Hrast zdravlje | Čaj od hrastove kore | Čaj od hrastovog lišća | Kafa od žira hrasta

Čaj od hrastove kore pomaže kod lakših proljeva i blažih želučanih smetnji. 

Čaj od hrastovog lišća također je ljekovit.

Čaj od hrastove kore:

Potrebno:
  • 1/2 l vode
  • kašika hrastove kore

Priprema:
U pola litra vode stavite jednu kašiku hrastove kore, te kuhajte 5 do 10 minuta. Čaj piti tokom dana kao prirodni lijek protiv unutrašnjih i vanjskih bolesti, za zaustavljanje krvarenja,  želučanog i crijevnog katara, kod ujeda zmije i drugih opasnih insekata.
Čaj od hrastovog lišća:

Potrebno:
  • čajna kašika hrastovog lišća
  • šoljica vode

Priprema:
Jednu čajnu kašiku hrastovog lišća prelijemo jednom šoljicom vrele vode i ostavimo 10 minuta. Čaj od hrastovog lišća se pije dva puta na dan tokom dvije sedmice kao izvanredan prirodni lijek kod teških proljeva, krvarenja, posebno unutarnjih te kod izbacivanja krvi i sluzi.

Hrastovi listovi u vinu:

Potrebno:
  • 1 velika kašika samljevenog hrastovog lišća
  • 1 l vina

Priprema:
Jednu veliku kašiku samljevenog hrastovog lišća prelijemo sa jednim litrom vina i ostavimo 48 sati. Grgljanjem ovog lijeka liječimo anginu i druge bolesti u grlu i vratu.


Lijek kod otečenih nogu:

Preporučuje se čajna mješavina koja se sastoji od jednakih djelova hrastove kore, pelina i poljske preslice. Od te mješavine izdvoji se jedna čajna kašika za jednu šoljicu čaja koji se pije vrlo lagano s čajnom kašikom.

Kako se pravi kafa od žira hrasta

Zreli ćir se oguli i samelje u mašini za mljevenje mesa. Zatim se dobro osuši i spremi u kutiju na suho i tamno mjesto. Po potrebi, ali svaki put ponovo pržimo na laganoj vatri dok ne dobije tamnosmeđu boju. Jednu kafenu kašiku pomiješati u zavreloj vodi  (1dcl). Kuha se 10 minuta, ohladi, procijedi, doda šećer i nekoliko kapi mlijeka. Dnevno se piju 2-3 šoljice kao lijek za regulisanje rada štitnjače.


Kafa od žira poboljšava krvnu sliku, anemiju kao posljedicu nedostatka unosa željeza u organizam, otklanjanje rahitičnosti kod djece i adolescenata. Smanjuje  kostobolju i bol u zglobovima, naročito kod žena poslije četrdesete godine života, kod žena sa menstrualnim problemima, za vrijeme trudnoće i dojenja. Pomaže kod problema u probavnom sistemu, kod  vanjskih i unutrašnjih hemeroida, u normalizaciji krvnog pritiska, u snižavanju povećanog holesterola i triglicerida.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, nejasnoća ili ipak želite podijeliti svoje iskustvo sa prirodnim lijekovima od kore, lišća i žirova hrasta obratite nam se ispod u komentar. Vaš Prirodni Lijek!