12 narodnih lijekova za BRZO uklanjanje glavobolje

Glavobolja kao bolest, tvrde liječnici ne postoji, ona je simptom. Glavobolja je neka smetnja u zdravlju. Svaka prehlada počinje povišenom temperaturom i glavoboljom. I svaka zarazna bolest. Jaka skleroza, gnojenje u čeljustima, srčana mana i besanica - prouzrokuju glavobolju.

Visoki tlak također izaziva glavobolju. Od gladi i preobilnog jela — glavobolja. Stoga nema smisla glavobolju liječiti acisalom (i to godinama).

Čovjek se mora zapitati od čega ga boli glava. Potrebno je obratiti se iskusnom liječniku za temeljit pregled. Glavobolja nekom nestaje čim dobije dobre naočale, izliječi nos, zube itd.

1. 2-3 glavice crvenog luka samelje se na stroju za mljevenje mesa. To se pomiješa s finim uljem i doda malo soli. Tom smjesom masira se glava, zatim se ta masa stavi u gustu krpu i priveže na glavu. Preko krpe stavi se suha marama i malo prilegne.

2. Korijen maslačka, korijen angelike, matičnjaka - jedaća žlica; majčine dušice — pola jedaće žlice; bazgovog cvijeta — jedaća žlica; metvice — dvije jedaće žlice. Sve se to dobro promiješa i od te mješavine jedaća žlica prelije s 2 decilitra ključale vode i ostavi stajati 10—15 minuta. Nakon toga se ocijedi i pije hladno više puta na dan.

3. Kičice, lincure - po jedaća žlica, korijen odoljena - 2 jedaće žlice. Dobro promiješati i od te mješavine jedaću žlicu preliti s 2 decilitra ključale vode. Ostalo kao pod 2.

4. Od jednog ovećeg limuna iscijedi se sok i dobro promiješa sa žlicom fino samljevene prave kave. To se popije i malo prilegne.


5. Odoljena - 2 jedaće žlice, steže - jedaća žlica, kima - pola jedaće žlice kuha se u mlijeku i toplo pije više puta na dan.

6. Nekoliko listova od glavice kupusa stavi se u pećnicu da se smekšaju i ugriju. Time se obloži glava triput dnevno, sve dok bol ne prođe.

7. Ako koga neprekidno boli glava, neka dva do tri puta dnevno masira glavu (8 dana) jakom dobrom domaćom rakijom (komovicom).

8. Bolovi koji trgaju u glavi, zubima ili ušima prestat će ako na tavicu stavimo po žlicu ljupine od bijelog luka, ljupine od crvenog luka, kamilice, lovorova lista, borovice i ružmarina. Nakapati malo finog ulja te grijati. Kad se najviše dimi (ne smije gorjeti), držati nad dimom složen topao ručnik. Kad se ručnik napuni dimom, hitro ga povezati djetetu ili odrasloj osobi na glavu. Preko toga svezati još jedan čist topao ručnik. Ako kod prvog postupka bolovi ne prođu, treba postupak ponoviti.

9. Ako dijete boli glava, treba naribati sirov krumpir i krpom pričvrstiti na čelo. Noge moraju biti tople.

10. Limunov sok sa jednakim dijelom vode zaslađen šećerom. Uzima se nekoliko puta dnevno.

11. Ako patimo od živčane glavobolje, treba stavljati obloge od kvasca (germe) — 10 g — pomiješane sa žlicom meda.

12. Kadgod zaboli glava, bolna mjesta treba (čelo, vrat) masirati s jakom komovom ili šljivovom rakijom.