Prirodni lijekovi protiv glavobolje

Glavobolja nastaje iz mnogo razloga a često se dešava da i sami ne možemo otkriti pravi uzrok. Najčešći okidaći za glavobolju su premor, neispavanost, loše držanje tijela i vrata, stres, dugotrajna izloženost vjetru, promaja, problemi sa vidom, trovanje štetnim materijama, visok krvni pritisak i slično. Sigurno je da ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije osjetila ovaj neprijatan bol. Jaka glavobolja (a pogotovo migrena), može prouzrokovati mučninu i druge simptome.

Prirodni lijekovi su neškodljivi za razliku od hemijski proizvedenih sredstava protiv bolova, pa ovdje navodimo više vijekovima poznatih narodnih sredstava za liječenje glavobolje.

Na prvom mjestu jedan od najstarijih recepata. Presjecite krompir na pola i njime trljajte predeo oko sljepočnica i čelo. Kada se krompir osuši, glavobolja bi trebala da prestane.

Oblog od kupusa u mnogim slučajevima može efikasno otkloniti glavobolju. Za ovu vrstu liječenja potrebno je prethodno malo izgnječiti jedan veći svježi list kupusa (kako bi malo pustio tečnosti), pa ga tako nasloniti na čelo i držati kao oblog. Ova vrsta obloga bogata je jonima kalijuma i na taj način ima moć normalizacije tonusa krvnih sudova.

Ukoliko ni ovo ne pomogne izgnječite nekoliko čenova čudotvornog bijelog luka, zatim dobijenu smjesu stavite na maramicu i držite na čelu i sljepočnicama, tako da bijeli luk bude prislonjen direktno na kožu. Obično je potrebno oko 15-tak minuta da otkloni glavobolju.


Čaj od kantariona moze biti veoma efikasan lijek protiv glavobolje, posebno one koja je izazvana stresom, sekiracijom i uopšte lošim raspoloženjem. Za to je potrebno jednu kašikicu kantariona preliti sa jednom šoljom ključale vode, nakon deset minuta procjediti i piti lagano u gutljajima tokom dana. Ovaj čaj će osim glavobolje otkloniti i loše raspoloženje.

Osim čaja od kantariona, za liječenje glavobolje dobro ce doći i čaj od ruzmarina i crni čaj. Pripremaju se na isti način kao i čaj od kantariona ali ih je dobro popiti odmah dok su topli.

Kafa i limun - u posljednje vrijeme protiv glavobolje upotrebljava se i šolja crne kafe u kojoj se iscjedi jedan limun.

Djumbir i limun - čaj od djumbira u koji je dodat sok od 1/2 limuna ublažava karakteristične simptome migrene a to su glavobolja i mučnina.

Vjerovali ili ne, nekada i obična voda može otkloniti ovu vrstu bola. Naime, osobe koje tokom dana unose vrlo malo tečnosti, mogu usljed dehidracije osjećati glavobolju. Tada je dovoljno u toku dana popiti 1,5 l vode, nadoknaditi nedostatak tečnosti u organizmu i problem ce nestati.

Ukoliko je glavobolja nastala usljed velikog umnog naprezanja i emocionalnog opterecenja, dobro ce doći topla kupka ili čak samo potapanje nogu u toplu vodu oko 15-tak minuta. Ako se u kupku još i doda ulje lavande doprinece da se mišići potpuno opuste, krv bolje procirkulise i problem sa glavoboljom moze biti riješen. Koristiće i ako se na maramicu nakaplje nekoliko kapi ulja lavande i s vremena na vrijeme miriše.

Masaža takođe može doprinjeti da se otkloni glavobolja. Pri tom je potrebno neko vrijeme blago masirati nosnu kost i to u predjelu između očiju, kao i predjeo oko sljepočnica. Isto tako masaža ramena, vrata i potiljka popravice cirkulaciju i učiniti da se u svakom slučaju bolje osjećamo. Efekat ce biti još bolji ukoliko se prije masaže na tim mjestima utrlja ulje mente.