Ljekovito djelovanje breze

Opis biljke: postoje dvije vrste breza: bijela ili obična breza i cvjetna ili sjeverna breza. U liječenju ljekovitim biljem obje imaju jednaku vrijednost. Breza je 10 do 25 m visoko drvo s tankim, vitkim grančicama i bijelom glatkom korom što se može ljuštiti na listiće tanke poput papira.

Listovi na peteljkama su koso četvrtasti ili trokutasti, zašiljeni i dvostruko pilasti. Cvjetne rese dugačke su 3 do 4 cm, a razvijaju se zajedno s lišćem.

Stanište: Breza je drvo koje možemo naći skoro na svakom mjestu. U visinu naraste do 15 metara, a karakteriše je bijela kora i tanke grančice. Upotrebljava se lišće, pupoljci i kora. Lišće breze (betulae folium) bere se mlado, već u proljeće, kada je u potpunosti razvijeno. Lišće je specifičnog gorkog i oporog ukusa, specifičnog mirisa. Lišće treba osušiti u hladu, na promaji, a nikada na suncu. Lišće sadrži oko 8% tanina, oko 8% šećera, malo eterskog ulja (0,05% u listovima, a u pupoljcima čak do 4%), smola, gorke materije, saponozida i drugog.


Ljekoviti dio biljke: za lijek se skupljaju sok, rese, listovi i kora. Sok se vadi krajem februara i marta, a lišće se bere za vrijeme cijele vegetacije. Kora se prikuplja u proljeće i jesen. Pupoljci sadrže mnogo eteričnog ulja, ali ne i vitamina C, kojega pak ima u listovima. Eterično ulje pupoljaka povoljno djeluje na disajne puteve.

Ljekovito djelovanje: u proljeće, kad počnu cirkulirati sokovi, probuši se rupa u stablu. U nju se stavi tanka cjevčica pomoću koje dobivamo brezov sok. Posle toga rupa se zatvori drvenim klinom. Iz jednog stabla se može dnevno nakupiti oko 4,5 litra soka, a oko 170 l u sezoni! Često bušenje istog stabla štetno djeluje na drvo, smanjujući mu otpornost prema gljivičnim zarazama. U soku se nalazi šećer te, ukoliko ga grijemo da provri, dobivamo brezovo vino.

Sok i vino su odličan lijek za liječenje arterioskleroze, gojaznosti, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Od pupoljaka i listova breze priprema se čajni uvarak ( prelijevanje biljke vrućom vodom ), tako da se taj čaj – ne smije se kuhati ! – koristi kao jedan od najboljih prirodnih diuretika. Taj čaj je i jedno od prirodnih sredstava za izlučivanje mokraće uopće. Sa čajem od listova pomažemo izlječenju bolesnih organa, odnosno sprečavamo oboljenje istih koji primarno stradaju od nakupljanja suvišne vode u organizmu ( bubrezi, bešika, jetra, zglobovi itd.). Čaj od brezovog lišća ne treba često piti, jer ima i drugog ljekovitog bilja sa sličnim djelovanjem u pogledu izlučivanja urina, ali se brezov čaj preporučuje za rastvaranje bubrežnih kamenaca i njihovo bezbolno izlučivanje.

Brezovo lišće koristi se vrlo uspješno za liječenje kožnih bolesti – lišajeva – te raznih dermatida, a aplikacija je u vidu ljekovitih kupki. Uklanja slabo mokrenje, bjelančevine u mokraći i cisti krv. Čaj od brezovog lišća i resa pojačava izlučivanje mokraće, odstranjuje kiselinu iz organizma te liječi groznicu, reumatske bolesti i vodenu bolest.

Čaj protiv vodene bolesti:

5 g lista breze, 5 g ružmarina, 5 g lista koprive, 10 g poljske preslice, i 10 g borovnice. Jedna kašika se prelije vrelom vodom dva decilitra. Ohlađen čaj može se po želji zasladiti medom.
Čaj protiv reumatizma i gihta:

Primjeni se ista količina lista breze, koprive – list – i kore krkavine ( Cortex Frangulae). Čaj se priprema i pije kao i u prije navedenom slučaju.

Čaj protiv bubrežnih kamenaca:

Pripremi se čajna mješavina od lista breze, pirike (Rhizoma Graminis), cestoslavice (Herba Veronicae) i vodopije (Herba Cichorii). priprema i pijenje čaja je ista kao kod čaja protiv vodene bolesti. Iz stabla iscijeđeno 5-6 velikih kašika svježeg soka pomiješa se s kozjim mlijekom i medom, ili sa malo vina, pa se pije u proljeće radi čišćenja krvi od loših sokova, pluća od sluzavosti, bubrega od pijeska, i kožnih osipa i avitaminoze – skorbuta. U slučaju otečene slezene pije se natašte čaj od 20 g brezove kore i 10 g korijandera ( Coriandrum sativum ) kuhanih u 2,5 dl bijelog vina.

Napomena: urološke čajeve ne piti bez konsultacije sa ljekarom.

Recept čaja koji je poznati i priznati urološki čaj.

Dakle : list breze (20%), biljka sitnice ( 5%), svila od kukuruza (15%), list borovnice (10%), vranilovka (15%), list koprive (15%) i list medvjeđeg grožđa (20%). Protiv zapaljenja bubrega ovaj čaj se upotrebljava na sljedeći način: Supenu kašiku mješavine preliti sa 2 dl hladne vode, poklopiti, zagrijati do vrenja, ostaviti da odstoji 1 sat, procijediti. Tri puta dnevno piti po 2 dl nezaslađenoga čaja posle jela.

Za lakše mokrenje: tri puta dnevno prije jela uzeti po 1 kašiku sitno samljevenog lišća breze. List usitniti prije same upotrebe.

Protiv zapaljenja prostate i otezanog mokrenja: pomiješati po 30 g lista breze, medvjeđeg grožđa, preslice i 10 g cvijeta podbela.

Jednu supenu kašiku mješavine kuhati oko 5 minuta u 2 dl vode, poklopiti i ostaviti da stoji 3 sata. Procijediti i piti mlako. To se ponovi još 2-3 puta u toku dana prije jela.