5 vrsta hrane za detoksikaciju organizma

Umorni ste, lenji i mrzovoljni? 

Vaše telo vas sputava i čini vam se da ste sami sebi na teretu. 

Loš režim ishrane je najveći problem kojeg morate da se rešite. 


Spremite se za detoksikaciju organizma sa top 5 namirnica koje će vam u tome pomoći. 


Čaj 
Listovi čaja pomažu pri prirodnoj detoksikaciji. Popularni biljni čajevi sadrže mešavinu bilja sa posebnom detoksikacijom i svojstvima čišćenja organizma. Jedan od razloga zašto su biljni čajevi zdravi i dobri za pročišćavanje je i činjenica da u sebi nemaju kofein. Čaj od peršuna odličan je za izbacivanje otrova iz tela, za jačanje želudačnih žlezda, protiv bolesti srca, bubrega, a poboljšava i metabolizam. Toliko je zdrav, da bi trebalo svakoga dana popiti makar jednu šolju.

Kupus
Ovo povrće pomaže pri izbacivanju viška tečnosti iz organizma. Ako uzmemo u obzir da je još Hipokrat svoje pacijente lečio kupusom, nema sumnje da bi kupis trebalo da bude neizostavni deo vaše kuhinje. Sladak, kiseo, kao salata, glavno jelo ili dodatak, sa mesom ili bez njega, kupus jača telo, stimuliše rast novih ćelija i zarastanje rana. Veoma je bogat mineralima što doprinosi boljem radu metabolizma, pre svega u pročišćavanju krvi, pa se zato smatra jednom od najbitnijih namirnica za detoksikaciju. 

detoksikacija organizma

Beli luk
U Americi beli luk nazivaju hranom veka. Ne samo što daje šmek svim jelima uz koja se služi, nego je i najbolja hrana za pročišćavanje organizma od toksina. Beli luk sadrži brojne antibakterijske i antivirusne supstance, te stimuliše jetru u proizvodnji važnih enzima za detoksikaciju. Čak i da ga ne volite ili vam je njegov ukus prejak i odbojan, glavicu belog luka obavezno ubacite u svoju ishranu, jer ubija sve otrove u vašem organizmu. 

Zelene biljke
Hlorofil koga sadrže zelene biljke oslobodiće vaše telo štetnih toksina i pomoći jetri u detoksikaciji. Brokoli, zelena salata, spanać i rukola sa maslinovim umesto suncokretovog ulja, preporučljivi su kao stalni dodatak glavnom obroku na svakom vašem meniju. Pored toga što su bogate magnezijumom i deluju antibakterijski, ovi zeleniši smanjuju krvnu mast, proređuju krv i snižavaju krvni pritisak. Zelene biljke oporaviće vaš organizam i vratiti mu narušeni balans.

Voda
Njeno veličanstvo, voda je još jedan dokaz da su najvrednije stvari u životu besplatne. Voda potpuno ispira bubrege i jetru i hidrira vaše telo- od glave do pete. Ukoliko ne pijemo dovoljno tečnosti nećemo izbaciti dovoljno štetnih supstanci, tako da su dva litra vode dnevno doza koju svako sebi treba da priušti. Čak i da pijete dosta sokova može doći do hidratacije organizma, jer vodu nijedna druga tečnost ne može da zameni. Još jedno bitno svojstvo vode je razdvajanje hranljive materije prilikom unošenja hrane i sprovođenje u krv, a ostatak izbacuje iz organizma. Vodu je najvažnije piti ujutru kada se najintenzivnije vrši detoksikacija.