Kućni osvježivači prostora

Imate problema sa gardarobom tj. Ima miris vlage, frižider vam je porpimio loš miris, a u wc koliko god da ga čistite osjeti se loš miris. Ne brinite mi Vam donosimo rješenje.

Ormar
Često se zna desiti da odjeća “pokupi” miris ormara. I šta onda? Nemojte je prati, jer je već čista. Umjesto pranja, pošpricajte je sa malo votke! Nakon toga ostavite odjeću da se osuši.

Lavabo
Koliko god ga čistili, on će i dalje imati taj ružni miris. Zapravo, nije stvar samo u lavabou već i u slivniku. Taj problem ćete riješiti tako što ćete u lavabo pustiti toplu vodu te ubaciti koru od narandže ili limuna. Nemojte zaboraviti da prije toga začepite lavabo! Ostavite ovu “smjesu” da odstoji 5 minuta te ispustite vodu. Korak ponovite par puta, ako je potrebno. PS: Kamenca ćete se riješiti ako lavabo istrljate limunom.


Frižider
Čime god prekrili namirnice u frižideru, one će i dalje “puštati” svoje mirise. Nekad je to mješavina mirisa koja i nije baš ugodna. Riješite se mirisa tako što ćete natopiti tufer ekstraktom vanile i njime prebrisati unutrašnjost frižidera. Police i rešetke možete očistiti i dezinfikovati rastvorom vode i alkoholnog sirćeta (omjer je pola – pola).

Tegle i plastične posude
Veoma je teško riješiti se mirisa koji ostaje u plastičnim posudama za skladištenje hrane. Perite koliko god hoćete, miris će i dalje biti tu. Potopite plastične posude u rastvoru tople vode i sode bikarbone te ih ostavite da “odleže” preko noći. Mirisa iz staklenih tegli ćete se najlakše riješiti ako ih operete rastvorom od 1/4 tople vode i kašičice gorčice u prahu.

Tepih
I tepih zna zadržavati neugodne mirise, a posebno ako imate kućne ljubimce. U tom slučaju se uopšte ne preporučuje upotreba hemikalija. Pospite tepih sodom bikarbonom te usisajte nakon par sati. Ne morate odmah posuti sodu po cijelom tepihu – radite dio po dio.

Podrum
Ako ne boravite često u njemu ili ako ga redovno ne provjetravate, podrum će biti prava noćna mora puna neugodnih mirisa i ustajalog vazduha. Isijecite glavicu crvenog luka na pola, stavite je na tanjir i ostavite u podrumu preko noći. I ne brinite – u podumu se neće osjećati miris luka.