Nije svaki cimet zdrav

OPREZ!!! NIJE SVAKI CIMET ZDRAV

Kasija (Cassia) sadrži toksin kumarin (coumarine) koji dovodi do teških oštećenja bubrega i jetre!

U pravom cimetu navedeni je prisutan u zanemarivim količinama dok ga kasija sadrži značajno više te se zbog navedenog ne preporučava koristiti - nikako ili u velikim količinama.

Problem je u tome što nije svaki cimet ljekovit. Pravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, a vrlo sličan sastav i miris pravog cimeta ima kasija (kineski cimet) koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume. Ove su dvije vrste cimetovca najzastupljenije u kulinarstvu, no potrošač, nažalost, najčešće nije u mogućnosti dobiti proizvod za koji će pouzdano znati kojoj vrsti pripada, a u većini se slučajeva pod nazivom cimeta, prodaje kasija.

Osim po samom okusu, dvije glavne vrste cimeta možete razlikovati i po izgledu. Jedan je oštre i peckave arome te snažnog mirisa, a drugi je neobično sladak i nježne, tople i ugodne arome. Obratite pažnju na njihov izgled ukoliko kupujete cimet u obliku štapića.

Postoji uočljiva razlika u izgledu između cimeta i kasije koju večina naroda ne zna te se kod nas kasija podvaljuje kao cimet svugdje i tako prodaje. Mogu zamisliti šta već melju.

Razlika u izgledu između kasije i cimeta se može vidjeti na ovoj slici .




Kasija se sastoji od jednog tvrdog sloja kore koji nije prhak u unutrašnjosti, tamnija je dok je cimet svjetliji i sastoji se od više uočljivih slojeva u sastavu koji se sa unutrašnje strane razdvajaju od cjeline.

Najvažnija razlika u sastavu ovih dvaju vrsta cimetovca sa zdravstvenog gledišta je bitno veći udio kumarina, oksidiranog heterocikličkog spoja i biološki aktivne aromatična tvar koja se može naći u raznim biljkama, a ima štetno djelovanje na zdravlje. Znanstvena istraživanja su pokazala da već vrlo male doze kumarina mogu značajno oštetiti jetra i bubrege, posebno kod osjetljivih ljudi. Dokazano je njegovo hepatotoksično i hemoragijsko djelovanje.

Kumarin se nekada dodavao raznim proizvodima kao čista tvar zbog slatko-svježeg mirisa koji podsjeća na sijeno i vaniliju i palećeg okusa s gorkim podtonom. Međutim, zbog moguće opasnosti po zdravlje udio kumarina u hrani i zakonski je ograničen. Njegova koncentracija u prehrambenim proizvodima, u koje može dospjeti kao prirodna sastavnica nekih prirodnih aroma i biljnih ekstrakata, ograničena je na maksimalnih 2 mg/kg. Stoga budite oprezni s konzumacijom većih količina cimeta jer eterično ulje kineskog cimeta sadrži čak 5% kumarina, a eterično ulje pravog cimeta samo 0.45%!

Cimetovac potječe sa Sri Lanke (bivši Cejlon), ali se danas uzgaja u većini toplih i vlažnih tropskih krajeva.Inače cimet je začin i kora s grana cimetovca, Cinnamomum zeylanicum Nees, malog zimzelenog drveta iz porodice lovora (Lauraceae). Mlade grane cimetovca redovito se režu i guli im se kora. Unutarnja kora se odvija, a zatim suši te se pri sušenju oblikuje u "pera" ili štapiće crvenkasto smeđe boje. Najmanji štapići umeću se u veće, a zatim se te cjevaste tvorevine jednoliko režu.

Kasija odnosno kineski cimetovac potječe iz Burme. Poput cimeta i ona se dobiva iz kore nešto većeg zimzelenog stabla iz iste porodice. Štapići kasije su veći i grublji od štapića cimeta, a razlikuju se po crvenijoj boji te po tome što su uvijeni prema unutra s obiju vanjskih strana, za razliku od cimetovih štapića koji su najčešće uvijeni teleskopski. Aroma kasije je slična cimetu, ali je oštrija i peckava, snažnijeg i manje profinjenog mirisa i niže je cijene od cejlonskog cimeta.

Uglavnom, pravi cimet ima mnogo tanju koru, lako se melje (jer je krt) . Kasija je mnogo češća, ima debelu koru, ne može se lako samljeti. Naravno, u samljevenom obliku se nemogu lako razlikovati.