Dijabetes prehrana | Biljke koje reguliraju razinu šećera u krvi | Dijabetes prirodni lijekovi

Dijabetes poznajemo kao kronično oboljenje koje nastaje uslijed nedostatka inzulina u organizmu.

Kao posljedica te bolesti javlja se poremećaj metabolizma glukoze, proteina i masti.

Najčešći simptomi koji ukazuju na dijabetes su suhoća u ustima, opća slabost organizma, brzo umaranje i gubitak na težini.

Biljke za koje znamo da reguliraju razinu šećera u krvi:

Maslačak je pored ostalog dobar i za regulaciju nivoa šećera u krvi. Za liječenje dijabetesa potrebno je u proljeće, dok maslačak cvijeta, svakog dana pojesti po 10 svježih stabljika maslačka. Prije nego pojedete maslačak, i odstranite cvijet sa stabljike, biljku je potrebno oprati, a nakon toga ukloniti cvijet i pojesti stabljiku. Stabljiku maslačka je potrebno dobro i polako sažvakati i zatim progutati.Nakon maslačka, sljedeći dobar prirodni lijek protiv dijabetesa je cimet. On povećava aktivnost inzulina, tako da jedna žlica cimeta tijekom dana može bitno da utječe na smanjenje razine šećera u krvi. Osim toga, cimet snižava i razinu lošeg kolesterola u krvi.

Da bi liječili dijabetes potrebno je paziti i na ishranu. Važno je smanjiti unos ugljikohidrata. Pazite da izbacite sve nezdrave masnoće iz obroka, a da te iste obogatite zdravim i korisnim uljima poput lanenog i ribljeg ulja. Nakon što se razina šećera u krvi normalizira, u ishranu se može uvesti maslac, maslinovo ulje i kokosovo ulje. Potrebno je obratiti pažnju i na dovoljan unos minerala u organizmu, jer ova bolest zna dovesti do nedostatka minerala.

Pored spomenutih biljaka koje su dobre za borbu protiv dijabetesa možemo istaknuti još neke:

Srebrna svilenica, poznata i kao ‘razarač šećera’ se koristi u ajurvedskoj medicini kao lijek protiv dijabetesa. Istraživanje objavljeno u časopisu Ethnopharmacology je pokazalo da dnevna doza od 400 miligrama svilenice uspješno snižava razinu šećera u krvi na duži vremenski rok. Neki su sudionici istraživanja, nakon uzimanja svilenice prestali koristiti lijekove.
Kaktus opuncija smanjuje razinu glukoze u krvi i do 46%, a najbolje rezultate daje stabljika vrste nopal, koja također učinkovito snižava razinu LDLa (lošeg kolesterola), dok istovremeno zadržava trenutnu razinu HDLa (dobrog kolesterola).

Stevija je biljni zaslađivač i zamjena za šećer, a pored toga, prema istraživanjima ova biljka pomaže u snižavanju razine glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Kurkuma je tradicionalni indijski začin koji ima pozitivan učinak na razinu šećera i kolesterola.

Domaći recept za liječenje dijabetesa uz pomoć peršina:

Svježe listove peršina nasjeckate na sitno, a korijen biljke narendate i sve to pomiješate sa jednom šalicom kiselog mlijeka ili jogurta. Napitak se pije svaku večer prije spavanja.