Od nje se može napraviti dobra rakija, a sad znamo i da pomaže protiv raka

Hladno pripremljeni čaj od listova imele stoljećima se koristi kao sredstvo protiv proširenih vena. 

Topla varijanta čaja, navodno, pomaže kod reumatizma, artritisa i gihta. No čini se da imela pomaže i kod raka.

I dok su bobice imele otrovne, listovi se od davnina koriste za pripravak ljekovitih čajeva. Primjerice u šalicu hladne vode stavlja se žličica osušenog lista i ostavi nekoliko sati. 

Ovaj čaj je odlično sredstvo protiv proširenih vena, dok se standardnim kuhanjem imelina lišća dobiva čaj protiv gihta, reumatizma i artritisa. Koristi se i za zdravlje srca.

U novom kliničkom istraživanju provedenom u Srbiji na 220 pacijenata, pokazalo se da ekstrakt imele udvostručuje vrijeme preživljavanja oboljelih od raka gušterače. Pokazalo se to kod uznapredovalog raka koji je metastazirao.


Njemačka regulatorna agencija već je ranije odobrila injekcije ekstrakta imele kao palijativnu terapiju za maligne tumore, dakle terapiju za ublažavanje simptoma, ali ne i same bolesti.

imela


Pacijenti uključeni u istraživanje primali su tri injekcije ekstrakta imele tjedno od 0,01 mg do 10 mg nakon 22. doze. Preživljavanje se više nego udvostručilo, od 3,2 mjeseca kad nisu primili terapiju imelom na 6,6 mjeseci kad su primili ekstrakt imele. U grupi koja je primala ekstrakt imele uočeno je tek 16 slučajeva nuspojava (no liječnici tvrde da imela nije bila uzročnik), dok je u grupi koja nije primila imelu došlo do 53 neželjene nuspojave liječenja.

Imela se već neko vrijeme koristi u liječenju različitih vrsta raka. Ovo nije prvi put da se imela pokazala korisnom protiv raka tijekom nekog kliničkog istraživanja. Pozitivne rezultate znanstvenici su uočili i kod liječenja grudi, maternice, debelog crijeva, jajnika, želuca, pluća kao i melanoma.

Najbolje rezultate dosad su imali švicarski znanstvenici koji su ekstrakt imele dobili od one koja se uzgajala na kori hrasta – ovo se pokazalo kao najbolja kombinacija aktivnih fitokemikalija.