Prirodni lijekovi za bolove i grčeve u stomaku

Većina ljudi je u nekom trenutku svog života iskusila uznemireni stomak.


Postoje  mnogi prirodni lijekovi koji će ubalažiti grčeve, nadimanje i bol u stomaku.

Postoji na desetine razloga zašto odrasli i djeca mogu dobiti bol u stomaku.

Većina uzroka nije ozbiljna i mnogo puta simptomi brzo prolaze.

U ozbiljnijim slučajevima, kao što su hronična bolest ili bolest, savjet je da vas pregleda ljekar.

Kako da smirite grčeve u stomaku

Tegobe u stomaku najčešće nastaju zbog problema s varenjem, neke hronične digeativne tegobe, alergije na hranu ili netoleranciju i trovanje hranom.

Grčeve i bolove takođe mogu da izazovu razne infekcije i menstruacija.

Sljedeći put kada vam stomak ne bude dobro, isprobajte neke od sljedećih kućnih lijekova:

Voda

Gubite vodu tokom dana zbog znojenja, disanja i varenja hrane – ali posebno ako imate povraćanje ili dijareju. Od ključne je važnosti nadoknaditi ovu tečnost. Pijuckajte malo vode ili sišite komadiće leda tokom dana da biste održali tečnost.

Đumbir

Ovaj korijen ima protivupalna svojstva i od davnina se koristi za liječenje bolova u stomaku. Možete žvakati male komadiće svježe oljuštenog korijena svježeg đumbira ili da pijete vodu ili čaj od đumbira.

Nana

Takođe se koristit u narodnoj medicini za za ublažavanje stomačnih tegoba, smetnje u varenju i brojnih drugih digestivnih stanja. Popijte čaj od nane da biste ublažiti bolove i grčeve u stomaku.

Kamilica

Čajevi bez kofeina, kao što su kamilica, nana i đumbir su odlična opcija za smirivanje nemirnog stomaka i bolova. Kamilica ima antiinflamatorna svojstva. U čaj od kamilice dodajte malo meda i limuna.

Esencijalna ulja

Ulja mente, lavande i cimeta su dobre opcije. Možete da ih koristite kao aromaterpija za ublažavanje simptoma.

Toplota

Topli oblog takođe može da smitri bolove i grčeve u stomaku. Možete da koristite termofor ili jednostavno da zagrijete peškir i stavite na stomak. Toplina može pomoći u opuštanju mišića.

Jabukovo sirće

Razblažite kašičicu jabukovog sirćeta u šoljici tople vode. Ovo može pomoći u smanjenju gasova ili smetnji u varenju i održavanju zdravih bakterija u crijevima. Ne preporučuje se uzimanje nerazrijeđenog jabukovog sirćeta, jer može iritirati grlo i oštetiti gleđ vaših zuba.

Vlakna

Hronični bolovi u stomaku mogu biti posljedica zatvora. Prilagodite svoju ishranu tako što ćete izbaciti mliječne proizvode i ubaciti voće i povrće bogato vlaknima. Ali ne pretjerujte sa količinom! Previše vlakana moglo bi da poremeti crijeva i dalje probleme sa stomakom.

BRAT dijeta

Ukoliko je u pitanju dijareja, može da vam pomogne ova dijeta. Sastoji se od banane, riže, sosa od jabuke i tosta. Sve ove blage namirnice sadrže malo vlakana, ali više skorba što ih čini posebno korisnim ako tokom dijareje nemate apetit. Kuvane žitarice (poput ovsene kaše ili pšenične pahuljice) su takođe dobra opcija kada se pripremaju na vodi, a ne na mliječnim proizvodima.

Preuzeto sa nezavisne.com

Objavi komentar

0 Primjedbe