Lijekovi protiv bolova koji se kriju u svakoj kuhinji

Ne idite odmah u apoteku ukoliko vas nešto boli! Ove namirnice vam mogu izliječiti bol, a sigurno ih imate u svojoj kuhinji...

Zubobolja

Nježnim žvakanjem karanfilića olakšaćete zubobolju i upalu desni za samo dva sata. Karanfilić sadrži prirodni anestetik eugenol koji blagotvorno deluje na zubobolju. Ova namirnica dobra je i kod smirivanja nadutosti stomaka.

Ukoliko nemate karanfilić u kuhinji onda sigurno imate bijeli luk. Kada vas boli zub, verovatno ne razmišljate o neprijatnim mirisima ove namirnice. Bijeli luk sadrži alicin, koji se, kada prelomite čen otpusti i počinje da djeluje kao antibakterijsko sredstvo. Zato, kada vas sljedeći put zaboli zub, prelomite čen bijelog luka i stavite ga na bolno mesto.

karanfilcici, zubobolja

Ranice u ustima

Nakon prehlade ili gripa veoma se često javljaju ranice u ustima koje mogu biti izuzetno bolne. Ali lijek i za ovaj problem nalazi se u kuhinji.

Mažite ih četiri puta dnevno medom i to sve dok ne nestanu.

Med je učinkovitiji od lijekova i to za čak 43 odsto. Med se bori protiv upale, uništava viruse i ubrzava oporavak oštećenog tkiva.

med, ranice u ustima

Bol u mišićima

Đumbir sadrži jedinjenje koje se zove gingerols, a za koje su naučnici otkrili da sprečava proizvodnju hormona koji stvaraju osjećaj boli.

Za najbolju djelotvornost ove namirnice, dovoljno je da se jednom dnevno u jelo ubaci jedna kašičica sušenog đumbira ili dve kašičice svježe isjeckanog đumbira.

Koliko je đumbir korisna namirnica govori i podatak da se takođe koristi i u borbi protiv mučnine i probavnih problema, ali je takođe koristan protiv blagog kašlja i prehlade. Godinama poznato da đumbir pomaže i u borbi protiv raka jajnika.


djumbir, bol u misicima

Migrena

Naučnici savjetuju da ukoliko imate problem sa migrenom, uz prepisan lijek uvijek popijete i šolju jake crne kafe.

Kofein stimulira organizam da brže i bolje apsorbira tablete protiv bolova.

Istraživanja su pokazala da kafa povećava djelotvornost lijekova protiv migrene za čak 40 odsto i više.

crna kafa, migrena

Bol u uhu

Vjerovali ili ne i kod bola u uhu najbolje pomaže dobro poznati narodni lijek - bijeli luk!

Dvije kapi toplog ulja od bijelog luka (izgnječite češnjeve bijelog luka i pomiješajte sa uljem) nakapajte dva puta dnevno u bolno uho i terapiju ponovite tokom pet dana.

Naučnici kažu da aktivni sastojci koji se nalaze u ovoj namirnici (germanijum, selen, i sumporna jedinjenja) mogu da uništite desetine bakterija koje prouzrokuju bolove bolje od medicinskih lijekova.

bijeli luk, bol u uhu

Bol u stopalima i problem sa uraslim noktima

Često vam urastaju nokti? Namirnica koja vam se sigurno nalazi u kuhinji i koju svakodnevno koristite vam može pomoći - SO.

Naučnici sa univerziteta u Stenfordu savjetuju da redovno potapate stopala u slanu toplu vodu. Ukoliko budete uporni ova bolna infekcija može da nestane u roku od četiri dana!

Odnos soli i vode bi trebao da bude: jedna kašičica soli na jednu čašu vode. Temperatura vode može da bude i sobna, ne mora da bude pretopla, samo je bitno da ne bude hladna. U ovakav rastvor stopala držite oko 20 minuta, dva puta dnevno, sve dokse infekcija ne povuče.

so, bol u stopalima i problem sa uraslim noktima

Bolovi u leđima

Veoma jednostavan, ali i veoma ukusan način da se rješite neprijatnog bola u leđima jeste da jedete grožđe!

Ukoliko dnevno pojedete samo jednu činiju grožđa, ono će opustiti krvne sudove i tako pospešiti protok krvi u oštećena tkiva leđa, i to čak u roku od tri sata.

Protok krvi ključan je za oporavak leđa, te neka vam ne bude teško da pojedete svakog dana malo grožđa. Neće vam sigurno škoditi.

grozdje, bolovi u ledjima

Problemi sa bešikom

Konzumiranje jedne činije borovnica dnevno bilo da su smrznute, svježe ili možda iscjeđene u sok smanuje rizik od infekcije mokraćnog sistema za čak 60 odsto.

Borovnice su prepune tanina, biljnih jedinjenja koja su snažan prirodni neprijatelj bakterija koje uzrokuju probleme u bešiki.

Zato, ukoliko ste skloni problemima sa mokraćnim kanalima uključite borovnicu u vašu ishranu. Ako ništa drugo poboljšaće vaš imunitet.

borovnica, problemi sa besikom

Hronični bolovi

Da li ste čuli za kurkumu? Ovaj popularni indijski začin, je čak tri puta djelotvorniji u ublažavanju bolova od aspirina. Takođe, kurkuma može da pomogne da se ublaže hronični bolovi za čak 50 odsto kod ljudi koji se bore s artritisom.

Posljednjih godina se dogodila eksplozija u istraživanjima kurkumina - antioksidansa pronađenog u kurkumi.

Studije su pokazale da ima protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, antifungalno i antitumorsko djelovanje.

Naučnici preporučuju da dodate 1/4 kašikice ovog začina dnevno u bilo koje jelo, od pirinča pa sve do mesa ili povrća.

kurkuma, hronicni bolovi

Razni bolovi

Najnovija istraživanja pokazuju da se barem jedna od četiri žene bore sa artritisom, gihtom ili hroničnom glavoboljom. Ako ste jedna (ili jedan) od njih, trešnje mogu da vam olakšaju bol.

Antocijanini, jedinjenja koja daju trešnji crvenu boju, imaju protiv-upalna svojstva i to 10 puta jača od aspirina.

Pojedite bar 20 trešanja dnevno, bilo da su svježe, smrznute ili sušene i jedite ih sve dok vam bol ne prestane.

tresnje, razni bolovi

Izvor: www.prva.rs