Banana dijeta

Banana dijetu su formirali farmaceutkinja Sumiko i njen muž Hitoshi Watanabe iz Japana, koji je njome izgubio čak 18 kilograma. Nakon tog uspjeha, dijetu su objavili na najpoznatijoj japanskoj društvenoj web stranici Mixi, odakle se ubrzano proširila te se svakodnevno nadopunjuje novim savjetima.

Ova dijeta je dobra za one kojima se neda previše zamarati s određenim planom prehrane, čitati knjige o tome, pripremati posebna jela ili čak vježbati.

Dijeta se temelji na tome da ujutro jedete banane i da tijekom dana pijete mlaku vodu. Oni koji su držali dijetu kažu da se prvi rezultati vide već nakon dva tjedna.

Poznata nutricionistica Kerri Glassman iskazala je svoje protivljenje ovoj dijeti i takvom planu ishrane. Smatra da jelovnik treba sadržavati različite namirnice, a ne da se bazira na banani kao na čarobnoj hrani.

Banana je, prema njoj, izvrsna namirnica koju bi trebalo uvrstiti u jelovnik, ali da nije čaroban recept za gubljenje kilograma (kao i kod dijete s grejpom ili kod dijete koja se bazira na juhi od kupusa).

Također smatra da ova dijeta može djelovati povoljno na nekolicinu ljudi, koji jedu puno slatkog ili koji jedu zbog emocija, ali da kod većine njih neće funkcionirati. Ne može se jesti što želite, bez nekih ograničenja i bez vježbanja, a k tome još i mršavjeti.

Banana za doručak:
Banana dijeta
Možete pojesti više od jedne banane ujutro, ali nemojte se prejesti. Jedite samo sirove banane, koje nisu smrznute. Možete ih zamijeniti i nekim drugim voćem. Ako ste još gladni 15 ili 30 minuta nakon što ste pojeli bananu, možete pojesti nešto drugo (Hitoshi je je ponekad pojeo kuglicu riže, dok neki članovi foruma predlažu zobenu kašu).

Normalno jedite za ručak i večeru:

Večera bi trebala biti do 18 sati, a ukoliko navedeno nije moguće, pazite da svakako ne bude poslije 20 sati. Dijeta se ne ograničava na određene namirnice koje bi trebali konzumirati za ručak ili večeru zato što ne voli kruta pravila ishrane i tako želi izbjeći osjećaj uskraćenosti. Na forumu postoji nekoliko savjeta – jedite manje riže i izbjegavajte prženu hranu.

Ne preporuča se jesti desert nakon obroka. Sve obroke bi trebali jesti dok ne osjetite sitost, tako da ne dođe do prejedanja. Nije ni čudno da se Japanci povode za time obzirom da imaju izreku: “Želudac osam desetina pun ne treba liječnika.” Također, obroci se unose u malim zalogajima, polako žvačući.

Jedino piće koje smijete piti uz većinu obroka je voda i nju možete unositi bez ograničenja vezanih uz količinu. Voda bi trebala biti sobne temperature. Pri njenom unosu, vodite računa da ju pijete u malim gutljajima kako ne biste poplavili hranu.

Između obroka dozvoljeno je piti nekalorična pića poput nezaslađenog čaja, kave ili dijetetskih pića, no preporučuje se da pijete što više vode.

Ne preporuča se često konzumiranje mlijeka. Alkoholna pića, poput vina ili piva, smiju se popiti povremeno, u posebnim prilikama. Žestoka pića treba izbjegavati.

U međuobroku bi bilo najbolje pojesti komad voća, eventualno možete malo čokolade ili keksa, ukoliko Vas primi želja za slatkim.

Nakon večere, ako ste gladni možete uzeti komad voća, ali to vam ne smije prijeći u naviku.
Na spavanje bi trebali ići do 22 sata, a u svakom slučaju najkasnije do ponoći.

Pripazite da Vam od zadnjeg obroka i odlaska u krevet prođu barem 4 sata (tako da vodite računa kada ćete večerati ovisno o tome kada idete na spavanje).

Princip banana dijete je da se ne morate prisiljavati vježbati ukoliko Vam to pričinjava stres. Međutim, bilo bi dobro barem svaki dan hodati.

Kako se ova dijeta brzo počela širiti internetom, mnogi su Japanci redovito pisali postove na forumu i blogove o dijeti koju drže, što jedu i koliko kilograma su izgubili i na taj način su si međusobno davali potporu i savjete.