Narodni lijek za bolju potenciju

Rečenica ‘Sezame, otvori se’ ima čarobnu moć da učini blago dostupnim. Tako se barem smatra u istočnjačkoj kulturi, a vjeruje se da je razlog tome taj što su ljudi znali kakvo bogatstvo zdravlja u sebi krije malo sjeme sezama.

Još od davnina se znalo kako je sjeme sezama izuzetna namirnica. Znamo da je sezam bio jedna od najvažnijih kultiviranih biljaka u veličanstvenim babilonskim visećim vrtovima. 

Njegove sjemenke su se koristile u pečenju kolača, slatkiša, alkohola pa čak i vina. Žene su miješale sjemenke s medom i jele taj slatkiš da bi stimulirale svoje spolne žlijezde.

Danas dokazana svojstva slatkiša od sezama

Američka doktorica iz Old Bridgea u New Jerseyu, Dr. Formica, kaže kako je uspješno tretirala brojne slučajeve koje je nazvala ‘sindrom udatih žena', a koje objašnjava kao stanje umora i nevoljkosti prema poslu i spolnom odnosu, što je često praćeno nervozom, nesanicom, glavoboljom i bolovima u leđima.

Već ovdje započinje priča o ljekovitom djelovanju sezama.

Lijek koji je Dr. Formica propisala sastoji se od soli kalija i soli magnezija, te soli asparaginske kiseline. Analizom slatkiša od sezama i meda, koji su jele Babilonke, došlo se do zaključka kako je med bogat asparaginskom kiselinom te da je sjeme sezama pravi mali izvor kalija i magnezija. Zajedno, med i sezam daju bogatu kombinaciju kalijevih i magnezijevih soli, i soli asparaginske kiseline.

Djelovanje lijeka

Doktorica navodi u svom izvješću kako je postigla pozitivne rezultate kod čak 87% pacijenata primjenjujući ovaj tretman kroz četiri do šest tjedana. Promjena je kod pacijenata, prema njezinim riječima bila značajna. Žene su postale vedrije, živahne i spolno aktivnije.

Ipak, Dr. Formica objašnjava kako ovaj tretman nije prikladan u svim slučajevima, jer kronični umor može biti simptom bolesti ili rezultat nekih psiholoških problema.

Kako pripremiti slatkiš – afrodizijak?

U jednu zdjelu stavite šalicu mljevenog sjemena od sezama. Postupno u zdjelu dodajete med i miješate. Ako želite dodati kakav miris, stavite malo vanilije, maslaca od kikirikija ili nešto slično. Od smjese oblikujte male kuglice, stavite ih na lim za kolače i držite u hladnjaku.

Recept za vitalnost

Recept koji će vam povećati vitalnost: pomiješajte dvije šalice mljevenog sezamovog sjemena sa četvrtinom šalice sezamovog ulja u velikoj zdjeli. U to dodajte dvije jušne žlice meda, i kapljicu ekstrakta vanilije. Smjesu dobro mijesite sve dok masa ne postane glatka. U to dodajte fino nasjeckane datulje, te sve oblikujte u male komadiće i stavite u hladnjak.