjeskobni grč raznih organa, bilo da se radi o srcu (lupanje, “srce koje poludi”, “srce koje se steže”...), krvožilnog sustava (zujanje u ušima, vrtoglavica...), probavnog sustava (grčevi u želucu, crijevima i sl.), živčanog sustava (nesanica, nesvjestica, umni zamor, migrena, tjeskoba, uzrujanost...), dišnog sustava (napadi astme, nezaustavljiv kašalj i sl.), a i svih drugih organa. Tako dobar naljev od matičnjaka može izliječiti mnoge neodređene bolove u trbuhu, mnoge zubobolje i bolesti uha, nepravilne menstruacije... 

U vanjskoj primjeni ova biljka, zdrobljena ili u obliku losiona, vrlo je djelotvorna protiv neuralgija, reumatičnih bolova, povreda i rana (kod kojih ubrzava zacijeljivanje).

Matičnjak je nezamjenjivo sredstvo kod rastrojenih živaca. Kupelji i pranje odvarom ove biljke jačaju živce. Kada se uzima svakog sata po 1 žlica vina u kojem se je na četvrt litre 10 minuta kuhalo 8 grama lišća sa žlicom meda, obustavlja se lupanje srca, otklanja melankolija, histerija, živčano trzanje, slabost srca, nesvjestica, strahovanje i grčenje živaca. Kod bronhijalnih prehlada, grije i jača, kod bolova u želucu i crijevima draži opnu sluznice na bolji rad, otklanja vjetrove i jača probavne organe. 

Osobito se preporučuje trudnim ženama, koje pate od povraćanja, i maloj djeci se daje po nekoliko žlica ovog vina kada ih zaboli trbuščić. Kada maternica spadne ili kada je žena slaba, pa ne može zatrudnjeti, preporučuje se kupelj s odvarom od matičnjakom i pije dnevno, duže vrijeme, po 3-4 šalice čaja od matičnjaka, na jednake dijelove s metvicom pomiješane, u vinu ili vodi s medom kuhane.

Kod glavobolje, pogotovo ako je od nervoze, obloži se čelo i vrat svježim lišćem od matičnjaka. Svježe izgnječeno lišće stavlja se i kao oblozi na rane, koje čisti, hladi i blaži bol. Živčanei osobe neka naprave jastučić za spavanje od osušenog lišća, i tada će spavati mirno i okrepljeno će se probuditi. Umjesto vina ili čaja može se uzimati po 5-6-8 puta dnevno od 12-15 kapi rakije, u mlijeku s medom i komoračem prokuhane ili s malo vina ili vode. Uljem od matičnjaka trljaju se uzeti dijelovi tijela ili kada navale reumatični žigovi. Za rakiju se napuni boca provenutim lišćem, nadolije se prepečenom rakijom ili 40-50% čistim špiritom i ostavi na suncu 6-8 tjedana dobro začepljeno. Za ulje se isto tako napuni lišćem i nadolije čistim maslinovim uljem, ali slabo pamukom začepi i ostavi 4-6 tjedana na toplom mjestu.


Ljekovitost matičnjaka

• Matičnjak smiruje grčeve, regulira probavu, jača i okrepljuje srce, dezinficira i cijeli rane, sprečava srčani grč i povraćanje na živčanoj osnovi, smiruje migrene, smetnje u probavi, nesvjestice, jako lupanje srca. 
• Upotrebljavamo ga kod neredovite menstruacije i depresivnih stanja. 
• Protiv glavobolje uzrokovane nervozom listovima obložimo čelo i zatiljak. 
• Pospješuje istjecanje žuči; to je važno jer inače mogu nastati kamenci. 
• Matičnjak poboljšava pamćenje, priziva lijepe misli, razgoni “crne oblake”, neurasteniju, tegobe, fiksne ideje, otklanja tjeskobu, tijelu daje novu snagu, djeluje protiv grčeva. 
• Trudnicama sprečava povraćanje i mučninu. 
• Namočen u alkohol ili maslinovo ulje dobar je za masažu kod reume, gihta, umora udova i kontuzija. Osjećamo li se loše, pripremimo vrećicu suhog matičnjaka i stavimo je na uzglavlje. 
• Stavimo li je blizu pčelinjaka, bit će dobra zaštita od pčelinje griže. Cijeli pčelinjak operemo čajem od matičnjaka i na taj način zapravo sprečavamo pčelinje bolesti. Kod živčanih smetnji čaju dodajemo i odoljen. 

Priprema pripravaka od matičnjaka

NALJEV
(Naročito protiv bolnih menstruacija): stavite 20 prstoveti osušene biljke na litru vode (2 do 4 šalice dnevno).

UVARAK
Stavite malu pregršt osu­šene biljke na litru vode (2 šalice dnevno protiv mi­grene, živ­ča­nih kriza, vrtoglavice...)

VINO
Od matičnjaka: u litru dobroga, bijelog vina močiti 24 sata veliku pregršt biljke, pri temperaturi od 30-40°C (2 čašice dnevno).

KUPELJI RUKU I NOGU
Stavite pregršt biljke na litru vode (protiv migrene, kao dodatak ledenim oblozima).

KONCENTRIRANI UVARAK
Za vanjsku primjenu (losioni, ispiranja, vaginalni tuš i sl.): sta­vite pregršt ili pregršt i pol biljke na litru vode.

KATAPLAZME
Od svježih listova: vrlo su djelotvorni kod otvorenih ra­na, povreda, uboda insekata (pčele, ose).

VODICA OD MATIČNJAKA
Kod slabe probave, slabokrvnosti, gubitka pamćenja, preosjetljivosti i sl. koristite je u vanjskoj primjeni (oblozi, losioni itd.), ili unutarnjoj; u ovom posljednjem slučaju pridržavajte se sljedećih količina: za odrasle, jedna kavena žličica s vodom, mlijekom ili medom dvaput dnevno; za djecu, 15 kapi na šećeru, samo jednom dnevno. 

Vodicu od matičnjaka možete nabaviti u biljnoj ljekarni; no, navodimo dva recepta koji se temelje na slavnoj karmelićanskoj vodici od matičnjaka.

RECEPT BROJ 1
U litru rakije stavite pregršt napola osušenog matičnjaka, koru jednog limuna, 10 prstoveti muškata, 10 prstoveti korijandra, 10 klinčića i 10 prstoveti cimeta; ostavite u hladu jedan tjedan; procijedite; pripravak spremite u hermetički zatvorenu staklenku.

RECEPT BROJ 2
U litru 45%-tnog alkohola stavite tri pregršti osušenog matičnjaka, koru jednog limuna i 5 prstoveti anđelike; ostavite u hladu tjedan i pol; procijedite; pripravku dodajte pregršt korijandra, 10 prstoveti muškata, 10 prstoveti cimeta i tri klinčića, nakon 48 sati ponovno procijedite i spremite kao u prethodnom receptu.