Atletsko stopalo

ATLETSKO STOPALO SIMPTOMI
Ljuskav, crven osip koji svrbi i obično počinje između prstiju; ako se ne liječi, razvije se u raspucalu kožu s mjehurićima koji se mogu inficirati suha koža na tabanima koja se guli neugodan miris stopala bjelkasti, lomljivi nokti koji se Ijušte u slojevima. Atletsko stopalo biste morali početi liječiti na prvi znak svrbeža na stopalima ili crvenila medu nožnim prstima.

Atletsko stopalo je blago zarazno; može se proširiti izravnim dodirom s infekcijom i česticama kože zaostalim na ručnicima, cipelama i dnu tuš-kada te oko bazena. Iako hodanjem bosim nogama ispod tuša u gimnastičkim dvoranama ili oko bazena možete povećati vjerojatnost da ćete dobiti atletsko stopalo, veća je vjerojatnost da ćete infekciju dobiti od nemijenjanja znojnih čarapa i obuće.

Odstranite mrtvu kožu
Kad se akutna faza napadaja smiri, treba skinuti svaki dijelić mrtve kože. Ona sadrži živu gljivicu koja može iznova izazvati infekciju. Za vrijeme kupanja perite cijelo stopalo lagano ali dobro i upotrijebite četku za pranje. Posebnu pažnju obratite području između prstiju – upotrijebite malu četku za pranje boca ili neku sličnu četku. Ako perete noge u kadi, nakon toga se tuširajte kako biste isprali svaki komadić kože koji bi se eventualno mogao uhvatiti i zalijepiti za neki drugi dio tijela i ondje započeti infekciju.



Pred polazak na spavanje u krevet staviti u pamučnu čarapu sitno isjeckani bjeli luk, tako prespavajte noć. Ujutro kada ustanete iz kreveta dobro isperite noge a zatim ih dobro osušite. Ponavljajte ovaj postupak svake noći sve dok bolest ne nestane, bolest se liječi od 7 do 14 dana.

Zašto bijeli luk - bijeli luk je uništavač svih vrsta gljivica pa tako i ove gljivice stopala.

kućna priprema: VANJSKA PRIMJENA: luk se miješa sa sezamovim uljem i nanosi izvana za liječenje lišaja tjemena, dječijih glista, karbunkula, atletskog stopala artritisa i reumatizma.

TINKTURA: pomiješati jednu šoljicu usitnjenog bijelog luka s 1 litrom konjaka. Protresti svaki dan tokom dvije sedmice; uzeti do 3 velike kašike svaki dan.

Namakanje nogu u kupkama sa par kapi ulja čajevca, zatim skidanje stare kože i turpijanje površine noktiju + same nokte zahvaćene infekcijom utrljajte čisto ulje.

Obična soda bikarbona može ublažiti svrbež i peckanje između nožnih prstiju i na stopalima. Napravite pastu tako da 1 žličicu sode bikarbone pomiješate s vodom. Utrljajte pastu u kožu. Zatim isperite i dobro osušite stopala. Naprašite kukuruznim brašnom.