Prirodni lijek za hemoroide koji zasigurno djeluje

Lijek se mora napraviti a ide ovako:

300 grama čuvarkuće, čisti listovi oprani, 
1 limun opran ubacite u vodu sa jednom kašičicom sode bikarbone, treba da odstoji jedan sat
750 grama livadskog meda.

Kad limun odstoji, treba ga dobro oprati, isjeći na kriške i samljeti zajedno sa čuvarkućom na mašinu za meso. Dobićete masu koju procijedite kroz gazu, to sjedinite sa medom.

Miješati sa drvenom kašikom.

Uzeti veću teglu, jer ćete dobiti masu od 1.200 gr,teglu držati u frižideru.
Uzmite svako jutro na gladan stomak po jednu drvenu kašiku smjese.
Smjesa traje oko jedan i po mjesec dana.Poslije toga biti ćete kao novi.

Sameljite cuvarkucu i pomješati sa svinjskom domacom masti, napraviti čepice i zalediti, najmanje tri puta dnevno nakon pramja u mlazu tekuce vode stavljala cepice. 


Za biljnu mast za liječenje hemoroida odnosno šuljeva je potrebno 500 g svinjskog sala oko 50 cvjetova nevena.

U jednu šerpu staviti svinjsko salo i neven, sve to zajedno dobro zagrijati na vatri, promješati, zatim šerpu skinuti sa vatre, sačekati da se smjesa ohladi.

Za vanjske hemoroide je potrebno na vatu staviti mast i staviti na vanjski dio anausa, dok je za unutrašnje hemoroide potrebno napraviti čepiće od vate i ugurati u rektum odnosno anus.

Liječenje Hemoroida: Čaj za liječenje hemoroida se pravi od mirodjije, za to je potrebno prokuvati 2 dc vode i potopiti do 20 g mirodjije.

Takodje za hemoroide je dobro i ulje od kantariona, a pravi se tako što se u manju staklenu posudu, može i tegla, u nju se stavi šaka kantariona i prelije se maslinovim uljem i ostavi se da stoji na suncu do 40 dana.