Prirodni lijekovi za srce i krvne sudove

Glog - vjeruje se da je glog jedan od najvrijednijih i najdjelotvornijih prirodnih lijekova za srce. Glog jača i reguliše rad srca. Pored toga, glog se od davnina upotrebljava kao prirodni lijek za regulaciju krvnog pritiska, jer ne samo da može sniziti povišeni krvni pritisak, nego i podići nizak u slučajevima oslabljenog srčanog mišica. Dobar je u liječenju oštećenog srčanog mišica u starosti, kod upale srcanog mišica, blagotvorno djeluje u liječenju zakrecenja krvnih sudova i angine pectoris.

Maticnjak - štiti i jača srce, pročišćava krv.

Imela - stručno pripremljena u malim potencijama, najdragoceniji je regulator krvnog pritiska, rada srca, cirkulacije, metabolizma, hormonalnih poremećaja i drugim riječima svih procesa u organizmu. Imela je prirodni lijek protiv glavobolja, vrtoglavica, grčeva, teskobe, srcanih smetnji, napada angine pektoris, arterioskleroze, zamora, straha, gubitka volje i slicno. Čisti krv i pomaze kod šumova u ušima.

Jaglika - umiruje srce.

Persun - jača muskulaturu srca. Bogat je vitaminom C, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i arterioskleroze.

Jecam - snižava nivo holesterola u krvi pa samim tim preventivno djeluje kod kardiovaskularnih oboljenja.

Lijekovi za srce


Sjeme lana - takodje redukuje nivo loseg holesterola sto je znacajno za prevenciju oboljenja srca i krvnih sudova.

Orasi - regulisu odnos dobrog i loseg holesterola i tako sprecavaju nastanak tromba u krvnim sudovima.

Badem - je posebno dobar za srce jer je bogat vitaminom E, zdravim masnocama, monosaharidima i polisaharidima. Badem kao antioksidant snazno deluje u prevenciji arteroskleroze.

Jabuka - sprecava stvaranje krvnih ugrusaka i podize nizak krvni pritisak.

Beli luk - je efikasan i mocan prirodni lek za snizavanje visokog krvnog pritiska.

Maslinovo ulje, losos, zobene pahuljice, avokado i mahunrke (socivo, pasulj...) takođe imaju blagotvorno dejstvo na srce i krvne sudove.